Hamarosan elfogadják az új nemzeti akvakultúra stratégiai tervet, amely célul tűzi ki a kisüzemi halászat fejlesztését - mondta az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a XLVI. Halászati Tudományos Tanácskozáson a Békés megyei Szarvason. Szentpéteri Sándor szerint szeretnék növelni a kisüzemi halgazdaságok termelőkapacitását, fejleszteni az ott alkalmazott termelési technológiát és a feldolgozást. Továbbá bővítenék a haltermékek kínálatát a kereslet növelése mellett, és szeretnék, ha az európai exportpiacon is versenyképes fajokat vezetnének be a tenyésztésbe.

További cél a vízi és vizes élőhelyek biodiverzitásának fenntartása és fejlesztése, valamint a hazai akvakultúra társadalmi elfogadottságának növelése - mondta. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a halászati ágazat kibocsátása alacsony, az állattenyésztés 1,65 százalékát adja. Éves termelési értéke - étkezési halra vonatkoztatva - 16,9 milliárd forint, az exportérték 6 milliárd forint. A nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéhez mindössze 0,01 százalékban járul hozzá, fenntartása és fejlesztése mégis fontos, hiszen a legegészségesebb élelmiszert állítja elő, és a biomassza alapú gazdálkodás fenntartásában is fontos szerepe van.

Új nemzeti akvakultúra stratégiai terv segíti a kisüzemi halászat fejlesztését - Fotó: Magro.hu, CSZS, Akasztó

Étkezési haltenyésztés

Elhangzott, hogy a kereskedelmi célú halászat 2016-os megszüntetése óta az egyetlen ágazat - az import mellett - amely étkezési halat biztosít Magyarországon. Szentpéteri Sándor a hazai kisüzemi haltenyésztés jellemzői között említette, hogy a gazdaságok kétharmada 50 hektárnál kisebb területen gazdálkodó családi vállalkozás. Átlagosan 4 munkavállalót foglalkoztatnak, alacsony a gépesítettségük. Utóbbin az új európai uniós ciklus pályázati forrásaival javítani szeretnének - jegyezte meg. Hozzátette hogy, a halfogyasztás Magyarországon személyenként éves szinten átlagosan 6,7 kilogramm, amelynek a 70 százaléka import tengeri hal. "Ezen változtatni kell" - hangsúlyozta.

A hazai akvakultúra fejlesztése azért is fontos, mert elsősorban a vidéki foglalkoztatottságot javítja, emellett a halastavak ökológiai szerepe is kiemelkedő - mondta. Az Európai Unió országai közül Magyarország harmadik helyen áll a pontytermelésben, második helyet szerezte meg a szürkeharcsa-termelés, míg dobogós helyen végzett az afrikai harcsa-termelés területén. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a tárca 2017-ben hozta létre a Minőségi Magyar Hal védjegyet, jelenleg folyamatban van az államilag támogatott Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer friss halra vonatkozó termékleírásának kidolgozása, és hamarosan elkezdődhet a terméktanúsítás is.

 A politikus közölte, hogy 2020-ban és 2021-ben négy haltermék (akasztói szikiponty, szegedi tükörponty, szilvásváradi pisztráng és a balatoni hal) kapott uniós földrajzi árujelző-oltalmat.

A halászati ágazat jelentősége

Az ENSZ Közgyűlése 2022-t a kisüzemi halászat és az akvakultúra nemzetközi évének nyilvánította. Az ágazat a világ halászfogásának 40 százalékát adja; világszerte csaknem 500 millió ember megélhetését biztosítja. Az ágazatban dolgozók 40 százaléka (45 millió) nő. Mintegy 10 ezer ember él a Gyálai-Holt-Tisza közelében, és a környékén már 40 éve várnak arra, hogy a szerves hulladékkal, nehézfémekkel, fenollal és más mérgekkel szennyezett holtágat megtisztítsák a hatóságok. A két pályázaton elnyert, összesen 7 milliárd forintos EU-s és állami támogatásból megvalósulhat az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi, kármentesítő és tájrehabilitációs programja.

Megosztás

További híreink

Súlyos állapotba került a madárinfluenzával fertőzött kanadai fiatal

2025.01.02.

Zoonózissal, állatról emberre terjedt a H5N1 típusú madárinfluenza-vírus Kanadában, az érintett fiatal állapota annyira súlyos volt, hogy kórházba is került.

Mire képes a banán Magyarországon?

2025.01.02.

Magyarország déli részein egyre több kertben látni banánfát.

Évente több tucatot fogyaszt belőle, pedig minden alkalommal 36 percet vesz el az életéből

2025.01.02.

A Michigani Egyetem kutatói érdekes eredményeket publikáltak: az elfogyasztott ételeink életünk hosszát is befolyásolhatják, méghozzá drámaian. A kutatás során csaknem hatezer élelmiszert elemeztek, hogy meghatározzák, melyek rövidítik vagy hosszabbítják meg az élettartamot.

Partner

Hogyan juttassam ki a nitrogénműtrágyát és melyik műtrágyát válasszam?

2025.01.02.

Legkésőbb januárban meg kell tervezni az őszi vetések nitrogén-fejtrágyázását, hiszen közeleg az az időszak, amikor a búza és a repce ismét fejlődésnek indul, és akkor bizony nem szabad késlekedni.

Meglepően nagy hőmérsékleti ingadozások lesznek a következő napokban

2025.01.02.

A következő három nap időjárását változékony felhőzet, időszakos csapadék (zömmel eső), élénk szél, helyenként köd és a nappali hőmérsékletek fokozatos csökkenése jellemzi, 0 és +13 fok közötti maximumokkal.

Partnerhírek
Partner

Hogyan juttassam ki a nitrogénműtrágyát és melyik műtrágyát válasszam?

2025.01.02.

Legkésőbb januárban meg kell tervezni az őszi vetések nitrogén-fejtrágyázását, hiszen közeleg az az időszak, amikor a búza és a repce ismét fejlődésnek indul, és akkor bizony nem szabad késlekedni.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 145 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás