Növeli a koleszterint, szinten tartja a zsírsavakat, egészséges, kevésbé egészséges. Sok mindent mondtak és mondanak a tojásról, cikkünkben összeszedtük a jelen pillanatban ’érvényben lévő’ tényeket a tojásról és ezek mellé hoztunk néhány érdekességet is!

A tojás egy nagyon hasznos élelmiszernek minősül, ugyanis szinte minden fontos vitamin megtalálható benne, amire az emberi szervezetnek szüksége van, továbbá tápanyagokban sem szenved hiányt. Egyedül a C-vitamin és a szénhidrát az, amik nem kellő mennyiségben vannak jelen benne.

A tojás három részből áll: héj, fehérje és sárgája, melyek százalékos megoszlása 10-60-30, magyarán a fehérje mérete a tojás sárgájának pontosan a duplája, de érdekesség, hogy a két alkotórész tápanyagmennyisége megegyezik.

Magas vitamintartalma mellett ásványi anyagokban is bővelkedik, gazdag foszforban, vasban, cinkben, kalciumban, káliumban, nátriumban, szelénben és magnéziumban is.

Sokan mondják, hogy a tojásnak rendkívül magas a koleszterintartalma. Tény, hogy az 1900-as évek közepéig még igen pontatlan méréseknek köszönhetően valóban magas koleszterintartalmat mutattak ki a tojásban, de a modern mérések szerint egyáltalán nincsen sok koleszterin a tojásban, összesen 180 mg koleszterintartalommal rendelkezik egy közepes méretű tyúktojás.

Célszerű a tojásokat családi gazdaságokból beszerezni, ezekben ugyanis biztosan nincsen semmi káros anyag és a tojást tojó tyúkok is megfelelő körülmények között vannak tartva, viszont ha boltban vásároljuk, könnyen megtudhatjuk, hogyan tartották a tojást tojó tyúkokat. A tojáson lévő kód első számjegye mindent elárul:

  • 0 esetén a tyúkokat bio tartásban részesítették,
  • 1-es szám esetén szabadtartásos tyúktojást vásároltunk,
  • 2-es számnál istállózott tartásban élnek a tyúkok,
  • 3-as szám esetén pedig ketrecekben élnek azok a tyúkok, melyektől a tojás származik.
Mitől függ a tojás színe?
A tojás héjának színe a tyúktól függ: általában a barna színű tyúkok tojnak sötétebb héjú tojást, míg a fehér színű tyúkok világosabb, olykor hófehér tojást tojnak. A tojás sárgájának a színe az elfogyasztott takarmánytól függ: minél több kukoricát eszik egy tyúk, annál sárgább lesz a tojássárgája.

Végül egy tipp: ha nem tudjuk, mennyire friss a hűtőben lévő tojás, egy egyszerű kísérlettel megállapíthatjuk! Fél liter vízhez 6 dkg konyhasót keverünk, megvárjuk, amíg a só teljesen feloldódik, majd a vízbe helyezzük a tojást. Ha a tojás a víz alján marad, friss tojással van dolgunk. Ha a tojás teteje felfelé áll, a tojás kb. egy hetes lehet, de ha a víz felszínén úszik, akkor a tojás már több mint két hetes.

Lágy tojást csak friss tojásból készítsünk, egy hetesnél idősebb tojást már jól főzzünk meg, vagy készítsünk belőle rántottát, esetleg tegyük süteménybe.

Megosztás

További híreink

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Megérkezett a tél! Nézze meg térképen, hol esett a legtöbb hó ma hajnalban!

2024.11.22.

Péntek hajnalra megérkezett a hó Magyarországra, különösen az északi és hegyvidéki területeken hagyva maga után vastag hótakarót.

Miért örüljünk, ha sünökkel találkozunk a kertben?

2024.11.22.

A sünök nemcsak aranyosak és békés természetűek, hanem a természet egyensúlyának fenntartásában is fontos szerepük van.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás