A tűzifahirdetések esetében is igaz, hogy az internet lehetőséget ad a nehezen ellenőrizhető, illegális árusok számára arra, hogy vásárlókat csapjanak be. Különösen fontos emiatt körültekintően eljárni a közösségi felületek csoportjaiban, adásvételi felületein megjelenő kínálatoknál. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján több lehetőség is van a hirdetők ellenőrzésére, hogy senki se válhasson csalók áldozatává.

A Nébih híre közölte, hogy a munkatársaik rendszeresen ellenőrzik a tűzifahirdetéseket. A szakemberek nem csak a napilapok apróhirdetéseit és a tematikus hirdetési újságokat veszik szemügyre, hanem az online felületeket is. Már több oldal üzemeltetőjével is sikeres együttműködés alakult ki a jogszerűtlen hirdetések kiszűrésére. Vannak azonban olyan felületek, mint például az egyik legismertebb közösségi média Facebook piactér/Marketplace menüje, és a különböző csoportok, amelyeknél jelenleg kevésbé lehet eredményesen fellépni az illegális, épp ezért kockázatos faárusítókkal szemben. Emiatt – a hatósági ellenőrzések mellett – különösen fontos, hogy a vásárlók is körültekintőek legyenek, megelőzve, hogy csalók áldozatává, vagy épp akaratukon és tudtukon kívül a feketepiac részeseivé váljanak.

A tűzifa vásárlása előtt érdemes több felületen tájékozódni az eladó megbízhatóságáról

Mire érdemes figyelni?

Mindig fokozott kockázatot jelentenek azok a hirdetések, amelyekben nem szerepel az „AA1234567” formátumú technikai azonosító szám, vagy a hirdető csak a keresztnevével, esetleg fantázianévvel jelentkezik be. A technikai azonosító szám, valamint a hirdető teljes nevével megadott hirdetések esetében sokkal inkább valószínű, hogy az eladó legálisan végzi tevékenységét. Ezáltal az esetleges későbbi problémák, vitás kérdések is kezelhetőek lesznek.

A technikai azonosító szám tulajdonosának nevét a Nébih adatbázisában bárki ellenőrizheti. Érdemes óvatosnak lenni, ha egy, a közösségi médiában megjelenő hirdetésnél, a hirdető profil neve és a Nébih adatbázisában szereplő név nem azonos.

Ezeken a felületeken találhatóan a fontos információk

Ha egy erdőgazdálkodó hirdeti a saját fáját eladásra, neki elegendő a hirdetésben az erdőgazdálkodói kódját megadni. Gyanú esetén az érdeklődők az erdőgazdálkodói kód mögött álló személyek valós kilétéről az eutr@nebih.gov.hu e-mail címre írt megkereséssel kaphatnak tájékoztatást. A Nébih külön kereshető adatbázisban a jogszerűtlen hirdetésekben szereplő telefonszámokat, illetve a hamis EUTR azonosítókat is közzéteszi. Vásárlás előtt – különösen gyanúsnak tűnő hirdetés esetén – itt is érdemes tájékozódniuk a vásárlóknak. A témában további hasznos információk olvashatóak a hivatal tűzifa vásárlóknak szóló tematikus aloldalán.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás