A Nagyváradtól 23 kilométerre fek­vő Kügypusztán Tóth László és felesége, Ilona évtizedek óta kaktusztermesztéssel foglalkozik. Régebben Nagyváradon laktak, de a lakásuk szűkösnek bizonyult az évről évre nö­­vekvő gyűjtemény számára, ezért telkes házat vásároltak a Nagyváradot Nagykárollyal és Szatmárnémetivel összekötő főút mentén.

A könnyű megközelíthetőség fontos szempont, hiszen Tóthékat sok erdélyi és külföldi kaktuszgyűjtő ismeri, akik rendszeresen megfordulnak üvegházukban: vásárolni, csereberélni, szaporítóanyagot beszerezni jönnek.

Sok európai kaktusztermesztővel vették fel a kapcsolatot, és rájöttek, hogy a tüskés, szúrós növények termesztésében mekkora lehetőség rejlik

Legalább ezer fajta kaktusz van náluk

Az amerikai kontinensről származó, szúrós, tüskés növények többezernyi fajtájából legalább ezer megtalálható a Tóth-portán – olvasható a szabadfold.hu helyszíni tudósításában.

„A magyarul anyósszéknek becézett Echinocactus gruzonii titkát én sem ismerem: 38 éve gondozom, de még soha nem virágzott. Átültettem, tanulmányoztam, utánaolvastam, de mindhiába” – magyarázza a Tóth László. Szerencsére kevés a szeszélyes kaktusz: sokan fordulnak hozzá szaktanácsért, és legtöbb esetben el tudja igazítani az érdeklődőt.

A 45 évvel ezelőtt elkezdődő „nagybani” termesztés gyökerei gyerekkorába nyúlnak vissza, amikor a váradi társasház egyik idős lakójától születésnapjára cserepes kaktuszt kapott ajándékba. Még szerzett mellé néhány fajtát, aztán a kolozsvári szaklíceumi, majd a katonaság éveit követően hazakerülve, az ipari munka mellett újra felfedezte régi szenvedélyét.

Szakirodalmat olvasott, és külföldi levelezőpartnereket szerzett, hogy csereberélni lehessen szaporítóanyagot. Ami a Ceaușescu-rendszerben nem volt könnyű feladat, hiszen a levélborítékból eltűntek a magvak, amikor az akkori román titkosszolgálat, a Szekuritáté emberei felbontották és átolvasták a leveleket.

Egyesek csodahatást tulajdonítanak a pozsgás növénynek, főleg, akiken a hagyományos orvostudomány már nem tud segíteni (Fotó: Pixabay)

Megnyíltak a határok

Az igazi váltást 1989 decembere hozta el. A kommunizmus bukásával megnyíltak a határok, és felkereshették a levelezőtársakat Magyarországon és Nyugat-Európában. Az elsők között a németországi Erfurtban székelő, Európa-hírű kaktuszkereskedés, a Kakteen-Haage vezetőjét látogatták meg.

Mire azonban eljutottak az 1899-ben született európai hírű botanikus, Walter Haage kaktusztelepére, az idős szakember meghalt, de a hozzátartozók szeretettel fogadták a házaspárt. Tóth László szerint az erfurti kertészetben tett látogatásuk óriási impulzust adott a további munkához. Sok más európai kaktusztermesztővel is felvették a kapcsolatot, és rájöttek, hogy a tüskés, szúrós növények termesztésében mekkora lehetőség rejlik.

A Tóth házaspár tagja lett a Belgiumi Kaktusztermesztők Egyesületének, de Magyarországon és Németországban is fontos szakmai kapcsolatokat építettek ki. Tóth László nevéhez fűződik a Romániai Kaktusztermesztők Egyesületének megalakítása: a szakmai-civil szervezettel egyféle ernyőt kínál a zömében erdélyi kaktusztermesztők számára.

A gyógyító hatást keresik a vásárlók

Mostanában a kaktuszok és pozsgás növények gyógyító hatását keresik a vásárlók, sokan kilincselnek a kügypusztai portán. Egyre többen hisznek az alternatív gyógyá­szati növényként használt Aloe barbadensis (közismertebb nevén az aloe vera) gyógyító erejében. Tóth szerint egyesek csodahatást tulajdonítanak a pozsgás növénynek, főleg, akiken a hagyományos orvostudomány már nem tud segíteni.

Vannak veszélyes kaktuszfajták is: a nedvük vakságot idézhet elő vagy más súlyos egészségkárosodást okoz (Fotó: Pixabay)

A szakember azonban elővigyázatos, és nem kerget hiú ábrándokat, ezért csak olyan növényt ajánl, amelynek ismeri a gyógyhatásait. „Vannak veszélyes kaktuszfajták is: a nedvük vakságot idézhet elő vagy más súlyos egészségkárosodást okoz. Hallucinogén növényi nedvet tartalmazó kaktuszokat szintén nem forgalmazunk, ezt törvény tiltja” – magyarázza a kaktuszforgalmazás rizikóit.

Igazi érdeklődés a vásárokon övezi a kaktusztermesztő Tóth család felhozatalát. Többen Nyugat-Európából is megkeresik, hiszen Erdélyben jóval olcsóbban jutnak hozzá kedvenc növényeikhez.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás