Új támogatási konstrukciót dolgozott ki a baromfi- és sertéságazat számára az Agrárminisztérium. Ez a mezőgazdasági alapanyag-termelést kiegészítő termékfeldolgozási, –forgalmazási, és a vertikumra jellemző más, kiegészítő tevékenységeket a szakképzett munkaerő megtartásán keresztül segíti. A támogatásra a tárca saját költségvetéséből 2 milliárd forintot biztosít, és általános, csekély összegű támogatás formájában vehető igénybe.

A munkaerőköltségekhez nyújtott, egyszeri támogatást az a 2018. évben baromfi- vagy sertés állatjóléti támogatási kérelmet benyújtó baromfi- vagy sertéstartó, és/vagy a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás veheti igénybe, aki, vagy amely a rendelet mellékletében megjelölt TEÁOR kód szerinti támogatott tevékenységet végez. A támogatás alapja az igénylő támogatott tevékenysége keretében foglalkoztatottak száma. Ez után alkalmazottanként legfeljebb 200 ezer forint támogatás igényelhető. A támogatás alapjául szolgáló állományi létszámot az igénylő a támogatott tevékenységből származó 2018. évi árbevételének és a 2018. évi teljes árbevételének hányadosa és az igénylő által 2018. évben foglalkoztatott átlagos statisztikai állományi létszám szorzataként kell meghatározni - írta az Agrárminisztérium.

Összesen 2 milliárd forintnyi általános, csekély összegű támogatás igényelhető a sertés- és baromfitartók számára

A támogatási kérelem 2019. június 24. és július 5. között nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz, a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon. A támogatás feltételeit tartalmazó 27/2019. (VI. 14.) AM rendelet ide kattintva olvasható. Az egy és ugyanazon vállalkozás értelmezésével kapcsolatos további információ pedig ide kattintva érhető el.

A támogatott tevékenység TEÁOR kód szerinti felsorolása

  1. TEÁOR kód Tevékenység
  2. 1011 Húsfeldolgozás, tartósítás
  3. 1012 Baromfihús feldolgozás, tartósítás
  4. 1013 Hús, baromfihús, húskészítmény gyártás
  5. 4632 Hús-, húskészítmény nagykereskedelem
  6. 4722 Hús-húsáru kiskereskedelem
  7. 4621 Gabona, dohány, vetőmag, takarmány nagykereskedelme
  8. 4623 Élőállat nagykereskedelme
  9. 4611 Mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelme
  10. 1085 Készétel gyártás
  11. 1091 Haszonállat-eledel gyártása
  12. 1092 Hobbiállat-eledel gyártás

Fontos adatokat lehet megtudni az Agrárminisztérium új statisztikai oldalán


A készítők a publikálásaikkal szeretnének valós képet adni az agrárgazdaság és a környezetvédelem 5 szakterületéről: az agrárhitelezésről, az erdőgazdálkodásról, a vadgazdálkodásról, valamint a levegőtisztaságról és a védett természeti területekről. Az új honlap megalkotását az a cél vezérelte, hogy minél inkább felhasználóbarát, jól átlátható és könnyen használható felületen jelenítsék meg a statisztikai tartalmakat. Ráadásul a gazdák az őket érdeklő adatokat is kérhetnek a statisztikusoktól.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás