A Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej Terméktanács valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet nyílt levélben kérte, hogy az Európai Unió ne engedje a megtévesztő élelmiszernevek használatát. A hazai állattenyésztőket és hús-, tejfeldolgozókat képviselő szervezetek határozottan támogatják abban a – 171-es számú – módosító javaslatban foglaltakat, amely az EU közös piacszervezési szabályokra vonatkozó új jogszabály-tervezetének trilógus tárgyalása keretében került a közelmúltban benyújtásra. 

Kérjük az EU döntéshozóit, hogy ne engedjék a trükközést az elnevezésekkel! - írja nyílt levelének elején a bevezetőben felsorolt 6 szervezet.

A +hús legyen hús, a tej pedig tej" - megtévesztő élelmiszernevek ellen kéri az EU határozott döntését hat magyar szervezet - Fotó: Magro.hu, CSZS, Nagykörű

Ezeket a kifejezéseket kifogásolják

A NAK számolt be róla, hogy a 171-es számú javaslat az egész Európai Unióban korlátozná az olyan kifejezések használatát, mint: „joghurt (vagy túró) stílusú”, „sajtutánzat”, „tejszín ízű”, „laktózmentes tejhelyettesítő”, „sajtszerű”. Továbbá minden összefüggésben megtiltaná a tejet nem tartalmazó áruknál a tej/tejtermék név használatát. A levél szerint a javaslatban foglaltakon túl továbbra is célnak tartják, hogy a jövőben semmilyen módon ne lehessen megtéveszteni a fogyasztókat. „Húsnak”, „kolbásznak”, „steaknek” csak az állati eredetű termékeket hívhassák - áll a szövegben. Az olyan növényi alapú tejtermék utánzatok, mint például a „cheddar/permezán/gouda ízű növényi tömb”, a „mylk”, a „vajas ízű margarin” vagy a „szójagurt” elnevezései körül is igen nagy a tejtermelői felháborodás - írták.

GMO és növényi alapú anyagok

A világban sokfelé kísérleteznek növényi alapanyagokból és genetikailag módosított anyagokból összeállított, húshoz hasonló állagú és hasonlóképp fűszerezhető „anyagokkal”. Ahogy genetikai manipulációval, laborban, gyorsan előállított húshelyettesítőkkel és „műhúsoknak” hívott kreálmányokkal is. A hat szervezet határozottan ellenzi azt, hogy ezen termékek nevében bármilyen formában is szerepeljen a „hús” vagy bármely más, kapcsolódó szó.

Higiénia, minőség, megtévesztő élelmiszernevek

A nyílt levél kitér arra is, hogy bár az Európai Parlament és az Európai Tanács – állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló – 853/2004/EK rendeletének 1. melléklete

egyértelműen rögzíti a hús, a tej, valamint a húskészítmények és tejtermékek fogalmát, az állati eredetű termékek, valamint a növényi alapú utánzatok elnevezései körül nem tiszta a helyzet.

A Copa-Cogeca – az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek – és társszervezetei 2020 őszén nyílt levelet tettek közzé, „Hívjuk az ásót ásónak!” címmel. Ahogy ezen szervezetek, mi is tiszteletben tartjuk az európai fogyasztók egy – kicsiny – szegmensének azon igényét, hogy a növényi alapú, hús- és tejmentes, illetve ezen termékek pótlására szolgáló (vegetáriánus/vegán) termékek aránya növekedjen. Azonban tisztességes és következetes marketingtevékenységet várunk el Európa-szerte. Olyat, amely tiszteletben tartja a hús- és tejtermékeket fogyasztókat, valamint a vegetáriánus/vegán vásárlókat is, továbbá a mezőgazdasági termelők, valamint a hús- és tejipar által végzett munkát - írták.

A tejipar szereplőinek sem tesznek jót a megtévesztő élelmiszernevek - Fotó: Magro.hu, CSZS, Érsekvadkert

Tej és hús, élelmiszernevek

A megtévesztő elnevezésekkel piacra kerülő hús- és/vagy tejpótló termékeket sok esetben – megalapozatlanul - egészségesebbnek és környezetbarátabbnak, a hússal, tejjel azonos tápértékűnek tűnően reklámozzák. A Copa-Cogeca „Ez nem steak” címmel kampányt is indított, felhívva az Európai Parlament képviselőinek figyelmét arra, hogy mérlegeljék a „steak”, a „burger” vagy éppen a „kolbász” kifejezések növényi alapú termékek elnevezésében használatának ‒ mind a fogyasztókra, mind az állattenyésztési ágazatra gyakorolt ‒ kedvezőtlen hatásait, illetve a szándékos megtévesztő marketinget. 

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A magyar sertéshús új aranykorát építenék: hogyan érte el az éves fogyasztás a 30 kilót?

2024.12.04.

A Vidékfejlesztési Program keretében közel 450 sertéstartó vállalkozás részesült 85 milliárd forint támogatásban, és további 10,2 milliárd forint áll rendelkezésre az állatjóléti támogatásokra.

Havas eső és havazás érkezik

2024.12.04.

A következő három nap időjárását erősen felhős, párás idő jellemzi majd, helyenként gyenge csapadékkal, csütörtökön nyugaton több napsütéssel, pénteken pedig egy érkező csapadéksávval, amely esőt, havas esőt és havazást hozhat, miközben a hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul.

Izgalmas témákat és fejlesztéseket hozott Győrben a Drón Fórum

2024.12.04.

A legújabb fejlesztések, a szabályozási kérdések és a technológia fenntarthatósági lehetőségei álltak a Drón Fórum 2024 rendezvény középpontjában.

Rendkívül kártékony rovar, az őszi sereghernyó lehetséges megjelenéséről jött figyelmeztetés

2024.12.03.

Az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) az amerikai kontinens melegigényes őshonos faja, amely kiemelten veszélyes zárlati károsítóként szerepel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) A1-es karanténlistáján.

13 éve nem volt ilyen hideg Magyarországon

2024.12.03.

Az idei november középhőmérséklete a legalacsonyabb volt 2011 óta. Emellett ez volt az első hónap 2023 májusa óta, amelynek középhőmérséklete országos átlagban az éghajlati normál alatt maradt.

Az aszály hatásai ellenére is lesz elég magyar karácsonyfa az idén

2024.12.03.

Az aszály ugyan megviselte a fiatal ültetvényeket, mégsem kell hiányra számítani fenyőfából a karácsonyi időszakban.

Partnerhírek
Partner

Védjük a gyökereket az Agrováció termékével

2024.12.03.

A gyökérzónába kijuttatott AMG Pro-tech a csapadék/talajnedvesség hatására szétáramlik a gyökérzónában és védelmet alakít ki a kelő mag számára.

Partner

AKG 2025: kiknek érdemes belevágni és hogyan segíthetnek a szakértők?

2024.11.29.

Az agráriumot izgalomban tartó kérdés most az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás lehetősége. Minden termelőnek döntést kell hoznia lehetőségei és adottságai függvényében, hogy pályázik-e vagy sem. Ezt a kérdéskört jártuk körbe a Lajtamag Kft. termékfejlesztőjével, Somody Gergővel; Dr. Nagy Idával a Lajtamag Kft. szaktanácsadójával és Nagy Lászlóval, az Agro Profi Kft. vezető szaktanácsadójával.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.100 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás