A betakarítás utáni technológiák megfelelő kezelést igényelnek. Az élelmiszer-veszteségek ugyanis továbbra is komoly gondot okoznak a gazdálkodóknak, a nagykereskedőknek, a kereskedőknek, az élelmiszer-feldolgozóknak, a szállítóknak és a fogyasztóknak. Mindenki szerepet játszik abban, hogy megakadályozza az élelmiszervesztést, vagy szenvedjen tőle. 

Valójában ez nem új jelenség, és számos kezdeményezés indult e veszteségek csökkentésére annak érdekében, hogy:

  • Növelje az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer mennyiségét további terület használata nélkül
  • Növelje az élelmezésbiztonságot
  • Takarítson meg ártalmatlanítási költségeket
  • Tegye jövedelmezőbbé a gazdálkodást, és ezáltal tegye vonzóbbá a fiatalok számára
  • Segítsen több munkahely létrehozásában különböző szinteken (technikusok, kereskedelem, feldolgozás).
Az egyének segítségére számos technológiai lehetőség és menedzsment eszköz áll rendelkezésre: az élelmiszer-értékláncok minden szereplője hozzá tud járulni az élelmiszer-veszteség csökkentéséhez. (Fotó: Pixabay)

A múltban tett erőfeszítések ellenére a probléma továbbra is aktuális. Az élelmiszer-veszteség egyes okai, mint például a jó utak hiánya vagy a klímaváltozás, túlmutatnak az egyéni felelősségeken. Az egyének segítségére azonban számos technológiai lehetőség és menedzsment eszköz áll rendelkezésre: az élelmiszer-értékláncok minden szereplője hozzá tud járulni az élelmiszer-veszteség csökkentéséhez.

Szállítási eszközök: méretezés és tisztaság

Minden bizonnyal a gazdáknak kell a legjobban tudniuk, hogyan kell betakarítani a termést. Problémát jelenthet a legmegfelelőbb szállítótartály a szántóföldtől a tanyakapuig. 

A romlandó élelmiszerek számára célszerű kis méretű dobozokat választani (például: 10 kg-nál nem nagyobb paradicsomtároló edények). Még akkor is, ha a gazdálkodók egy földterület teljes termését osztályozás nélkül adják el, a kis egységekben történő szállítás megvédi az értékes terméket a károktól a tanya kapujáig és azon túl. 

Az érzékeny bőrű növényeket, mint a burgonya vagy a manióka, óvatosan kell betakarítani és szállítani (a szállítószalagokat ideális esetben valami puha anyaggal, például gumival kell lefedni). A bőr bármely részleges károsodása potenciálisan gombás támadások behatolási pontja, vagy felgyorsíthatja a rothadási folyamatokat. Mindkettő a fő oka az élelmiszer-veszteségnek a gazdaságok szintjén. 

Függetlenül attól, hogy a gazdálkodók műanyag-, karton- vagy fadobozokra támaszkodnak, használat előtt fontos ezeket megtisztítani, különösen a fadobozokat. Ezenkívül kimondottan előnyös, ha kartondobozok eseténminden alkalommal valamilyen betétet használnak. Egyes területeken a kereskedők dobozokat biztosítanak a gazdáknak; ebben az esetben a tisztítás még fontosabb a gazdák termékeinek védelme érdekében.

Támadhatnak a gombák

Az aflatoxin, a mikotoxin és más gombás támadások számos országban széles körben elterjedt fenyegetést jelentenek, különösen meleg és párás éghajlati viszonyok között. A felügyeleti eszközöknek és a technikai lehetőségeknek kéz a kézben kell működniük, hogy sikeresen megbirkózzanak ezzel a fenyegetéssel! 

Ami a menedzsmentet illeti, fontos, hogy az értéklánc minden szereplője tegyen lépéseket a termék gombás fertőzésekkel szembeni védelme érdekében. Amint a termék bármely ponton érintett, nagy a kockázata, hogy a gombák a következő szakaszokba kerülnek. Általánosságban elmondható, hogy a termék nedvességtartalmának a lehető leggyorsabb csökkentése jelenti a különbséget. 

Előkészítés: válogatás ≠ osztályozás

Függetlenül attól, hogy a gazdálkodók képesek-e eladni az osztályozott termékeket, a hozam nem tárolható részeinek kiválogatása egy másik történet. Első pillantásra kifizetődőnek tűnik, ha egy kis héjas burgonyát vagy néhány enyhén kinyomott paradicsomot tartanak az eladásra szánt dobozban, de ez tévedés. Minél korábban kiválogatják a hozam nem raktározható részeit, annál jobb a forgalomba hozott áru minősége. 

Ez biztosítja a gazdálkodók hírnevét a kiváló minőségű termékek szállítóiként. Az exportpiacokat megcélzó gazdálkodóknak egyébként is szigorú növény-egészségügyi előírásoknak kell megfelelniük. A kiválogatott termés nem tárolható, de felhasználható új termékek alapanyagául (pl. szárított paradicsom, lekvár, gyümölcslé). Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a családok többletjövedelemhez jussanak.

Tárolási higiénia

A tárolóhelyiségeknek tisztáknak kell lenniük. Ez egyaránt vonatkozik a rövid és hosszú távú tárolásra. Különösen hosszabb tárolás után, vagy ha szennyeződést észleltek, fertőtlenítésre lehet szükség. 

A tárolt termékek nem érintkezhetnek a raktár talajával, egyrészt a megfelelő szellőzés biztosítása, másrészt a rágcsálók távoltartása érdekében. Az óngalléros rudak használata egyszerű eszköz a rágcsálók visszatartására, és így elkerülhető a ürülékkel, például széklettel, vizelettel és nyállal történő szennyeződés. 

Ezen túlmenően a madarak, denevérek és macskák elleni megelőző intézkedéseket is alkalmazni kell. Általánosan érvényes elv a termékek adagokban történő tárolása, például a burgonya raktározott dobozokba tölthető (max. 800 kg súly), ahelyett, hogy egy nagy burgonyahegy lenne egy teremben. A levegő sokkal jobban tud keringeni a dobozok között, és ez elősegíti az egyenletesen szabályozott klímát a raktárakban. A szabályozott klímaviszonyok fenntartása érdekében tartsuk zárva az ajtókat. E tekintetben elengedhetetlen a tárolóhelyiség hőmérsékletének és páratartalmának rendszeres ellenőrzése, valamint a termék hőmérsékletének és nedvességtartalmának mintavételezése.

A támadás mértéke határozza meg a szükséges intézkedést

Ezenkívül rendelkezésre állnak mérőműszerek a kártevők jelenlétének ellenőrzésére. Kártevők azonosítása esetén intézkedésre van szükség. A támadás mértéke határozza meg a szükséges intézkedést, amely a termék érintett részeinek eltávolításától (ez az adagonkénti tárolás egyik előnye) a vegyi vagy szerves kezelési szerek alkalmazásáig változhat. Ügyeljen arra, hogy a tárolórendszerekben a kártevők a vegyi növényvédő szerekkel szemben is ellenállóvá válhatnak!

Összefoglalva, a raktárhelyiségek és a tárolt termékek rendszeres monitorozása elengedhetetlen a támadások korai szakaszban történő azonosításához, hogy a megfelelő időben és megfelelő anyagok felhasználásával meg lehessen tenni a megfelelő intézkedéseket; erről szól a menedzsment!

(Forrás: dlg.org)   

Megosztás

További híreink

Újra videón szerepel egy bükki medve

2024.11.23.

Az elmúlt években megbarátkoztak a medvék a Bükkel és Nógráddal.

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás