Aki a hétvégi székelykáposztához szeretné otthon elkészíteni ezt a közkedvelt savanyúságot, sajnos van egy rossz hírünk, el kell halasztania! Mivel az erjedés időigényes, ezért jó eséllyel már csak januárban kóstolhatjuk a saját savanyú káposztánkat. De megéri várni!

Főleg azért, mert a legtöbb boltban kapható savanyú káposzta előélete igen rövid, ami több szempontból is negatívan hat a káposztánkra. Gyorsított eljárással (ecettel, citromsavval, édesítőszerrel) savanyítják, tartósítószereket is adnak hozzá, hogy sokáig elálljanak, és a C-vitamin tartalma is gyorsan csökken. Persze, mint minden más esetben, egy megbízható termelővel ilyen problémák nincsenek. Apropó termelők, a csökkenő fogyasztás miatt egyre kisebb területen foglalkoznak káposzta termesztésével a termelők, mert helyette sokan a divatosabbnak számító brokkolit, és karfiolt vásárolják. Vegyünk több káposztát, és fogyasszunk több C-vitaminban gazda savanyú káposztát. Elmondjuk, hogyan!

Télen, hideg időben valahogy jobban kívánjuk a savanyú káposztát!
 
Savanyú káposzta recept

Hozzávalók:

  • fejes káposzta
  • fűszerek ízlés szerint (babérlevél, egész bors, só, borókabogyó, csombor)
  • torma
  • kápia paprika
  • savanyító edény (cserépedény, nagy befőttesüveg, hordó vagy műanyag vödör)

Elkészítése:

Mindennek az alapja az alapos tisztítás, ami az ízre is hatással van. Egy apróbb betegebb rész is kellemetlen ízt és szagokat okozhat később. Távolítsuk el a külső, piszkos leveleket, vágjuk le a torzsavégeket, és a leveleket egyenként mossuk át. Hagyjunk néhány nagyobb levelet egészben, amivel az edényünk alját kibéleljük, és ezzel zárjuk is le. Speciális gyalun 2-3 mm vastagra szeljük le a feleket, de kézi gyaluval is boldogulhatunk, igaz, ehhez kell egy kis türelem (érdemes négybe vágni a káposztákat). Ezzel meg is vagyunk a munka nehezebb részével.

Sózzuk meg a gyalult káposztát (kilónként kb. 25-30 gramm), tegyük hozzá a fűszereket, majd a megtisztított és felcsíkozott tormát, és a felkarikázott paprikákat is. A meghagyott nagyobb levelek felével béleljük ki az edényünk alját. Erre rétegezzük a káposztás keverékünket a következőképp: tegyünk bele egy adagot, és nagy erő kifejtésével nyomkodjuk meg, hogy levet eresszen (ha nagy az edényünk, akkor gumicsizmával kitaposhatjuk belőle), majd jöhet a következő adag, nyomkodás, és így tovább. Ha jól csináltuk, a végén ellepi a lé a káposztás egyvelegünket. Zárjuk le a maradék nagy levelekkel, tegyünk rá lapostányért, és valami nehezéket. Ez segíti az erjedést, és meggátolja a keletkező nagy mennyiségű gázt, hogy felnyomja a tányért.

https://www.youtube.com/watch?v=wxGMcNzDjyI Végül fedjük le az edényt, és hagyjuk erjedni kb. 21-24 Celsius fokon. Hőmérséklettől függően azonban ez lehet 5-10 nap, vagy akár több hónap is. Ha az erjedés megszűnik, a lé kitisztul, és hűvös helyre tehetjük a káposztánkat, amiből utána fogyaszthatunk is. Forrás: Ezt fald fel!, Harmonet, hogyankell.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új eredményeket hozott a burgonyavész kórokozójának eredetét vizsgáló kutatás

2025.01.30.

Az ír burgonyavész kórokozójának eredetét vizsgáló új kutatás eredményei szerint a pusztító mikroorganizmus az Andokból származik

Nagy lehetőséget lát az alföldi szőlőtermesztésben Koch Csaba

2025.01.30.

A Kunsági borvidék is számos neves pincészettel büszkélkedhet, arról, milyen jövő várhat rájuk, Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke beszélt

Komoly a baj: állategészségügyi kockázatból fakadó importkorlátozásokat vezetett be Nagy-Britannia

2025.01.29.

A brit kormány hivatalos közleményként, a brit főállatorvos pedig interjú során jelentette be az állatokból származó termékek importkorlátozásaira vonatkozó tudnivalókat

Módosultak az őstermelők adókedvezményei 2025-re

2025.01.29.

2025-ben a minimálbér 9 százalékos növekedésével az őstermelők személyi jövedelemadó fizetési kedvezményeihez kapcsolódó értékhatárok is emelkednek

Hatékony növénytáplálás változó körülmények között - műveljük együtt a jövőt!

2025.01.29.

Okos műtrágyával lehetőségük van az adott talajtípus és növényfaj szempontjából legoptimálisabb műtrágyát ajánlani, jelentős mértékben csökkentve a tápanyagveszteségek mértékét a talajban.

A hétvégén visszatér a tél

2025.01.29.

A következő napokban fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés, és vasárnaptól már a február elejére jellemző hőmérsékletekre számíthatunk. Jelentősebb csapadék továbbra sem valószínű.

Partnerhírek
Partner

Közel 7 évtizedes tapasztalat és csúcsgenetika: az Alta Seeds útja a magyar piacra

2025.01.27.

Az Alta Seeds az Advanta Seeds Hungary Kft prémium márkája, amely a UPL csoport részeként erős jelenléttel bír mind Európában, mind Észak-Amerikában.

Partner

HATÉKONYSÁG 2025: Hogyan növelheti gazdasága hatékonyságát?

2025.01.26.

A Magro.hu és a Debreceni Egyetem közös szervezésében megrendezésre kerülő konferencia célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson a gazdáknak, vállalkozóknak és agrárszakembereknek. Bóné Tímeával és Németh Istvánnal, a Magro.hu tulajdonosaival beszélgettünk a rendezvény létrejöttének hátteréről és céljairól.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 162 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás