Hirdetés
2 éven belül jöhet a nem barnuló alma!
Hirdetés
Az Amerikai Egyesült Államokban sikeresen kitermesztettek egy génmódosított almafajtát, amely olcsóbb és felvágáskor nem barnul be. A nemrég létrehozott fajta már fogyasztásra alkalmasnak van nyilvánítva!
Az „Arctic” névre keresztelt almát egy kanadai biotechnológiai cég, az Okanagan Speciality Fruits fejlesztette ki, egyszerre két fajtát: a Granny Smith-t, és a Golden delicious-t. A cég ugyanakkor még két fajta létrehozásán ügyködik.
A kanadai cég azt állítja, a génmódosított termék segítségével sikerül olcsóbb almát biztosítani a vásárlóknak, hiszen a csomagolásban és felszolgálásban jelentős pénzt (30%) lehet megspórolni, ha például nem kell antioxidánsokkal kezelni az almát, hogy ne barnuljon meg szeletelt formában. A megbarnulás oka, hogy felvágáskor oxigén kerül az alma addig érintetlen belsejébe. Az Okanagan kutatói úgy módosították a géneket, hogy a gyümölcs minél kevesebbet termeljen ebből az enzimből, ettől az még megrohadhat, de többé nem barnul be.
A környezetvédelmi szervezetek rögtön tiltakozni kezdtek a GMO-alma ellen, mondván, hogy teljesen fölösleges azt terjeszteni, és kérik az élelmiszeripari cégeket, hogy utasítsák el az újfajta gyümölcsöt, valamint szeretnék, ha olyan címkét tartalmazna, amely jelzi a génmódosítást.
A tiltakozások ellenére az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma már jóvá is hagyta a terméket, mondván, annak termesztése semmilyen környezetvédelmi kockázatot nem jelent. A GMO-almák 2017-ben jelenhetnek meg a piacokon.
A cikk és a fotó forrása: think.transindex.ro
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés