A klímaválság következtében változó éghajlat új növényvédelmi kihívásokat állít a magyar mezőgazdaság elé is. Az egyik ilyen jelentős gondot okozó károsító egy bagolylepke faj. A Spodoptera frugiperda, vagyis az őszi sereghernyó eredetileg az Egyesült Államokból származik, és már elérte Afrikát és Indiát is. 2019-ben pedig Kínában okozott hatalmas mezőgazdasági károkat. Tápnövényei között szerepel a kukorica, a rizs, a cirok és a cukornád is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írta meg, hogy az őszi sereghernyó kontinentális klímájú területeken egyelőre szerencsére még nem képes áttelelni. Azonban gyors alkalmazkodó-képessége lehetővé teheti, hogy Európában is kártevővé válhasson. Magyarországon jelenleg nem tudnak a megjelenéséről, de mivel több mint 80 tápnövénye ismert, érdemes közelebbről is megismerni. A hatékony védekezés kialakításához fontos tisztában lenni a sereghernyó életciklusával. Az imágó 1-3 nap alatt általában 100-200 darab tojást rak, jellemzően a levél alsó részére, közel a levélnyél aljához. Amennyiben az alsó levelek megtelnek tojásokkal, a felsőbb levélemeleten is tovább rakja azokat. Az egyedfejlődés 3-6. napján a tojásból kikelő lárvák gyors táplálkozásba kezdenek a levelek fonák oldalán. Ez nehezíti az ellenük történő védekezést. A leveleket ablakosra rágják, majd a táplálék csökkenésével selyemszálakt képeznek. Ezekbe a szél könnyen belekap és tovább szállítja őket az újabb levelekre.

A Spodoptera frugiperda, vagyis az őszi sereghernyó - forrás: FAO

A hernyók a legjobban a fiatal növényi részeket kedvelik. A fejlődő kukoricán kialakuló zsenge csuhélevelek vonzóbbak számukra, mint az öregedő növényi részek. A csuhélevélen keresztül a sereghernyó berágja magát a csőkezdeménybe, ahol a kukoricaszemeket is károsítja. A 6-14. napra az összecsavarodott levélben akár több lárva is megtalálható. A sereghernyó rongyosra rághatja a kultúrnövényeket, így jelentősen nő azok párologtatása és csökken az asszimilációjuk. A lárva ráadásul a tenyészőcsúcsot is megsértheti, aminek következtében a növény nem hoz új leveleket, vagy csöveket.

Egymással sem kedvesek a sereghernyók

Annyira nem, hogy a táplálék fogyásával a kannibalizmus is kialakulhat közöttük. A leveleket széthajtva nagy mennyiségű rágcsálékot és ürüléket hagynak. A 14-23. nap között, nagyjából 2-3 hét elteltével a tojásrakást követően lárva a talajra veti magát. Ott befúródik és bábozódik. Abban az esetben, ha a talaj túl tömör vagy kemény, a levélmaradványok között teszi ezt meg. A báb 20-30 mm-es ovális alakú, melyből 8-9 nap elteltével kibújik a kifejlett imágó és egy új nemzedék kezdi meg táplálkozását.

https://www.youtube.com/watch?v=7nt5Kp3SCt0

Fontos, hogy az esetleges megjelenését követően hatékony csapdázási és védekezési módszerrel lehessen fellépni ellene. Ezért tavaly az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 500 millió dolláros, több éves programot indított annak érdekében, hogy megakadályozza a sereghernyó terjedését. Különféle nemzeti munkacsoportokat állítottak fel, hogy célszerű és hatékony megoldásokat dolgozhassanak ki ellene. A kártevő terjedéséről ebben a cikkünkben írtunk 2019 tavaszán.

Videó az őszi sereghernyó egyedfejlődéséről:

https://www.youtube.com/watch?v=eZxVouWM-t4

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás