Egészségügyi adó kivetését javasolja a feldolgozott és vörös húsokra egy oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát lehetne elkerülni és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi költségcsökkentést lehetne elérni. Ha viszont nem tesznek semmit, a tudósok becslései szerint 2020-ra 2,4 millió halál lesz köthető a húsfogyasztáshoz, ami 285 milliárd dolláros egészségügyi költséget vonz maga után. A húsadó lehet a megoldás? A Greenfo portál anyagát szemléztük, amely szerint a PLoS One című lapban közzétett tanulmány a világ 149 országában azt vizsgálta, mi lenne az a megfelelő, a húsfogyasztásra alkalmazott adószint, amivel jelentősen csökkenthetnék az adott ország egészségügyi kiadásait. A magas jövedelmű országokban 20 százalékos áremelés az elképzelés a vörös húsokra, a feldolgozott húsáruknak - vagyis a szalonna, szalámi, kolbász - jelenlegi árát pedig kétszeresére emelnék, hogy csökkentsék a fogyasztásuk miatt az egészségügyre nehezedő terheket.
Húsadó kivetésével javítanának az emberiség egészségi állapotán a brit kutatók
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egészségügyi Világszervezete (WHO) már korábban rákkeltőnek nyilvánította a marha, bárány és disznóhus feldolgozásával készült termékeket, és valószínűsíti, hogy ezeknek a húsoknak feldolgozatlan formában is hasonló hatásuk van. Ráadásul ezek fogyasztása felelős a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a kettes típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságáért is. A tanulmány a húsok betiltása helyett azonban inkább azok megadóztatását látja megoldásnak.
Megmondhatják az embereknek, mit egyenek?
"Egyetlen kormány sem meri azt mondani az embereknek: ezt megeheted, ezt nem. Ettől függetlenül az eredményeink megmutatják, hogy a vörös húsok és feldolgozott hústermékek fogyasztásának ára van. És nem csak az emberek egészségére nézve, vagy a bolygó fenntarthatóságára vonatkoztatva, hanem az egyes országok egészségügyére és gazdaságára nézve is" - mondta a kutatás vezetője, Marco Springmann az Euronews portálnak.
A feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése nagyon sok kedvező hatással járna
Legalábbis ezt írják a kutatók: többek között a klímaváltozásra és a testsúlyra, az elhízásra nézve is. A kevesebb húsfogyasztás 100 millió tonnával csökkentené az üvegházhatású gázokat, főként az alacsonyabb marhahúsfogyasztás miatt. De az elhízásra is előnyös hatása lenne, mivel a fogyasztók figyelmét az olcsóbb, kevésbé kalóriadús húsok felé irányítaná. Csakúgy, mint az egyéb, egészségkárosító termékekre - alkohol, dohány és cukor - kivetett adók esetében, a húsadó a fogyasztókat arra ösztönözné, hogy az olcsóbb, egészségük szempontjából előnyösebb termékekre váltsanak. A kutatás szerint a húsadó bevezetésével a gazdagabb országokban heti 2 adaggal kevesebb húst fogyasztanának fejenként, globálisan pedig akár 16 százalékkal csökkenhetne a húsevés.
Remélem, hogy a kormányok megfontolják ennek az egészségügyi adónak a bevezetését, mert megkönnyítenék vele a fogyasztók egészséges és fenntartható élelmiszerekhez való fordulását. A húsadó kivetése a vörös húsokra és feldolgozott hústermékekre nem limitálná a választás lehetőségét, de erőteljes jelet küldene a fogyasztóknak, és nyomás alá helyezné az egészségügyet - mondta Marco Springmann.

Megosztás

További híreink

20 beltéri és kültéri növény, amelyik télen is virágzik

2024.11.21.

Ha van olyan időszak, amikor egy kis színre van szükségünk az életünkben, akkor azok a borongós, szürke téli napok. Szerencsére, bár sok növény inkább tavaszig elrejti virágait, vannak olyanok, amelyeket nem riaszt el a hideg.

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás