Halfogyasztás tekintetében Magyarország nem tartozik az élen járó országok közé, az Európai Uniós átlagtól is jócskán elmaradunk: Míg az európai tengeri országokban az egy főre jutó halfogyasztás eléri a 20 kg-ot is, itthon évi 4 kilogramm halat eszik meg egy ember. Az alacsony fogyasztás fele-kétharmada a karácsonyi időszakra tehető, átlagosan ekkor esszük a legtöbb halat az évben.
Bár a 4 kilogrammos fejenkénti évi halfogyasztás igazán nem mondható soknak, az elmúlt évekhez képest javuló tendenciát mutatunk - bízzunk benne, hogy ez így is marad. Az elfogyasztott hal fele azonban
importból származik, ami nem könnyíti meg a hazai haltenyésztők helyzetét. Pedig nem kéne idegenkednünk a hazai halaktól: a természetes vizek mellett körülbelül 25.000 hektárnyi halastavunk van, ahol ellenőrzött körülmények között nevelik őket, így
nem fordulhat elő szennyeződés. Ellenben a fagyasztott import halak tartalmazhatnak nehézfémeket. Nem mellesleg az áruknál érdemes figyelembe venni azt is, hogy a csomag fele gyakorlatilag víz. Mégis a lakosság több mint fele, 52,9 százaléka szívesebben fogyaszt fagyasztott halat és csak 39 százaléka szereti jobban a friss halat. Közel 10 százaléka a lakosságnak egyáltalán nem fogyaszt halat, még az ünnepek idején sem - derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatásából.
Figyeljünk oda, milyen halat veszünk
Azért a legtöbb családnál legalább ünnepekkor fogyasztanak halat. Ilyenkor mindig az a legnehezebb kérdés, hogy mi alapján válasszunk
halat? A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint nem kell ódzkodnunk attól, hogy a nagyobb boltokban akváriumból vegyünk halat: akármennyire is úgy látszik, túlzsúfolva vannak, nekik ez egy természetes állapot. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy
nagyobb sérülések ne legyenek rajta! Ha a pultból választunk nem élő, egész halat, akkor érdemes megnézni, hogy a kopoltyún belüli terület milyen színű – ha már fehéres, szürkés, jobb, ha nem vesszük meg.
Ha körültekintően járunk el, bajunk nem lehet. Ráadásul köztudottan
egészséges is a halfogyasztás, így hát bízunk benne, hogy a jövőben egyre inkább felzárkózunk majd az európai átlaghoz.