Adatok szerint 1,8 millió tonna, fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente Magyarországon, ami akár 400-450 ezer rászoruló étkezési igényének kielégítésére lenne elegendő. Éppen ezért fontos, hogy a beszerzett élelmiszereket megfelelően használjuk fel, azt hasznosítsuk is és ne a kukában landoljon.
Az első hibát már az előkészítéskor elkövetjük azzal, hogy megmossuk az élelmiszereket: a húst, a zöldségeket. Csakhogy egyes élelmiszerek megmosása a baktériumok elszaporodásához vezethet. Összeszedtük melyek azok, amiket jobb nem csapvíz alá tenni elkészítés előtt.
A húsokat sem ajánlott megmosni (Fotó: Pixabay, RitaE)
1. Gomba
A gomba szuper nedvszívó, és miután víz éri, szinte lehetetlen megszárítani. Ha a gombát megmossuk, sok vizet szív magába, és sem az íze, sem az állaga nem olyan lesz, mint mosás nélkül lett volna. Épp ezért ha a gomba földesnek, piszkosnak tűnik, száraz konyhai törlőkendővel törölgessük le, az is épp elég.
2. Előre csomagolt saláta
A legtöbb előre csomagolt salátakeverék csomagolásán fel van tüntetve, hogy a terméket már megmosták, vagyis nincs szükség újból víz alá tenni azt. Ugyanakkor azzal sem ártunk, ha a zöldséget a biztonság kedvéért még egyszer megmossuk.
3. Tojás
A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le. A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben kell tárolni úgy, hogy a nyers héjas tojás a tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek.
4. Csirkemell
A nyers csirkén előforduló baktériumok nagyon veszélyesek az egészségünkre. Sokan úgy gondolják, hogy ha a főzés-sütés előtt megmossák a nyers csirkemellet, akkor megszabadulnak a baktériumoktól. Valójában azonban a mosással csak azt segítjük elő, hogy a baktérium szétszóródjon a kezünkön és a mosogatóban is. Szakemberek szerint az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk az egészségünkre veszélyes kórokozóktól az az, ha hő hatásának vannak kitéve, vagyis megfőzzük vagy megsütjük a húst.
5. Nyers hal
Ugyanazon okból nem szerencsés megmosni a nyers halat, amiért a csirkét sem javasolt.
6. Vörös hús
A következmények hasonlók, mint a nyers csirke és nyers hal esetén is, viszont itt a víz hatására az ízélmény is jelentősen csorbul. A hozzáadott nedvesség miatt a hő hatására gőz keletkezik, ami viszont hatással lesz a hús ízére, különös zamatot ad neki. Épp ezért még mosás nélkül is érdemes egy konyhai papírtörlővel felitatni minden nedvességet a húsról, mielőtt ízesítenénk, majd megsütnénk vagy megfőznénk azt.
7. Pulyka
Ahogy más nyers húst, úgy ezt sem szabad megmosni, egy kivétel azonban van. Kivétel, ha bepácoljuk a húst, mert ebben az esetben érdemes leöblíteni a pácot a pulykáról, mielőtt azt a sütőbe helyeznénk.
8. Quinoa
A magokon természetes eredetű keserű bevonat található, ez leginkább a madarak és rovarok elriasztására szolgál, ezt elkészítés előtt le kell áztatni róla. Bár valószínű, hogy a csomagolt quinoa már előáztatott, ezért nem árt mindig ellenőrizni az apró betűs feliratokat, mielőtt főzni kezdenénk.
9. Tészta
Sokan már a forrásban lévő vízbe helyezés előtt átmossák a tésztát, és van, aki a sós, forró vízből kiszedve teszi azonnal a csap alá a frissen főtt tésztát. Az első esetben viszont a mosással lemossuk róla a keményítőt, amely viszont később hozzájárul ahhoz, hogy a szósz besűrűsödjön.
10. Rizs
Sokan elöblítik a rizst főzés előtt, de erre nem feltétlenül van szükség. Ha elkészítés előtt megmossuk azt, ugyanúgy, ahogy a tésztánál, épp a keményítőt szedjük le róla a vízzel, anélkül viszont a rizs kevésbé fog ragadni, szárazabb lesz. Épp ezért ha valaki rizottót szeretne készíteni, semmi esetre sem érdemes főzés előtt megmosni az alapanyagot.
Forrás: Pénzcentrum.hu