5 milliárd forintból erősítették a sajtgyártást Szekszárdon
Új sajtüzemet avattak a Tolna megyei Szekszárdon, a Tolnatej Zrt-nél. Az üzem 5 milliárdos beruházás eredményeként készült el, itt európai szinten is kiemelkedő technológiával készül a félkemény sajt. A 100 tehenészettel kapcsolatot tartó, évente 260 millió liter tejet feldolgozó Tolnatej Zrt. Magyarország legnagyobb félkemény sajtot gyártó társasága, s a beruházás ennek a pozíciónak megőrzését is szolgálja. Cél az is, hogy az itt készült termékek átvegyék az importált hasonló sajtok helyét. A beruházást kétmilliárd forinttal támogatta a Pénzügyminisztérium.
A háború okozta infláció és energiaválság következtében minden eddiginél fontosabb az önellátás erősítése, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztése – jelentette ki Varga Mihály a Tolnatej Zrt. új üzemének átadó ünnepségén. A pénzügyminiszter szerint a magyar élelmiszeripari vállalkozások a háborús válság ellenére is növelték beruházásaikat, az év első felében több mint 170 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre.
40 százalékos támogatás a fejlesztésre
A miniszter a Tolnatej Zrt. beruházásáról szólva elmondta: az 5 milliárd forint értékű új sajtüzemi komplexum megépítését a kormány 2 milliárd forinttal támogatta. Az új üzemben évente 19 ezer tonna sajtot lehet előállítani, a fejlesztéssel a cég működése és munkahelyei a következő időszakban is biztosítottak - írta az Agrárminisztérium.
Hirdetés
Az eseménnyel kapcsolatban a helyi Teol írta meg, hogy a szekszárdi beruházás folytatódik, az ünnepség is a majdani bővítést jelző oszlopsor között felállított sátorban volt. Itt épül az Innovációs Minisztérium 1,3 milliárd forintos támogatásával az a 8500 négyzetméteres csarnok, ahol a sajt további feldolgozását, csomagolását végzik majd.
A beszédeket követően az új üzem oldalán emléktáblát avattak. Ezen pedig az áll, hogy az új üzemcsarnokot a Tolnatej Zrt. alapjait lerakó Koller Ferencről nevezik el. Ez meglepetés volt az üzem vezetését évekkel ezelőtt gyermekeinek átadó korábbi vezérigazgató számára.
Ezért fontos a fejlesztés Szekszárdon
Óriási mérföldkő ez a mai nap – mondta beszédében Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója. Az új üzemmel tudják megerősíteni azt a pozíciót, amelyet a társaság kivívott magának nem csak a magyar tejpiacon, hanem szerte a világon. Fontos, a generációkon átívelő szakmaiság, hiszen édesapja volt az, aki 40 évvel ezelőtt lerakta a legmodernebb hazai sajtüzem alapját Szekszárdon.
Ma már 13 megyéből ideszállított tejet dolgoznak fel, s elődeik példáját követve döntöttek a fejlesztésről, amelynek során létrehozták Közép-Kelet Európa legnagyobb kapacitású, félkemény sajtot gyártó nagyüzemét. Ez évi 20 millió kilogramm sajt előállítására képes, kielégítve a folyamatosan szigorodó minőségi és élelmiszerbiztonsági követelményeket, s hatékonyan felhasználva az egyre szűkösebben rendelkezésre álló erőforrásokat. Az alacsony munkaerő-igény, a hatékony energiafelhasználás és csökkenő karbantartási költségek mellett a javuló minőség lehetővé teszi versenyelőnyük megtartását - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés