A csípősség uralkodója, a csilipaprika
Néhány csilipaprika fajta olyan magas kapszaicin-tartalommal rendelkezik, hogy ha valaki a velük végzett munka során nem mos kezet, és a szemébe nyúl, akár örökre meg is vakulhat. Szerencsére a legtöbb közülük nem ennyire veszélyes. A csípős ételek nélkülözhetetlen összetevője olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium. Továbbá béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, amelyek semlegesítik a szabadgyököket, így bizonyos fokú védelmet nyújtanak a rák ellen.
Az erős paprika legnagyobb erénye a benne lévő kapszaicin vegyületnek köszönhető. Fájdalomcsillapító hatást fejt ki azzal, hogy a fájdalomingereket az agyba továbbító úgynevezett „P vegyület” működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén. A népi orvoslás hagyományai alapján a paprikából, vagy paprikából és más növényekből együtt, különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Ezek, hasonlóan a külső csalános kezeléshez (urtikáció), meleg érzést eredményeznek. Ettől a bőr erősen kipirul, a bőrszövet sok vért kap, és a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások csökkenthetők vele.
Vízhajtó, nyákoldó, vérnyomás-emelő
Enyhe vízhajtó hatású, így a húgysav kiválasztását fokozza. Ez szintén fontos a reumás megbetegedések kezelésében. A mai gyógyászat kapszaicin-tartalmú krémeket, kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is, mint például a cukorbaj okozta idegkárosodás, ami súlyos boka- és lábfájás formájában jelentkezik. Hatásos lehet a fej egyik oldalán jelentkező, rendkívül erős fájdalom, a migrén esetében is. Kis mértékben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást. Mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak is. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek. Ettől a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Fertőtlenítő hatása miatt megelőzhető vele az influenza. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel javasolt használni. Javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is használatos - írja a csilipaprika tulajdonságairól a Wikipedia.
Hirdetés
A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét mutatja. Sok csípős szósz használja reklámjaiban a Scoville-skálát.
A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai vegyész dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el.
A skála nullánál kezdődik, a másik szélsőérték 16 millió, de ez már a tiszta kapszaicin tulajdonsága, amitől azért még a legerősebb chili paprikák is igen messze állnak. A nulla egységű paprikák közé tartozik a zöldpaprika és a kaliforniai paprika - írta a Magyar Mezőgazdaság. A Scoville-teszt lényege, hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek. Ezt addig hígítják cukros vízzel, amíg a csípős ízt még érezni lehet. A csípősséget a hígítás mértéke határozza meg. A Habanero chilifajta esetében, ami akár 350 ezer SHU (Scoville egység) értékű kivonatot is produkálhat. Tehát több, mint 350 ezerszeresére kell hígítani ahhoz, hogy ne lehessen érezni az erejét. A legerősebb paprikánk a Magyarországon gyakran termesztett csípős fajták közül nagyjából 8 ezer SHU értékű, az enyhén csípősek pedig 500-1000 SHU értékűek lehetnek. A thai chili több mint 100 ezer SHU-s, a Red Savina pedig több mint 580 ezer SHU csípősségű. A világ egyik legerősebb chilije a Naga Jolokia, ami akár 1 milliós erősséget is elérhet a skálán.
A chilik termesztése
Bár szabadfölön jobban növekszik, tartható cserépben is. Kiültetési időpontja más paprikákhoz viszonyítva későbbi, mert érzékeny a késő tavaszi éjszakai lehűlésekre. A csilipaprika magoknak 20 °C-ra van szükségük a csírázáshoz, a termés éréséhez pedig 30, vagy annál több foknak kell lennie. Az éjszakai hőmérsékletnek nem szabad rendszeresen 15 °C alá esnie. Amennyiben chili port, vagy őrölt chili készítése a cél a saját termésből, akkor érdemes a növényen hagyni őket addig, amíg összezsugorodnak és megszáradnak. A friss fogyasztásra szánt terméseket akkor kell levágni a növényről, amíg még fényesek és húsosak. A leszedett termés egy hétig tartható el a hűtőben, zárt zacskóban - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés