Évtizedek óta kutatja a feldolgozóipar által gyártott élelmiszerekben a különböző vegyszermaradványokat és azoknak az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait Bardócz Zsuzsanna biokémikus. Az ideje felét Skóciában töltő akadémikus a tiszta, egészséges élelmiszerek fogyasztásának szószólója is. Egy interjúban beszélt arról, hogy milyenek az egészséges élelmiszertermelés esélyei, melyek a magyarországi biotermesztés előnyei és hátrányai. Arra is kitért, hogy milyen élelmiszerek vásárlásánál kell nagyon odafigyelni a beszerzési forrásra.

Az Agrárszektor készített interjút Bardócz Zsuzsanna biokémikus szakemberrel, ezt az anyagot szemléztük. A magyar bioélelmiszerek helyzetéről is beszélt.

A magyar bioélelmiszerek fogyasztása több ok miatt nem növekszik úgy, mint Európa többi részén - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva, illusztráció

Milyen állapotban vannak a magyarországi termőtalajok európai összehasonlításban?

Erre nem tudok pontos adatokat felsorolni, ám az biztos, hogy a nagyüzemi gazdálkodás felfuttatása közben (amely az alapanyagtermelést célozza, minél olcsóbban és minél kevesebb emberi munkaerő felhasználásával), a talajok elsavasodása és folyamatos romlása természetes kísérőjelenség. Mezőgazdaságunk jelenleg gyarmati sorban tart minket, hiszen főleg alapanyagot termelünk, amit máshol dolgoznak fel. Nem csak az alapanyagokat adjuk el olcsón, de még mi fizetünk a talaj, a víz, a levegő szennyezésével. Amennyiben tovább nő a jelenlegi vegyszerhasználat, és semmit nem tesznek a talajok regenerálásáért, akkor nem hiszem, hogy 10 év múlva a talajaink többre lennének alkalmasak, mint a növények helybentartására. Akkorra ugyanis a talajélet teljesen eltűnik, illetve átalakul.

Az európai országok törekszenek az ökológiai termelésbe vont területek növelésére, mert megértették, hogy ez az egyedüli módszer, amely kíméli a talajt és alkalmas annak visszaépítésére. Különösen akkor, ha az állati trágya is visszakerül a termőföldbe. Svájcban és Ausztriában például az ökológiai termelésbe vont területek nagysága már a teljes termőterület 20 százaléka fölött jár. Németországban is folyamatosan nő a biotermelés aránya. Mi, magyarok 1-2 százalék körül mozgunk évek óta, aminek nem tudom, mi az oka. 

Mennyire áll rendelkezésre a szaktudás Magyarországon az egészséges élelmiszerek termeléséhez és piacra juttatásához?

A nagyszüleinknek még megvolt ehhez a megfelelő tudása. Ami a termelőket illeti, a jelenlegi mezőgazdasági oktatás mind a növénytermesztésben, mind az állattartásban szinte kizárólag a nagyüzemi, vegyszeres módszereket tanítja. A hangsúly a profiton és a modern technológiákon van, a vegyszerhasználatra és a gépesítésre alapozva. A termesztő megveszi a vetőmagot és a hozzávaló technológiát. Egy forgatókönyvet követ, ahol napra megadják: mikor, milyen vegyszerből, mennyit kell kijuttatni. Alig van lehetősége arra, hogy a gazda használja a saját tudását és tapasztalatát. Az oktatás terén hasonló a helyzet az élelmiszeriparban is. A piacra juttatáshoz a kereskedő hálózatoknak is fel kellene ismerni az egészséges élelmiszerek fontosságát. Ezt tükrözni kellene a reklámoknak és a médiában a főzőprogramoknak. Az egészséges, bio alapanyagok drágábbak, és az emberek nem szívesen fizetik meg a magasabb árat akkor, ha nem tudják, hogy annak mi az értelme. Az általános oktatás nem sokat foglalkozik az egészséges táplálkozással, még a szakemberek képzésekor is csak alig. Így az emberek nem tudják, mi lenne számukra egészséges, tápláló és mitől nem lesznek betegek.

A lehetőségeinek milyen arányát használja ki a hazai biogazdálkodás a magyar bioélelmiszerek termesztésére?

Az ország lehetőségei kiválóak a biogazdálkodásra. A kisszámú, lelkes biogazda próbálja megtenni azt, ami tőle telik, de abban a környezetben, ahol a biotáplálék nem alapvető igény és követelmény, nem könnyű talpon maradni. 

https://www.youtube.com/watch?v=BICvAa77y7g
Bardócz Zsuzsanna: Az ökológiai termesztés szerepe a tápérték és a vegyszermentesség megőrzésében című előadása

Skóciában vagy Magyarországon jobbak az egészséges élelmiszerek termelésének és fogyasztásának a feltételei?

Skóciában jobbak az egészséges ökoélelmiszerek megvásárlásának feltételei. Itt nagyobb a választék biotermékekből. A csokoládétól, a húsféléken át a borig mindent meg lehet venni a boltokban, viszonylag kevés utánjárással. A legtöbb öko-, vagy biotermék importból származik, hiszen Skócia nem híres a sokféle zöldség- vagy gyümölcstermeléséről. A legtöbb ökotermék Olaszországból, Spanyolországból, estenként Izraelből vagy az USA-ból érkezik ide. A biocsirke, -juh és -marhahús könnyen megvásárolható a szupermarketekben is. Magyarország adottságai kiválóak lennének biotermelésre, így sokkal előnyösebbek a feltételek ott, mint Skóciában. Egy ideig meg is volt a szándék a biogazdák kiemelt támogatására, az ökológia termesztésbe bevont területek növelésére, de valahogy nálunk nincs olyan mértékű fejlődés, mint Európa legtöbb országában. Otthon az emberek többsége sajnos még mindig nem tudja a különbséget a nagyüzemi- és a biotermékek között. Az oktatásból hiányzik az egészséges táplálkozás, az egészséges életmód tanítása, még az orvosi egyetemek tananyagából is. Ezek oktatását pedig már az óvodában el kellene kezdeni. Akinek nincs módjában a biopiacokon vásárolni, az nem könnyen juthat hozzá Magyarországon a biotermékekhez. Úgy gondolom, hogy a biopiacok száma nagyon kevés, a honi ökotermékeket inkább exportálják, mert nincs folyamatos és biztos kereslet belföldön.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új hatósághoz kerül a Nébih több feladata is jövőre

2024.11.28.

Egy új kereskedelmi és fogyasztóvédelmi hatóság jön létre 2025 első napjától, a Nébih több feladata is átkerül oda.

A klímakertészek egy zöldebb, fenntarthatóbb városért dolgoznak

2024.11.28.

A Bécsi Kertépítők- és Virágkötők céhmestere, Herbert Eipeldauer szerint napjainkban egyre fontosabbá válik a környezetvédelem elvét gyakorlatban is követni.

Partner

Költségcsökkentés helyett az intenzifikációban látja a kiutat a TIMAC AGRO

2024.11.28.

A műtrágyapiac az elmúlt években folyamatos változásokon ment keresztül, amelyek mély hatással voltak az agráriumra. Az árak normalizálódása, a kereslet ciklikussága és a gazdálkodók alkalmazkodó-képessége új kihívásokat teremtett. Tóth Balázs, a TIMAC AGRO ügyvezető igazgatója segít megérteni, hogyan látják a hazai műtrágyapiacot és milyen innovációkat hoz a vállalat az ágazat számára.

A magyar környezetvédelem jövőjéért 10 ezer fát ültetnek a Településfásítási programban

2024.11.28.

A Településfásítási programban idén tavasszal 4 ezer fát ültettek el, ősszel pedig további 6 ezer fa elültetését kezdhették meg a pályázatnyertesek.

Partner

Újdonságok a Pioneer® napraforgó-vetőmag kínálatában

2024.11.27.

A Pioneer® napraforgóvetőmag-portfólió 7-9 hibridből áll össze évről-évre, a gazdálkodói igényekre reagálva. A 2025-ös vetési szezonra 3 teljesen új hibrid áll a hazai termelők rendelkezésére, amely jelentős arány a Pioneer® hibridek számát figyelembe véve. Ezek a linolsavas P64LE280, a magas olajsavas P64HE188 és a szintén magas olajsavas P64HP630 hibridek. Mindezek említést érdemel még a P64LE185 hibrid, amely 2024-ben egy lépésben vált a legnagyobb zsákszámban értékesített Pioneer® napraforgóvá a vállalatunk értékesítési számait figyelembe véve, sikeresen váltva a méltán népszerű nagy elődöt, a P64LE25-öt.

Zöldség- és gyümölcsfogyasztásban is az utolsók között a magyarok Európában. Csodálkozunk?

2024.11.27.

Magyarországon a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jelentősen elmarad az uniós átlagtól.

Partnerhírek
Partner

Költségcsökkentés helyett az intenzifikációban látja a kiutat a TIMAC AGRO

2024.11.28.

A műtrágyapiac az elmúlt években folyamatos változásokon ment keresztül, amelyek mély hatással voltak az agráriumra. Az árak normalizálódása, a kereslet ciklikussága és a gazdálkodók alkalmazkodó-képessége új kihívásokat teremtett. Tóth Balázs, a TIMAC AGRO ügyvezető igazgatója segít megérteni, hogyan látják a hazai műtrágyapiacot és milyen innovációkat hoz a vállalat az ágazat számára.

Partner

Újdonságok a Pioneer® napraforgó-vetőmag kínálatában

2024.11.27.

A Pioneer® napraforgóvetőmag-portfólió 7-9 hibridből áll össze évről-évre, a gazdálkodói igényekre reagálva. A 2025-ös vetési szezonra 3 teljesen új hibrid áll a hazai termelők rendelkezésére, amely jelentős arány a Pioneer® hibridek számát figyelembe véve. Ezek a linolsavas P64LE280, a magas olajsavas P64HE188 és a szintén magas olajsavas P64HP630 hibridek. Mindezek említést érdemel még a P64LE185 hibrid, amely 2024-ben egy lépésben vált a legnagyobb zsákszámban értékesített Pioneer® napraforgóvá a vállalatunk értékesítési számait figyelembe véve, sikeresen váltva a méltán népszerű nagy elődöt, a P64LE25-öt.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Pest, Gyál

Lotus Box - Tó a dobozban - L méret

Hitelesített telefonszám

199 899 HUF / db

Pest, Gyál

Lotus Box - Tó a dobozban - M méret

Hitelesített telefonszám

132 900 HUF / db

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás