Szűrők
Találatok száma: 91
Kategóriák:
Dátum
Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 87 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 87 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket

db/oldal

Marhahústermelés és árnövekedés: mi várható 2024-ben?

2024.09.22.

A fiatal bika termelői ára 926 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 1–35. hetében, 15 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A vágóüsző ára 24 százalékkal, a vágótehéné 8 százalékkal volt magasabb a vizsgált időszakban.

Az ukrán baromfiexport szinte visszapattan, de a vámblokád fáj

2024.02.08.

2023 első 9 hónapjában Ukrajna húsexportja elérte a 350 ezer tonnát, ami 10 százalékkal több, mint az előző évben. De mivel a lengyel és szlovák kamionosok folyamatosan blokkolják a határátkelőket, a baromfiipar, a nemzetgazdaság más exportorientált szegmensei mellett, katasztrofális következményekkel néz szembe.

Digitalizációs módszerekkel teszik jövőállóvá az állattenyésztést az ÖMKi szakemberei

2023.12.27.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) fontosnak tartja felhívni a figyelmet a helyi, fenntartható állattenyésztés fontosságára, a tudatos táplálkozásra, valamint a szabadtartású, ökológiai gazdálkodásból származó állati termékek előnyeire. A fenntartható állattartás fejlesztése ugyanis kulcsfontosságú egy jövőálló élelmezési rendszer kialakítása szempontjából.

A Pápai Hús ügyvezetője szerint az irreális sertésárakat magunknak köszönhetjük

2023.11.23.

Számos kérdést vet fel, hogy a jelenlegi húsfogyasztásunk fenntarthatatlan, ezért egyre több vegetáriánus és vegán húshelyettesítő termékkel találkozni a bolti polcokon. Ezeket tipikusan nem a húselőállító cégek gyártják, így szinte egyedülálló, hogy a Pápai Hús Kft. mégis úttörőnek számít ezen a területen Magyarországon.

Szakmai videóinterjúk készültek az állattenyésztésről és a húsevésről Diana Rodgers táplálkozás-szakértővel

2023.08.21.

Diana Rodgers táplálkozásszakértő a vele készített interjúkban a húsevéssel, a hús étrendben betöltött jelentőségével, az állattartás előnyeivel kapcsolatos tudományos ismereteket osztott meg. Kifejtette továbbá álláspontját arról, hogy ki táplálja a húsellenes narratívát és hogy milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ.

Mesterséges intelligenciára épülő robotautomatizálás forradalmasítja a baromfifeldolgozást az Egyesült Államokban

2023.06.12.

Az Egyesült Államokban 4 kutatóintézet élen jár a kifejezetten a baromfiiparra vonatkozó mesterséges intelligencia és robotika kifejlesztésében a feldolgozóipar számára. A mezőgazdasági minisztérium intézete által nyújtott 4 éves, 5 millió dolláros támogatás felhasználásával a kutatóintézetek segítettek létrehozni a baromfifeldolgozásban alkalmazott méretezhető és intelligens automatizálás központját.

A húsfogyasztás társadalmi szerepe – tudományos érvek és ellenérvek

2023.05.07.

A húsfogyasztás a legtöbb kultúrában és a legtöbb időszakban valószínűleg egészen a nemzetségünk legkorábbi, mintegy 2 millió évvel ezelőtti korszakáig visszamenőleg is az élvezetes és tápláló étkezés célját szolgálta. Mindazonáltal a történelem azt is jelzi, hogy kulturális, spirituális, táplálkozási vagy gazdasági okokból gyakran  adtak tanácsot a hús mellőzésére vagy akár fogyasztásának tiltására.

Kiadták, miért kellene nagyon gyorsan felhagyni a húsfogyasztással

2023.03.25.

A Nature Climate Change című folyóiratban 2023. március elején közzétett tanulmány szerint a jelenlegi táplálkozási szokások megtartása esetén az élelmiszerfogyasztás önmagában elég lesz ahhoz, hogy a felmelegedés meghaladja éghajlatváltozás legrosszabb hatásainak elkerülésére a párizsi klímamegállapodásban megszabott ideális 1,5 Celsius-fokot, és megközelítse a 2 Celsius-fokos felső határértéket.

Adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben

2023.02.17.

Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények előállítása a célja egy konzorciumi részvétellel létrejövő, közös magyar kutatásnak. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK), valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában indul kutatóprogram.

Vegyes várakozásokkal kezdik az évet a magyar sertéstartók

2023.01.31.

Az elmúlt két év nagyon megterhelő volt a sertéságazat szereplői számára. Az érintett szakemberek szerint ennek az infláció mellett a takarmányárak és az energiaköltségek drasztikus emelkedése volt az oka. A termelési költségek növekedése nem tudott beépülni a felvásárlási árakba. Többen már tavaly csökkentették az állományt vagy felhagytak a termeléssel, mások idén terveznek hasonló lépéseket.

Az energián nagyon spórolna, a húsfogyasztáson kevésbé a magyar társadalom

2023.01.30.

Csaknem az egész magyar társadalom szeretne környezetkímélőbb módon élni a következő egy évben, a húsevés csökkentésére viszont nincs akkora nyitottság. Ez derült ki az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) reprezentatív felmérésen alapuló kutatásából.

Annyira megdrágult a hús, kevés fogy belőlük a henteseknél

2023.01.12.

70-80 százalékkal emelkedett az élősertés ára egy év alatt Magyarországon, miközben a munkabérek és az energiaárak is nőttek. Mindezek azt eredményezték, hogy a kis hentesüzletek nagy bajba kerültek.

Több sertéstermék bevitelét korlátozta az Egyesült Királyság állategészségügyi hatósága

2022.09.28.

Az Európa-szerte előforduló afrikai sertéspestis (ASP) kitörések miatt az Egyesült Királyság központi állategészségügyi hatósága úgy döntött, hogy 2022. szeptember 1-től további értesítésig korlátozza egyes sertéstermékek behozatalát Nagy-Britanniába az Európai Unióból. A rendelkezés célja, hogy megvédjék a brit sertésállományt a nagy gazdasági kárral járó afrikai sertéspestis behurcolásától.

Jöhet a különadó kivetése a hústermékekre?

2022.09.14.

Európa 2030-ra 45 százalékos csökkenést szeretne elérné a káros gázkibocsátás tekintetében, így aztán időről időre előkerülnek az élelmiszeriparban rejlő lehetőségek a mérséklésre. Egyes elemzések szerint az állattenyésztés 14,5 százalékban felelős az ember okozta káros anyag kibocsátásért, így kézenfekvőnek tűnik, hogy ezen a fronton sürgős változásokra van szükség.

El kell hagyni a szalonnát, vagy egészséges is lehet?

2022.09.12.

Egy szelet nyers szalonna 18,5 milligramm koleszterint tartalmaz. Míg azonban a kutatók korábban azt állították, hogy az ételekből származó koleszterin közvetlenül emeli a vér koleszterinszintjét, ma már úgy vélik, hogy az összefüggés bonyolultabb.

Gombák és algák fehérjéivel csökkentenék a húsfogyasztást és az erdőirtást

2022.09.02.

Egy 2021. tavasszal publikált kutatásban azt közölték a Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai, hogy ha az emberiség által elfogyasztott vörös húsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenék, akkor 56 százalékkal csökkenthetővé válna 2050-re az éves erdőirtás mértéke a bolygón.

A túlélés érdekében lekerülhet az igazi hús az asztalokról

2022.05.10.

Túl sok húst eszünk. Ez pedig nem csak a saját egészségünk szempontjából káros, hanem a többi élőlény jólléte miatt is. Hiszen hatalmas a környezetterhelése annak, ahogyan a húst általában előállítjuk. A laborhús, a rovarfehérje és a növényekből készült húspótló termékek mutatnak olyan irányt, ami hosszú távon is fenntartható megoldást hozhat a húsfogyasztás okozta kihívásokra.

Támpont a magyar állattartóknak: elkészült az Európai Unió kiskérődző ágazatának középtávú piaci előrejelzése

2022.02.15.

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Unió mezőgazdasági piacaira, a jövedelemre és a környezeti változásokra vonatkozó legfrissebb, 2021-2031. közötti időszakra vonatkozó középtávú előrejelzését. Az előrejelzés az EU-27 tagállamára vonatkozóan mutatja be az unió mezőgazdasági piacainak, valamint a globális piaci változásoknak a középtávú - a 2021-2031. közötti időszakra vonatkozó - kilátásait. Az unió juh- és kecskehús termelése és fogyasztása az előrejelzések szerint várhatóan kismértékben növekedni, az élő állatok exportja csökkenni fog.

Hirdetésfeladás