Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az allergia és az étkezés miatt is fontos az ősgabonák beltartalmi értéke
Egyes ősgabonáknak kiemelkedő a beltartalmi értékük és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók – hívta fel rá a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közleménye. A hazai termelésű, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívták fel a figyelmet a kenyér világnapja és az élelmezési világnap alkalmából.
Újra előkerülnek az ősi gabonafajták az előnyös tulajdonságaik miatt
Az ősi gabonafajták a mezőgazdaság intenzív iparosításának hatására feledésbe merültek. Az elmúlt években azonban újra divatba jöttek és kezdenek aktív témává válni. A fajták eleinte az egyedi beltartalmi értékek és a különleges malom- és sütőipari tulajdonságaik miatt kerültek ismét előtérbe, majd az ökológiai gazdálkodás terjedésével váltak az ágazat fontos mellékszereplőivé.
Az ősbúzákról és a biogazdálkodási gyakorlatokról is szólt a szakmai nap Száron
„Ökológiai gazdálkodás – hogyan tovább?” címmel rendezte meg a Szári Szántóföldi Szakmai Nap programját az ÖMKi, immár harmadszor. A 2023. június 21-én, a Csoroszlya Farmon tartott eseményen közel 80 gazda, feldolgozóiparban dolgozó szakember, szaktanácsadó és érdeklődő volt ott.
Alakor, tönke, tönköly: Nem ’csupán’ egészségesek, de rendkívül finomak is…
Termékismertetéssel egybekötött rendezvényen látta vendégül partnereit és a sajtó képviselőit a Natur Gold Hungária. Az eseménynek a Grana Antico rendezvénytér adott otthont.
Őszi búza fajtakísérletek és biogazdaságok tehetik fenntarthatóbbá a magyar élelmiszerellátást
Az egészséges élelmiszerek fogyasztására, az élelmiszerbiztonság megőrzésére és a kiváló minőségű, helyben termelt bio élelmiszerekre hívta fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Nemrég láttak napvilágot a kutatóintézet országos, kisparcellás őszibúza fajtateszt kísérleteinek legfrissebb eredményei.
Magyar biosiker: felkerültek a hazai Lidl áruházak polcaira az alakor és tönke ősgabona lisztek
Többéves ősgabona fajta kísérletek eredményeként valósult meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet termékfejlesztési projektje, így a magyarországi boltok polcaira is kikerülnek a bio tájfajta tönke és alakor ősgabona lisztek. 2022. január harmadik hetétől a Lidl áruházláncában, országosan megvásárolhatóak fél kilós kiszerelésben az ÖMKi partneri hálózatából származó bio tönke és alakor lisztek. Az elérhető mennyiség egyelőre limitált, de ha az első kereskedelmi kísérlet beválik, a jövőben nagyobb mennyiséget kínálnak majd a fogyasztóknak.
Tönköly, alakor és tönke: ősgabona fajtákat is aratnak a biogazdálkodók
Péter és Pál napjával, június 29-én megkezdődött a betakarítás időszaka. Az idei aratási időszak kezdetén a hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívta fel a figyelmet az ÖMKi. A magyarok fejenként átlagosan 37 kilogramm kenyeret fogyasztanak évente. A kereslet kielégítésére ma már egyre több kézműves pékségben lehet hozzájutni ökológiai gabonákból, sőt, ősgabonákból - tönköly, alakor és tönke - készített, különleges beltartalmi értékű pékárukhoz.
Nem mindegy, hogy tönke vagy tönköly – ősi búzafajtákról, röviden
Manapság ha búzáról beszélünk, szinte mindenki a nemesített változatára gondol. Pedig ezen kívül még több faj van jelen országunkban. Sőt, némelyik jóval egészségesebb, mint a leggyakrabban termelt búza.
Régi-új búzafélék újra termesztésben
Manapság ha azt mondjuk, hogy búza, akkor mindenkinek ugyanaz a kalászos jut eszébe. Régen azonban – visszamenve akár egészen a neolitikumig – egyéb búzafajtákkal is foglalkoztak az emberek és fogyasztották is őket. Most egy kísérlet keretében került elő többek között a már elfeledett alakorbúza is, melyet most ismét termesztésbe kívánnak vonni az alakorral együtt.
Hirdetés
Belépés
Oldalunk megújult. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk és nem tud belépni, kérjük, használja az elfelejtett jelszó funkciót!
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg a regisztrációkor használt e-mail címét!