Két méhésznél is hamis mézet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálataikor. Az egyik termelő 3,6 tonna mézét meg is semmisítették, a másik termelőnél talált nagyobb mennyiséget még vizsgálják. A két eset rávilágít a hazai méhészet egyik legnagyobb problémájára, a mézhamisításra.

Soltvadkerten találtak 3,6 tonna hamis mézet

Előzetes adatgyűjtést követően egy alföldi méztermelőnél tartott élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A többszöri, mintavétellel egybekötött ellenőrzések alatt a szakemberek 21 hordó (kb. 3600 kg) igazolatlan eredetű, illetve hamisított mézet találtak. A Nébih ezért elrendelte a jogsértő tételek forgalomból történő kivonását és megsemmisítését. Az információt a hivatal weboldala közölte.

Két helyen is találtak hamis mézet a Nébih munkatársai - Fotó: Pixabay, explorerbob

A soltvadkerti méztermelő vállalkozónál több jogsértést is feltártak a szakemberek. A többszöri, mintavétellel egybekötött hatósági ellenőrzések során megállapították, hogy 13 hordónyi (kb. 2200 kg) összsúlyú tétel eredete nem igazolt. Egy másik méztétel esetében a laboratóriumi vizsgálat 13,4 százalék idegen cukor jelenlétét mutatta ki, ezért ez a tétel hamisított élelmiszer-terméknek minősül.

A fentiekre való tekintettel a hivatal 21 hordó (mintegy 3600 kg) jogsértő méztétel forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelte el. A hatósági eljárás, valamint a bírság megállapítása még folyamatban van. Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a Nébih oldalán, a jogsértés listára kattintva.

Gyanús volt neki a 7,6 tonna méz, kihíta a hivatalt, igaza lett

A másik eset egészen más: saját maga kért ellenőrzést a kétes eredetű mézre egy vállalkozó - közölte a Nébih.

Az élelmiszerbiztonsági és nyomon követési ellenőrzésen a Nébih munkatársai igazolták a gyanút. A több mint 7,6 tonnányi kifogásolt méz ugyanis valóban jogsértőnek bizonyult. A vállalkozó a hivatallal együttműködve a mézet saját hatáskörben kivonta a forgalomból. A felelősök felkutatása érdekében pedig a Nébih szakemberei hatósági eljárást indítottak a 42 hordónyi méztétel kapcsán.

A bejelentő az általa üzemeltetett egység számára alapanyagként vásárolta meg a jelentős mennyiségű mézet. Erről aztán a cég megbízásából elvégeztetett laborvizsgálatok megállapították, hogy magas idegen cukortartalma miatt nem felel meg előírásoknak.

A cég – jogkövető vállalkozásként – a kifogásolt 42 hordónyi tételt saját hatáskörben elkülönítette és kivonta a forgalomból. Ezt követően a laboratóriumi vizsgálati eredményeket átadta a Nébih részére, továbbá kérte az alapanyag élelmiszerbiztonsági és nyomon követési célú ellenőrzését is.

A Nébih hivatalból indított eljárása során – hatósági mintavételt és újabb laboratóriumi vizsgálatokat követően – a jogsértés ténye beigazolódott. A felelősök megállapítása folyamatban van.

Ebben az anyagunkban olvashat arról, hogyan ismerje fel a hamis mézet.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás