Idén már télen is magyar paradicsom kerülhet a boltokba
Hirdetés
A terv, hogy télen is legyen magyar paradicsom
Ezért a veresegyházi vállalkozás mesterséges megvilágítással ellátott üvegházat épít, amelyből már idén télen jó minőségű paradicsomot szállíthatnak a magyar vásárlóknak. Ráadásul a kiemelkedő színvonalú terméket ipari mennyiségben tudják produkálni, tehát ugyanazt a minőséget kapja a Michelin-csillagos étterem és a Tesco is. Ezzel pedig lenyomhatják a külföldön termesztő versenytársakat is a hazai piacon. A Pest megyei településen holland vetőmagból, föld helyett Srí Lanka-i organikus kókuszrost-paplanban, több méter magasra futtatott növényeken termesztik a kimagasló minőségű paradicsomokat. Az üvegház korszerű technológiai rendszere lehetővé teszi az optimalizált klímavezérlést, vagyis fűthető és szellőztethető. A 140 ezer paradicsomtő automatikus vezérléssel öntözhető, és a hűtésüket is szabályozni tudják. Így jelentősen növelhető a növénykultúra élettartama, és márciustól akár decemberig is lehet paradicsomot termeszteni - írja a hvg.hu. A helyi termálvíz használatával nulla emissziójú fűtésrendszert üzemeltetnek, amihez Veresegyházon több termálkút áll rendelkezésre. Ez magas üzembiztonságot biztosít, az elhűtött vizet pedig nem a szennyvízbe továbbítják, hanem visszasajtolják, így nincs környezetterhelése a technológiának. Az öntözővizet 100 százalékban összegyűjtik, majd tisztítás után újrahasznosítják. Az 1,7 hektáros üvegházban évente átlagosan 500 tonna paradicsomot szednek a 85 méter hosszú sorokból. A hozam fajtánként eltérő: a nagy fürtös négyzetméterenként évente 60 kilót ad, a kisebb koktél 34-35-öt ad, a világ egyik legédesebbje, a 12-es Brix-fokú Cukorfalat esetében pedig örülnek, ha 20 kg terem egy négyzetméteren. Ez a fajta az alacsonyabb hozamon kívül a sokkal nagyobb zöldmunkaigény miatt kerül a hagyományos paradicsomnál 3-4-szer többe. A jelenlegi rendszerben január 12-én palántázunk, március közepén szedünk először, és december közepéig tart a szezon. A mostani termelésnél így 3 hónap telik el szüret nélkül. Ezt az időszakot fedjük le hamarosan a megvilágított termesztéssel. Télen pedig akkor van értelme termelni, ha a magyar piacra adjuk el. Ezért visszavettük az exportot, és benyomultunk a Tescóba, a Sparba, az Auchanba és a többi nagy magyarországi üzletláncba is. Idén az új, téli üzem októberi palántázással kezdődik, amiből november végétől egészen júliusig lesz majd kiváló minőségű magyar paradicsomunk – mondta Márkus Zsolt, a cég vezetője a hvg.hu-nak.Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés