1800-as évekbeli technológiával termesztik Európa legfinomabb teáját
Európában nincs nagy hagyománya a teatermesztésnek, mégis, van egy hely, ahol már 134 éves az ott található ültetvény. Ráadásul bárki betekinthet az életébe a szüreteléstől a feldolgozásig bezárólag.
A komoly múltra visszatekintő teagyár az Azori-szigeteken, azon belül is a Sao Miguel sziget északi partján fekszik. A ’Chá Gorreana’ nevű teaültetvényen mindig nagy a nyüzsgés. A tealevelek szüretelése tavasz közepétől egészen őszig tart. A folyamat egyszerű: egy sövényvágóhoz hasonló géppel nyírják le az érett tealeveleket, melyet a szerkezet automatikusan egy zsákba fúj. A teli zsákokat pedig egyenesen a gyárba viszik, ahová bárki benézhet, ugyanis a tulajdonos szerint semmi titkolni valójuk nincsen. A közvetlenségük másik oka, hogy az azori emberek rendkívül jóindulatúak, az idegenekben is tökéletesen megbíznak.
A jelenleg 48 alkalmazottat foglalkoztató, mintegy 40 hektáron teát termesztő üzemet a jelenlegi tulajdonosok felmenői hívták életre és küzdöttek meg mindenféle külső tényezővel annak érdekében, hogy működő teaüzemet tudjanak később tovább adni a gyermekeiknek. Fontos szempont a család életében, hogy mindig családon belül maradjon a vállalkozás, a tudás ugyanis az ő kezükben van.
Hirdetés
A tulajdonosok dédnagyapját egyébként az ültetvény létrehozásakor bolondnak tartották, ugyanis az volt a célja, hogy ők maguk termeljék meg azt az energiát, ami az ültetvényen és a gyártási folyamatok során szükséges. Ennek érdekében sok-sok év kitartó munkájával és rengeteg pénz ráfordításával a földjén végigfutó patakra épített egy vízenergiára épülő rendszert, amely aztán ellátta energiával az ültetvényt és a gyárat.
Ennek köszönhetik, hogy a mai napig működik a gyár, ugyanis ha meg kellene vásárolniuk a teagyártáshoz szükséges energiát, annyival drágulna a késztermék, hogy azt már nem tudnák eladni.
Jelenleg háromféle teát készítenek az ültetvényen: feketét, zöldet és oolong teát. Hagyományos, kézi feldolgozással készülnek termékeik, ennek eredményeként még megfizethető árú prémium teát tudnak értékesíteni. Termékeik kétharmadát az Azori szigeteken adják el, egy 100 grammos zacskó ára 3 euró körül mozog. A fennmaradó mennyiséget exportálják többek között Németországba, Franciaországba, USA-ba, Kanadába és Ausztriába is.
A legérdekesebb sajátossága az üzemnek, hogy máig az 1840-es évekből származó gépekkel végzik a tealevelek betakarítását. Az index.hu szerint a gyár történetének elmúlt bő 130 évében egyébként is csak apróságokon változtattak. Például a csomagolást pár éve már nem kézzel végzik és a teafilter is változott. Idén év elején pedig vásároltak egy új teaszárító gépet.
Az ottani tea nagyon karakteres és zamatos (mint amúgy szinte minden étel az Azori-szigeteken), ínyenceknek is garantáltan bejön. Ráadásul bio. A Gorreana tea bio-minősítési folyamata éppen zajlik és elég jók az esélyek: amellett, hogy kedvez a teának az itteni nedves óceáni-szubrópusi klíma, nincsenek természetes ellenségei, így az azori tea teljesen növényvédőszer-mentes.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés