Feldolgozási, tárolási, vagy egyéb problémák miatt könnyen mérgezővé válhatnak egyes élelmiszereink. Ezek a változások jobb esetben látszanak, rosszabb esetben nem… Amennyiben egy élelmiszeren penész jelenik meg, állaga, szaga megváltozik, az jelzi a fogyasztónak, hogy ezt már inkább ne egye meg.

Sajnos nem mindig ennyire egyértelmű a helyzet, mert az otthon tárolt élelmiszereinkben lejátszódó – számunkra negatív – folyamatoknak nem mindig vannak látható, szagolható, ízlelhető jelei.

Burgonyától, gabonán át a látszólag ártalmatlan teafűig sokféle kellemetlenséggel nézhetünk szembe, a mérgezővé válásért javarészt a gombák okolhatók. A leggyakoribb ilyen problémákból a magyarmezogazdasag.hu cikke nyomán adunk ízelítőt.

A megzöldült burgonyának már annyira magas a szolanintartalma, hogy egyeseknél hasmenést, hányást, fejfájást és más egyéb betegségeket is okozhat (Fotó: Pixabay)

Megzöldül a burgonya

A burgonya jelentős szerepet játszik a világ élelmezésében, hazánkban is az egyik legnépszerűbb köret. A Solanaceae családba tartozó növények szolanint is termelnek, ami mérgező. Ez a gumóban jó esetben nincs jelen, ám ha annak a héja megzöldült az azt jelzi, hogy azt ne fogyasszuk inkább… A megzöldült burgonyának már annyira magas a szolanintartalma, hogy egyeseknél hasmenést, hányást, fejfájást és más egyéb betegségeket is okozhat. Az emberek egyéni érzékenysége változó, így ha nem okoz tüneteket esetleg az ilyen burgonya elfogyasztása, az sem jelenti azt, hogy használ egészségünknek.

A zöld szín a megemelkedett klorofillszint miatt alakul ki, azonban ugyanez utal kívül a magas szolanintartalomra is, ezért az ilyen burgonyát nem érdemes megenni. A burgonya többnyire akkor zöldül be, ha meleg és világos helyen tartjuk. Akkor is kerülhet zöld burgonya a zsákba, ha az felszedés előtt a talajfelszínhez közel nőtt, onnan valamiért kiemelkedett, és napfény érte.

Biogabona: baj is lehet belőle

Az utóbbi években a bio- szócskát már szinte bármi elé odateszik a marketingesek, mert jó eladásösztönzőnek tűnik. A gabonák kapcsán pedig egyre kedveltebbek a teljes kiőrlésűek, amelyek nem árt, ha (tényleg) biotermesztésből származnak, mert így a szintén megőrölt héjrészbe nem kerülhettek szermaradványok.

De a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen a hagyományosan termelt gabonát vegyi anyagokkal védik meg a kórokozóktól, például a gombás fertőzésektől, tehát itt a vegyszer jelenléte okozhat problémát (ha nem megfelelő technológiai szigorral alkalmazták). Ám a biogabonán különféle gombák telepedhetnek meg, amelyek mikotoxinjai kerülhetnek bele a lisztbe. Egyik sem jobb a másiknál, és az a gond, hogy szabad szemmel egyik sem látható…

A mikotoxinok a penészgombák által termelt mérgező anyagok, amelyek egy része igen veszélyes lehet. Táplálkozás szempontjából a gabonafélék azért a legveszélyesebbek, mivel általában nagy mennyiségben fogyasztjuk őket.

A gabonákat a Fusarium gomba kedveli, így ezek toxinjai kerülhetnek bele táplálékainkba. E mérgező anyagok között van ösztrogénhez hasonlatos vegyület, ami emiatt zavart okozhat a hormonháztartásban. A Vomitoxin pedig egy rosszullétet, hányást okozó, jóval gyakrabban előforduló méreganyag.

Gyógyteáink is veszélyben

A gyógyteáinkat szárítva hosszú ideig tárolhatjuk, ám a tárolás módja is lényeges. A nem megfelelően tárolt teák könnyen visszanedvesedhetnek, azután penész jelenhet meg rajtuk. Főleg a virágokból készült, vagy azt is tartalmazó keverékek nedvesednek vissza könnyen, ehhez nem kell, hogy víz érje őket, elegendő, ha levegővel érintkeznek, párásabb időszakban.

A nem megfelelően tárolt teák könnyen visszanedvesedhetnek, azután penész jelenhet meg rajtuk (Fotó: Pixabay)

Ennek elkerülésére érdemes a teákat lezárt befőttesüvegben tárolni. Sok filteres tea kapható celofánnal lezárt papírdobozban. Ezekről amint eltávolítjuk a csomagolást, már veszélybe kerülnek, mert sem a papírdoboz, sem a filter nem tartja kívül a párát a terméktől… Tehát ezeket is érdemes nem (csak) a saját dobozukban tárolni, hanem légmentesebb helyet biztosítani számukra, ami a hosszabb idejű hatóanyag-megtartást is szolgálja.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Miskolcon kritizálta az Európai Unió új Közös Agrárpolitikáját a NAK és a MAGOSZ elnöke

2024.11.25.

Bár az alaptámogatás területalapon nyugszik, de számos előíráshalmaznak és feltételnek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy a gazdálkodók részt vehessenek benne.

Miért veszítette el pozícióját a cukorrépa a jövedelmező növények között?

2024.11.24.

A cukorrépa a szántóföldi növénytermesztésben a legnagyobb befektetést, szakmai tudást és hozzáértést igénylő növény, amelynek az elmúlt években erősen ingadozó volt a jövedelmezősége. Míg 2022-ben, de főleg 2023-ban a jövedelmezőbb növények közé tartozott, az idei év termesztési, időjárási és piaci nehézségei miatt elvesztette ezt a jobb pozíciót.

Klímaváltozás és vízhiány: A talaj alatti tározókban rejlik a jövő?

2024.11.24.

Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási minták – a gyakori aszályok és heves esőzések – új vízgazdálkodási megközelítéseket igényelnek. Az egyik legígéretesebb javaslat a felszín alatti tározók tudatos kihasználása, amely új utakat nyithat az árvizek és aszályok elleni küzdelemben.

Gasztronómiai különlegesség vagy egészségbomba? A fekete paradicsom, amit ki kell próbálnia!

2024.11.24.

A fekete paradicsom különleges megjelenésével és egyedi ízvilágával egyre nagyobb érdeklődést vált ki a kertészkedők és gasztronómia iránt érdeklődők körében. Az egzotikus szín és a tápanyagdús beltartalom miatt sokan kíváncsiak erre az egyedülálló növényre. Nézzük meg, milyen kérdések merülnek fel leggyakrabban a fekete paradicsommal kapcsolatban, és miért érdemes esetleg otthon is megpróbálkozni a termesztésével!

Takarmányelemzés valós időben – a hatékonyság növeléséért

2024.11.24.

A modern tejtermelésben a pontosság és a valós idejű adatok elengedhetetlenek a jövedelmezőség és a fenntarthatóság szempontjából. A Dinamica Generale NIR On Tank fejlett megoldást kínál. A rendszer közvetlenül a takarmánykeverő kádra telepítve a takarmányozás irányítása és a tejtermelés optimalizálása érdekében biztosítja az egyenletes táplálkozási minőséget és a működési hatékonyságot.

Miért létfontosságú a szelén a sertések számára, és hogyan javíthat a hozamokon?

2024.11.24.

A szelénhiány a sertések csökkent növekedésével és szaporodási teljesítményével függ össze. Ezért az állatok szelénigényének kielégítése az optimális termelési hatékonyság, a termelői jövedelmezőség és a fogyasztók tápláló fehérjeforrással való ellátásának egyik kulcstényezője.

Partnerhírek
Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BFP Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BFP Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás