Kettős árcédulák segítségével mutatja be egy német bolt, hogy mekkora az előállítás környezetterhelése az élelmiszer árához képest. Talán meglepő, de még a biogazdálkodással megtermelt árucikkek esetében sem tapasztaltak alacsony összegeket. A bolt a számokat az Augsburgi Egyetem kutatása alapján kapta meg. Ezekből pedig az derül ki, hogy nagyot drágulna az ár, ha a környezetkárosítást is figyelembe vennék a meghatározásánál.

Két árcímkét is kap több termék a Penny Market egy német boltjában. A hagyományos árcédula mellett azt is bemutatják, mennyibe kerülne az adott élelmiszer, ha beleszámítanák az árába az összes környezeti erőforrást, amit igénybe vettek a gyártáshoz. A Fruchthandel.de cikkét a Magyar Mezőgazdaság szemlézte. Eszerint gyakorlatilag azt számolják ki, hogy a termék árához viszonyítva mekkora az előállítás környezetterhelése.

A környezetterhelés árát is feltüntették egy német élelmiszerbolt polcain - képünk illusztráció

Sokkoló a végeredmény

Főleg a húsoknál és más állati eredetű termékeknél nagy a különbség. Az Augsburgi Egyetem munkatársainak számításai szerint egy fél kilós darált hús ára 173 százalékkal lenne magasabb a bolti árnál, ha a rejtett költségeket is figyelembe vennék. Így 2,79 euró helyett 7,62 eurót kellene fizetnünk érte (ez kerekítve nagyjából 1000 forint helyett 2500-at jelent). A tej 122 százalékkal lenne drágább, a gouda sajt 88 százalékkal, a mozzarella 52 százalékkal. Lényegesen kisebb a környezetterhelés rejtett költsége a zöldségeknél és a gyümölcsöknél. Még a világ másik feléről odaszállított banán ára is csak 19 százalékkal lenne magasabb, ha mindent beleszámolnának. A burgonya és a paradicsom 12 százalékkal, az alma pedig 8 százalékkal lenne drágább.

A biogazdálkodás számait is vizsgálták

A biotermesztés kisebb ökológiai lábnyoma miatt az ökotermékeknél kisebb a rejtett költség, de még ott sem elhanyagolható. A biohús „tényleges ára” is 126 százalékkal magasabb a boltinál a kutatók számítása szerint. A Penny egyik berlini üzletében 16 saját márkás élelmiszer (8-8 konvencionális és bio) példáján a vevők nap mint nap szembesülhetnek vele, hogy mennyibe is kerül valójában az életmód, amit megszoktak. Stefan Magel, a Penny területi vezetője – amellett, hogy rövidlátó szemléletnek nevezte az eddigi hozzáállást, és hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóság felé vezető út első lépése, hogy az emberek legalább lássanak rá az élelmiszerek közvetlen előállítási költségén túl a kapcsolódó rejtett költségekre is –, mindenesetre hangsúlyozta, hogy a kasszánál nem a magasabb árat kell kifizetni.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Súlyos állapotba került a madárinfluenzával fertőzött kanadai fiatal

2025.01.02.

Zoonózissal, állatról emberre terjedt a H5N1 típusú madárinfluenza-vírus Kanadában, az érintett fiatal állapota annyira súlyos volt, hogy kórházba is került.

Mire képes a banán Magyarországon?

2025.01.02.

Magyarország déli részein egyre több kertben látni banánfát.

Évente több tucatot fogyaszt belőle, pedig minden alkalommal 36 percet vesz el az életéből

2025.01.02.

A Michigani Egyetem kutatói érdekes eredményeket publikáltak: az elfogyasztott ételeink életünk hosszát is befolyásolhatják, méghozzá drámaian. A kutatás során csaknem hatezer élelmiszert elemeztek, hogy meghatározzák, melyek rövidítik vagy hosszabbítják meg az élettartamot.

Partner

Hogyan juttassam ki a nitrogénműtrágyát és melyik műtrágyát válasszam?

2025.01.02.

Legkésőbb januárban meg kell tervezni az őszi vetések nitrogén-fejtrágyázását, hiszen közeleg az az időszak, amikor a búza és a repce ismét fejlődésnek indul, és akkor bizony nem szabad késlekedni.

Meglepően nagy hőmérsékleti ingadozások lesznek a következő napokban

2025.01.02.

A következő három nap időjárását változékony felhőzet, időszakos csapadék (zömmel eső), élénk szél, helyenként köd és a nappali hőmérsékletek fokozatos csökkenése jellemzi, 0 és +13 fok közötti maximumokkal.

Partnerhírek
Partner

Hogyan juttassam ki a nitrogénműtrágyát és melyik műtrágyát válasszam?

2025.01.02.

Legkésőbb januárban meg kell tervezni az őszi vetések nitrogén-fejtrágyázását, hiszen közeleg az az időszak, amikor a búza és a repce ismét fejlődésnek indul, és akkor bizony nem szabad késlekedni.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 145 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás