A talaj megfelelő tápanyag-tartalmának biztosításához nélkülözhetetlen, hogy jól összeállított vetésforgót alkalmazzon, a talajt csak akkor bolygassa meg, ha nagyon muszáj, valamint szükség van még a megfelelő tápanyag-utánpótlásra és zöld növénytakarók alkalmazására is. A takarónövények használata azonban itthon még nem általános, sok a bizonytalanság e tárgyban, ami akadályozza elterjedésüket.

A takarónövények alkalmazása többféle előnnyel jár. Egyrészt, nevükből adódóan takarják a talajt, másrészt hatékony segítséget jelentenek a gyomszabályozásban, felveszik a még a talajban található tápelemeket és jótékony hatásuk van a talajéletre. Kiválasztásukkor az elsődleges, hogy magas tápanyag-tartalmúak és könnyen leforgathatóak legyenek, gyökérzetük alkalmas legyen a talajlazításra, valamint nyomják el a gyomnövényeket. A Magyarországon leggyakrabban alkalmazott takarónövények a következők: alexandriai here, bíborhere, facélia, földbentermő here, homoki zab, olaszperje, retek, sziki kender, szöszös bükköny, szudánifű és tavaszi bükköny.

A megfelelő faj- és fajtaválasztás mellett, a vetésre és a jól időzített terminálásra is oda kell figyelni, ami azonban gondos előkészületeket igényel. Ezeket a tudnivalókat foglalja össze ingyenes letölthető szakmai kiadványunk. Mellette még egy kalkulátort is talál, aminek segítségével könnyebben eligazodhat a vetésforgó kialakításában. Mindkettőt közvetlenül elérheti a linkre kattintva.

 
Az ingyenes szakmai kiadvány összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat.
 

Önben is sok kérdés lehet a takarónövényekkel kapcsolatban: biztos, hogy elfagynak-e télen, nem válnak-e később gyommá, nem kell-e őket kiirtani. Nos, valóban az egyik legnagyobb nehézség az, hogy hogyan és mikor vessen véget az életüknek. A jó hír azonban az, hogy erre van 4 bevált módszer, amit a kiadványunkban bemutatunk. Sőt leírtuk azt is, hogy az egyes fajoknak mik a legnagyobb ellenségei.

Úgy gondolja, hogy mivel Önnek lejtős gyümölcsöse van, vagy csapadékos területen gazdálkodik, ott nem alkalmazhatók takarónövények? Ez tévedés, ilyen esetekre is van megoldás, ami szintén benne van a kiadványunkban. Nézze meg a részleteket a linkre kattintva.

Tudjon meg mindent a takarónövényekről érthetően, részletesen szakértőktől.
 

A takarónövények alkalmazásakor az egyik legfontosabb szabály, hogy a köztesnövényével legalább olyan jól kell törődni, mint a főnövénnyel. Csak a saját tapasztalata alapján dőlhet el, hogy megtudja, mely fajok, hogyan működnek együtt. Vagy elolvashatja mindezt a kiadványunkban. A részletekért vagy a vetésforgó kialakításában segítő kalkulátorért kattintson ide. Mindkettőt nagy szakértelemmel, részletekbe menően és közérthetően alkottuk meg a Déméter Biosystems Bt-vel közösen, hogy segítse Önt a gazdálkodásban.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás