Mi az oka, hogy sűrítményből készülnek a gyümölcslevek?
A gyümölcslevek többféle módon készülhetnek el. Sokan a frissen préselt változatot szeretik, ám sokkal gyorsabb és egyszerűbb egy dobozos italt felbontani, amely általában sűrítményből készült. Ám ennek ára van, és a beltartalmi értékek sem maradnak ugyanolyanok a feldolgozás során. A sűrítményt úgy állítják elő, hogy főzéssel vizet távolítanak el a léből. Ez jól tárolható, könnyen szállítható, de ilyen hőkezelés után annak a vitamin és ásványi anyag tartalma megváltozik a frissen préselt gyümölcsléhez képest.
A Magyar mezőgazdaság írta meg, hogy miért sűrítményből készül a gyümölcslevek többsége. Az eljárás során előbb vizet vonnak el a gyümölcsből, hogy aztán visszategyék azt hozzá. Ennek oka, hogy a feldolgozó akkor veszi meg a gyümölcsöt, amikor az terem, illetve amikor a legalacsonyabb áron juthat hozzá. Tehát nem folyamatosan vásárol, hanem lehet, hogy csak egyszer egy évben az adott gyümölcsből. Ebből ezután sűrítményt készít, mert az eláll, és könnyebben is szállítható, tárolható. Amikor pedig a kereslet kívánja, visszahígítva elkészíti belőle a gyümölcslevet, dobozolja és eladja.
A sűrítményt úgy állítják elő, hogy főzéssel vizet távolítanak el a léből. Ez tényleg jól tárolható, könnyebben szállítható, de ilyen hőkezelés után annak a vitamin és ásványi anyag tartalma megváltozik (nem előnyére) az eredeti frissen préselt gyümölcsléhez képest. A gyümölcslevek másik csoportja, amely nem sűrítményből készül visszahígítással, azt alacsonyabb hőmérsékleten 70 fokon hőkezelik és rögtön elteszik tiszta üvegpalackba, vagy bag in box csomagolásba. Itt a tápanyagoknak már a nagyobb része megmarad, ám itt is sok értékes elem megy kárba a hőkezelés során. Ám a hőkezelés szükséges az eltarthatóság érdekében. A megemelt hőmérsékletre a termék romlását okozó mikroorganizmusok inaktiválása miatt van szükség.
A sűrítményekről
A sűrítmények a friss, érett gyümölcsből készülnek, a víztartalmuk egy részének elpárologtatásával. Lehetnek rostosak vagy szűrtek. A szűrtek esetén a gyümölcslé összes rosttartalmát eltávolítják. A sűrítmények üdítőitalok, sörök, szörpök, gyártásához szolgálnak alapanyagul. A velőket a meghámozott gyümölcs ehető részének áttörésével nyerik. Tartalmazzák a gyümölcs levét és a rostjait is. A pürék pedig gyakorlatilag velő sűrítmények, amelyeket a velők víztartalmának egy részét eltávolítva állítanak elő. Rostos gyümölcslevek, szörpök, dzsemek készülhetnek belőlük. A premix vagy base termékek speciális igénynek megfelelően kifejlesztett gyümölcs alapú alapanyagok. Van egy domináns gyümölcs a sűrítményben, ezen kívül azonban ez egyéb hozzáadott összetevőket, (citromsav, aroma, színezék) is tartalmaz, mert ezzel érik el, hogy egyszerűen felhasználható, stabil alapanyag legyen.
Saját préselés, rögtön fogyasztva
A legjobb, bár munka- és időigényes megoldás, ha a gyümölcsből, vagy zöldségből magunknak házilag készítünk levet gyümölcscentrifugával, és azt frissen, egyből elfogyasztjuk. Az azonnali fogyasztás és a frissen préselés is fontos, mert e termékek levegővel érintkezve is folyamatosan alakulnak át és óráról órára veszítenek eredeti tulajdonságaikból, még akkor is, ha ez az ízükön egy ideig nem érződik.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Költségcsökkentés helyett az intenzifikációban látja a kiutat a TIMAC AGRO
A műtrágyapiac az elmúlt években folyamatos változásokon ment keresztül, amelyek mély hatással voltak az agráriumra. Az árak normalizálódása, a kereslet ciklikussága és a gazdálkodók alkalmazkodó-képessége új kihívásokat teremtett. Tóth Balázs, a TIMAC AGRO ügyvezető igazgatója segít megérteni, hogyan látják a hazai műtrágyapiacot és milyen innovációkat hoz a vállalat az ágazat számára.
Újdonságok a Pioneer® napraforgó-vetőmag kínálatában
A Pioneer® napraforgóvetőmag-portfólió 7-9 hibridből áll össze évről-évre, a gazdálkodói igényekre reagálva. A 2025-ös vetési szezonra 3 teljesen új hibrid áll a hazai termelők rendelkezésére, amely jelentős arány a Pioneer® hibridek számát figyelembe véve. Ezek a linolsavas P64LE280, a magas olajsavas P64HE188 és a szintén magas olajsavas P64HP630 hibridek. Mindezek említést érdemel még a P64LE185 hibrid, amely 2024-ben egy lépésben vált a legnagyobb zsákszámban értékesített Pioneer® napraforgóvá a vállalatunk értékesítési számait figyelembe véve, sikeresen váltva a méltán népszerű nagy elődöt, a P64LE25-öt.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 400 hirdetés 93 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés