Tésztagyár és éticsiga feldolgozóüzem egyben? Igen, Kisvárdán!
Éticsiga feldolgozóüzem épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. A beruházó a gyárban tésztákat, később pedig gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket is készít majd.
300 új munkahely az éticsiga feldolgozóüzem velejárója
Száz százalékban exportra termel majd az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét pénteken tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán.
A 12 ezer négyzetméteres üzem 300 új munkahelyet teremt - mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az átadáskor.
Hirdetés
Jövőre kezdődik a termelés
Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque Bourgogne-IMOFI-Bourgogne Gastronomie cégcsoporthoz tartozó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelés várhatóan 2018 közepén kezdődik el. A termékek elsődleges piaca Franciaország lesz, Magyarországon nincs túl nagy igény a csiga gasztronómiai felhasználására.
Kakaós helyett vajas csigát készítenek Kisvárdán
Az itt előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott tészta termékeket, valamint a későbbiekben előállítandó gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek és a nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.
Védett, de mégis gyűjthetik?
“A csigafeldolgozásnak komoly múltja van Magyarországon. A Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az IMOFI Kft. zalaszentgróti üzemében évente közel ezer tonna, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel. A védett állatfaj egyedeiből egy 2006-os jogszabály szerint április 1. és június 15. között évente összesen maximum 2000 tonna gyűjthető Magyarországon. A cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Fehéroroszországból, Litvániából és Romániából is vesz éticsigát” - mondta Kötél Bernadett.
A társaság a vajazott csigatermékek iránt várhatóan egyenletesen növekvő globális piaci kereslet miatt döntött úgy, hogy új termelőüzemet épít fel Kisvárdán. A beruházáshoz a magyar kormány 40 százalékos támogatást biztosított - folytatta.
Hogyan eszik a franciák?
Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztójának számít. A természetes élőhelyről begyűjtött, főzés és pácolás után saját házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített - a francia fogyasztás mintegy 75 százalékát adó - burgundi éticsiga hagyományos karácsonyi előétel. Franciaországban a forgalom mintegy 80 százalékát csak importból tudják fedezni.
A fagyasztott élelmiszerek és tésztafélék piaca jelentős mértékű bővülés előtt áll, Franciaországban közel két százalékos növekedés várható - áll a Magyar Távirati Iroda közleményében.
A meztelen csiga elleni fellépés
Ha pedig a nyálkás rokonnal, a kerti kártevő meztelen csigával van dolga, itt olvassa el, hogy bánjon el vele!
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés