Az Elbow Beach Capital bejelentette harmadik AgriTech befektetését, amely a betakarító robot fejlesztőjét, a Fieldwork Robotics Ltd-t támogatja. Az Elbow Beach 1,5 millió fonttal járult hozzá, és a folyamatban lévő Seedrs fordulóból várhatóan további 600 ezer font gyűlik össze. A kör szeptemberben zárul. A Frontier IP, egy családi iroda és más meglévő befektetők is csatlakoztak ehhez a körhöz.

A mezőgazdasági üzemek Európában és világszerte folyamatos és egyre súlyosbodó munkaerőhiánytól szenvednek. Az Egyesült Királyságban ezt a problémát a Covid-19, a Brexit, az ukrajnai háború és a konkurens ágazatokban tapasztalható magas foglalkoztatási szintek súlyosbították, és a National Farmers' Union szerint idén akár 60 millió fontnyi élelmiszer is megrohadhat a gazdaságokban a munkaerőhiány miatt.

Az Alpha nevű robot elemzi a termést, eldönti, hogy mikor szedje le a málnát, és a szupermarketekbe való szállításra kész tölcsérekbe rakja. (Forrás: Futurefarming)

AI-támogatott betakarító robotok

A Fieldwork Robotics kezdetben a bogyós gyümölcsökre, például a málnára összpontosítva fejlett, mesterséges intelligenciával támogatott betakarító robotokat fejlesztett ki, hogy segítsen megoldani a munkaerőhiány problémáját, növelje a gazdaságok hatékonyságát, és csökkentse az élelmiszer-pazarlást az Egyesült Királyságban és azon kívül.

Különösen a málnatermelőknek kell számos problémával szembenézniük, köztük a krónikus munkaerőhiánnyal és a csökkenő nettó árréssel. A málna szedése önmagában a teljes termelési költség több mint 50%-át teszi ki.

A Plymouthi Egyetemről indult és jelenleg Cambridge-ben található Fieldwork egy nagy tapasztalattal rendelkező, az alkalmazott tudományok, az elektronika, a mérnöki tudományok, a szoftverek és a gyártás területén szerzett tapasztalatokkal rendelkező csapat előnyeit élvezheti.

Az első autonóm málnaszüretelő robot

Ez a tapasztalat tette lehetővé, hogy a Fieldwork csapata a Boschsal együttműködve kifejlessze az első autonóm málnaszüretelő robotot. Az Alpha névre keresztelt robot elemzi a termést, eldönti, hogy mikor szedje le a málnát, és a szupermarketekbe való szállításra készen tölcsérekbe rakja.

Nehézséget okozna a munkaerő-toborzás

Az Alpha lehetővé teszi a termelők számára, hogy a műveleteket a nap 24 órájára kiterjesszék, így a betakarítási idő háromszorosára nő. Mivel a gazdáknak nehézséget okoz a mezőgazdasági munkások toborzása, az Alpha biztosítékot nyújthat arra, hogy a gazdák betakarítási képességét nem befolyásolják a rendelkezésre álló munkaerő-kínálat szezonális vagy politikai okokból bekövetkező változásai. A Fieldwork technológiája tehát lehetővé teszi a termelők számára, hogy jelentősen növeljék betakarítási hatékonyságukat, és csökkentsék az emberi munkaerőhiány okozta élelmiszer-pazarlást.

A Fieldwork saját fejlesztésű mesterségesintelligencia- és robotikai technológiája a munkaerő, a pazarlás és a hatékonyság problémáit hivatott kezelni az Egyesült Királyságban és nemzetközi szinten.

Az Alpha Portugáliában

A Summer Berry Companyval együttműködve a Fieldwork portugáliai gazdaságokba telepítette az Alphát, és az általa betakarított gyümölcsöt jelenleg az Egyesült Királyság vezető szupermarketjei, köztük az M&S, a Sainsbury's és a Waitrose árulják.

A mostani forduló előtt a Fieldwork több mint 700 000 font támogatást kapott az Innovate UK-tól és az EIT Foodtól, így a vállalat hozzáférhetett a vállalkozók, mezőgazdasági vezetők és akadémikusok hálózatához. A Fieldwork a mostani forduló bevételeit arra fogja felhasználni, hogy növelje csapatát, megkezdje robotjai gyártásának kiszervezését, és még több gazdálkodót vonjon be a betakarítás-szolgáltatásként nyújtott ajánlatába. A vállalat célja, hogy 2025-re több mint 100 robot álljon rendelkezésre a betakarítás-szolgáltatásként történő betakarításhoz, és megháromszorozza robotjainak betakarítási sebességét.

A Fieldwork közvetlen célja a Summer Berry Companyval kötött kereskedelmi partnerség előnyeit kihasználva a betakarítatlan bogyós gyümölcsök sürgető problémájának megoldása, különös tekintettel a málnára, amely 2 milliárd dolláros globális piaci lehetőséget jelent. A málna iránti globális kereslet továbbra is töretlen, és az export évi 22%-os növekedése lenyűgöző.

(Forrás: futurefarming.com)

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás