Újra beszerezhető a 4 tájfajta paradicsom: ceglédi, faddi, máriapócsi, tolna megyei várja a kertészeket
Újra beszerezhetők és elültethetők azok a népszerű tájfajta, öko paradicsompalánták, amelyek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vizsgálatai alapján legjobbnak bizonyultak. Idén a legfiatalabb kertész generáció bevonására is gondoltak az öko mezőgazdaság kutatói. Az Ovikert program részeként, a Fagyos Szentek után, óvodás gyerekek fogják ültetni és nevelgetni a paradicsompalántákat, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait.
A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákból idén négyféle áll az egészséges, hazai termékek iránt elkötelezett, saját kertet művelő vásárlóközönség rendelkezésre. Az erős szárú ceglédi tájfajtát a sűrű bokrosodás jellemzi. Sárgás-narancsos színű, ropogós, édes termései nyersen fogyasztva a legfinomabbak. A faddi, lilás-rózsaszínes bogyójú tájfajta - kedvező időjárás esetén - akár két méter magasra is megnő. Gyümölcsös ízvilágával önmagában és salátákhoz is kiváló. Az aprószemű, édes, üde ízvilágú máriapócsi koktélparadicsommal bármikor feldobható egy saláta vagy hidegtál. A tolna megyei tájfajta barázdált, lédús termései ököl méretűre is megnőnek.
Ökotudatosan a legkisebb „palántákkal”
Az elmúlt két évben több ezer kiskertben nevelgették, majd élvezték e különleges tájfajták gyümölcsét a felnőtt hobbikertészek. Sőt, miután a kutatási projekt megkapta a Highlights of Hungary mezőny előkelő helyezését, sokan hallhattak a tájfajta paradicsomokról, mint a hazai öko kutatás egyik büszkeségéről. Az ÖMKi az idei szezonban a gyerekeket szeretné bevonni és tanítani a bio termesztés alapjaira. Ezért ajánlottak fel idén először tájfajta paradicsompalántákat az országosan működő Ovikert programnak. A lassan 10 éve sikeresen működő kiskertész „mozgalomnak” köszönhetően ugyanis ma már 30 óvodában, több mint 10 ezer gyermeket sikerült bevonni több ezer palánta ültetésébe és gondozásába. A kiskertész „módszerrel” a gyerekek megtapasztalják, milyen finom és egészséges a saját kertben megtermelt, frissen szedett, bio zöldség.
Hirdetés
"Azon vagyunk, hogy amikor a gyerekek meglátják a kertet, akkor abban a friss, egészséges, helyi élelmiszert lássák. Manapság már nem minden családi házba terveznek kamrát. Nem nagyon nevelnek zöldségeket, inkább díszkertet ápolnak vagy derékig ér a fű” – mesél a program hátteréről Stiller Tamás, séf és ötletgazda. „Ha egy kisgyerek az első 6 évében komolyan megtapasztal valamit, akkor ez az egész életére kihatással lesz. Mi lenne, ha ez az egészség lenne? Mi lenne, ha a zöldség nem ellenség, hanem barát lenne?” – fogalmazott meg válaszában egyúttal kérdéseket a szakember.
Palántaprogram
Az Ovikert programhoz hasonlóan a Felelős Gasztrohős Alapítvány Gaszrohős Palánták Programja is többek között ilyen célokért dolgozik. A tájfajta paradicsompalánták az ÖMKi felajánlásaként általuk budapesti és főváros környéki óvodás csoportokhoz kerülnek. A tájfajta paradicsom kutatás első éveiben a hazai génbankból 35 paradicsom tételt kért ki az ÖMKi, majd országszerte ökogazdaságokkal és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve válogatták ki a legjobb tájfajtákat. A palánták kereskedelmi forgalomba kerülése óriási eredmény. Kiválóan szemlélteti a tudományos kutatások, és ezen belül is a részvételi kutatás hasznosulását a gyakorlatban - írta az ÖMKi.
„Amíg a hazai bio terményeket megfelelő termékpálya modell részeként, minél nagyobb arányban itthon kellene feldolgozni, majd a fogyasztók asztalára juttatni, addig a keresleti oldalon a bio élelmiszer iránti vásárlási vagy éppen háztáji termesztési kedv növelése a cél. Az Ovikert programmal kicsit közelebb visszük a gyerekekhez - és rajtuk keresztül a felnőttekhez is - az egészséges, hazai bio zöldségek és nem utolsó sorban a tájfajták iránti igényt” - mondta a programról Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője.
Hol szerezhetőek be a palánták?
A vásárlók tavaly egy országos áruházláncból egy nap alatt több ezer palántát kapkodtak el. Ezért a szervezők idén 20 ezer tőre emelték a készleteket. Akik biztosra szeretnének menni, a napokban online is megrendelhetik a tájfajtákat, amelyek május közepétől már hat különböző budapesti átvevőhelyen elérhetőek lesznek. Azok a magyar fogyasztók, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem a hazai agrárörökség és a környezet védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket - írták.
Fontos információk:
2021-ben forgalomba kerülő tájfajta, bio paradicsom palánták
Budapesti átvevőpontok/ helyek és időpontok
Tájfajta paradicsom kutatások az ÖMKi-nél
Az ÖMKi tájfajta paradicsom kísérleteinek célja az volt, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat, zamatos ízüket. A kutatás első éveiben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból (NBGK) kikért 35 paradicsom tájfajtát vizsgálták meg, országszerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig közülük, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködésben, 3 termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát vizsgáltak részletesebben. A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt fajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták be. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel 2019-től már országos áruházlánc, és tavaly óta budapesti átadópontok is segítik a tájfajták visszatérését a kertekbe.
Ezért nagyon fontos a program
Kultúrnövényeink, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához, és nem utolsó sorban a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához is hozzájárulnak.
Az Ovikert programról
Az Ovikert Programot 2012-ben indította el Stiller Tamás séf. A gyermekkorában átélt igazi vidéki életet szerette volna újra megismertetni a gyerekekkel. Megfigyelhető volt az a jelenség, hogy az óvodás korú gyerekekben nincs megalapozva a minőségi élelmiszer iránti igény, mivel a szülők erre kevés figyelmet fordítanak. A gyerekek szerint a boltban terem a zöldség és fólia van a csirkén. Mindemellett eltűnt a szezonalitás, hisz júniusban is van banán és télen is paradicsom. Nem volt egy olyan program, ami ezt megmutatta volna a gyerekeknek.
Az Ovikert célja a gyermekek egészséges táplálkozásának fejlesztése óvodákban, ezen keresztül a gyermekek, a pedagógusok és a szülők szemléletformálása. Az Óvodai Nevelés Alapprogramjában kiemelt hangsúlyt kap az egészséges életmódra nevelés.
Ennek egyik alappillére az egészségtudatos táplálkozás:
„Az egészséges életmód, a testápolás, a tisztálkodás, az étkezés, különösen a magas cukor tartalmú ételek és italok, a magas só- és telített zsírtartalmú ételek fogyasztásának csökkentése, a zöldségek és gyümölcsök, illetve tejtermékek fogyasztásának ösztönzése, a fogmosás, az öltözködés, a pihenés, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szokásainak alakítása.” (Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja 2019)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!
A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk.
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 400 hirdetés 92 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés