Legyen szó tapasztalt hobbikertészről vagy elfoglalt, feledékeny amatőrről, aki csak egy kis zöldet akar varázsolni a szobába, mindannyian szembesültünk már egy-egy hervadó szobanövény fájdalmas látványával. Egyes növények azonban ellenállóbbak, mint mások.

Vannak olyanok, amelyek ellenállnak a súlyos elhanyagolásnak, a szélsőséges hőmérséklet-tartományoknak és a gyenge fényviszonyoknak. Ezekközül mutatunk most be 20 szobanövényt.

Szobai futóka (Epipremnum aureum)

A szobai futóka egy sokoldalú és strapabíró növény, amely a Salamon-szigeteken őshonos. Szív alakú, zölddel és sárgával tarkított levelei dekoratív megjelenést kölcsönöznek minden térnek. Ez a növény légtisztító tulajdonságairól és különféle körülmények között való boldogulási képességéről ismert. Minimális öntözést igényel.

Szobai szanszevéria (Dracaena trifasciata)

Az anyósnyelvnek is nevezett szobai szanszevériát éles levelei miatt kedvelik. Ez a Nyugat-Afrikából származó növény akár 1,2 méter magasra is megnőhet, merev, függőleges levelekkel, zöld és sárga tarka színekkel. Szinte elpusztíthatatlan, képes túlélni az 5-27 fokos hőmérsékletet, az alacsony és erős fényt, valamint a ritka öntözést. Egyike azon kevés pozsgás növényeknek, amelyek boldogok magas és alacsony páratartalom mellett is.

Vannak olyanok, amelyek ellenállnak a súlyos elhanyagolásnak, a szélsőséges hőmérséklet-tartományoknak és a gyenge fényviszonyoknak. (Fotó: Pixabay)

Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia)

A Kelet-Afrikában őshonos agglegénypálma feltűnő viaszos leveleiről híres, amelyek simák és fényesek. Ennek a szívós növénynek vastag, egyenes szárai és sötétzöld, szárnyas levelei vannak, amelyek akár egy méter magasra is megnőhetnek. Rizómás gyökerei vizet tárolnak, így igen ellenálló, és elnézi iaz alkalmi elhanyagolást.

Zöldike (Chlorophytum comosum)

Az 1980-as évek kedvence, a zöldike csíkos, zöld-fehér hosszú, ívelő leveleivel légtisztító tulajdonságairól ismert. Alkalmazkodóképesek, sokféle fényviszony között fejlődnek, és minimális gondozást igényelnek - tökéletes választás kezdő kertészek számára. "Bébinövényeket" is termelnek, amelyek könnyen szaporíthatók.

Közönséges elefántláb (Beaucarnea recurvata)

A Mexikó keleti részén őshonos növény hagymás alapja és hosszú, göndör levelei szeszélyes megjelenést kölcsönöznek neki. Lédús, így szárazságtűrő. Hagymás alapjában vizet tárol, és minimális öntözést igényel.

Vitorlavirág (Spathiphyllum)

A vitorlavirág fényes zöld levelekkel és elegáns fehér csíkokkal rendelkezik, és a nyugalom szimbóluma. Megjelenése fenséges, és elnéző természetéről ismert, amikor öntözésről van szó, és arról, hogy gyenge fényviszonyok között is képes boldogulni. Amerika trópusi vidékein őshonos, szépíti a tereket, és tisztítja a levegőt is, eltávolítva a szokásos beltéri szennyeződéseket.

Aloe vera

Ez a növény gyógyászati ​​tulajdonságairól híres – csillapítja az égési sérüléseket, és csillapítja a bőrirritációkat –, de emellett impozáns a megjelenése is. Lédús, vastag, húsos levelei vannak, amelyek vizet tárolnak, így szárazságálló. Az aloe vera növények tökéletesek a napos helyekre, és nagyon kevés vizet igényelnek.

Szobafikusz (Ficus elastica)

Széles, fényes leveleivel a szobafikusz trópusi eleganciát kölcsönöz minden belső térnek. Délkelet-Ázsiában őshonos, nagy beltéri fává nőhet, ha elegendő helyet kap. Sötétzöld, vöröses árnyalatú lombja vizuális csemege. Strapabíróak, és sokféle fényviszony között növekedhetnek. Előnyben részesítik a ritka öntözést, ami tökéletes a feledékeny kertész számára.

Pettyes sávosfű (Haworthiopsis attenuata)

Az állatmintás levelei olyan tökéletesek, hogy gyakran összetévesztik mesterséges növényekkel. Kicsi, lédús, Dél-Afrikában őshonos növény. Levelei vastagok, sötétzöldek, fehér, vízszintes csíkokkal díszítve. Kompakt és kevés karbantartást igényel, tökéletes kis helyekre. Erős fényben virágzik, és nem igényel sok öntözést – vagyis az ablakpárkányra pattintva nyugodtan el lehet feledkezni róla.

Kenciapálma (Howea forsteriana)

Elegáns beltéri pálma, amely az ausztrál Lord Howe-szigeten őshonos, tollas, íves levelekkel, amelyek trópusi hangulatot kölcsönöznek minden térnek. Ez a lassan növekvő pálma tökéletes a beltéri környezet magasságának és zöldjének növelésére. Elviseli a gyenge megvilágítást és a rendszertelen öntözést, és lassan növekszik, így ideális olyan otthonok számára, ahol korlátozott a hely. Ez azonban drágábbá teszi, mivel sok évbe telhet az eladható méret elérése.

Pozsgafa (Crassula ovata)

A majomfaként is ismert, Dél-Afrikában és Mozambikban őshonos lédús növény a szerencse és a jólét szimbóluma. Vastag, húsos levelei vizet tárolnak, lehetővé téve, hogy túlélje a szárazságot. Fára emlékeztető megjelenésével jól megél az elhanyagoltság mellett, minimális vízigényű, és sokféle fényviszonyt is elvisel.

Óriás kutyatej (Euphorbia Ingens)

A jellegzetes forma kedvelt és ismerős, és bár gyakran összetévesztik kaktusszal, ez a növény egy nemzetség több mint 500 növényének egyike, eredetileg Dél-Afrika és Thaiföld szubtrópusi régióiból származik. Oszlopos, zöld szárai lenyűgöző magasságokat érhetnek el, és feltűnő, építészeti megjelenésű. Nagyon jól tűri a szárazságot, és erős, közvetlen fényben is virágzik. Nem olcsó azonban, mivel sok időre van szüksége a növekedéshez. Az érettebb, sokágú példányok nagy becsben vannak.

Jukka (Yucca elefántip)

A jukka merész, tüskés leveleiről és faszerű növekedéséről ismert. Elviseli a száraz körülményeket és a rossz talajt, így hihetetlenül robusztus szobanövény. Erős fényben, minimális víz mellett is boldogul.

Sárkányfa (Dracaena marginata)

A sárkányfa strapabíró növény, karcsú, ívelő levelekkel, vörös szegéllyel. Kiváló választás a beltéri terek egzotikumának hozzáadásához. Rugalmas, és jól tűri a gyenge fényt és a rendszertelen öntözést, tökéletes olyan társasági emberek számára, akik alig vannak otthon.

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)

Vigyázzon! A könnyezőpálma – fényes, lyukas és hasadt leveleivel – lenyűgözően nagyra nőhet, még ha elhanyagolja, akkor is. Gyorsan növekvő kúszónövény, amely Közép-Amerika trópusi esőerdőiben őshonos, közvetett fényben virágzik, és csak alkalmanként van szüksége öntözésre.

Hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica)

A hengeres anyósnyelv hengeres, függőleges leveleivel szobrászati ​​csoda (és a minimalista álma). Vastag, lándzsaszerű levelei olyan kemények, mint a fa, víz tárolására tervezték, így rendkívül szárazságtűrő. A növény gyarapodik gyenge fényviszonyok mellett is – tökéletes a kevés karbantartást igénylő beltéri kertészkedéshez. Gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

Szívlevelű filodendron (Philodendron hederaceum Brasil)

A szívlevelű filodendron könnyű gondozásáról és gyors növekedéséről ismert. Ennek a növénynek a szőlőtőkéi és a szív alakú levelei gyönyörűek és rugalmasak. Elviseli a gyenge fényt és a következetlen öntözést, így könnyen kezelhető.

Tillandsia xerographica

Ennek a növényeknek még talajra sincs szükségük a növekedéshez, és csak alkalmanként igényelnek párásítást vagy áztatást. Közép- és Dél-Amerika erdőiben, hegyeiben és sivatagaiban őshonos növények, epifiták, leveleiken keresztül szívják fel a nedvességet és a tápanyagokat. Szokatlan növekedési szokásuk miatt tökéletesek kreatív bemutatókhoz, és különféle fényviszonyok között is jól boldogulnak.

Agave Shaka Zulu

Ez egy lédús növény, amely Mexikóban őshonos, vastag, húsos levelek rozettáival, vörösre festett fogazott élekkel és mélykék/zöld árnyalattal. Erős fényben virágzik, minimális öntözést igényel, és könnyedén kezeli az alkalmi elhanyagolást.

Közönséges borostyán (Hedera helix)

Klasszikus futónövény buja, zöld lombozattal, amelyről ismert, hogy a szabadban ültetetve invazív. Beltérben sűrű, lefutó szőlőtőkéi tökéletessé teszik kosarak vagy polcok felakasztására. Ismeretes arról, hogy képes boldogulni különféle körülmények között és gyengébbtől erősig terjedő közvetett fényben is; egyes fajták a –10 C-nak is ellenállnak.

(Forrás: theguardian.com) 

Megosztás

További híreink

Partner

Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO

2024.09.17.

Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.

Már csak néhány napig tart a kibocsátás-csökkentési és a zöldenergia-termelési célszámok társadalmi egyeztetése

2024.09.17.

Az Energiaügyi Minisztérium az átdolgozott NEKT tervezetében az eddigi 40 helyett 1990-hez képest legalább 50 százalékkal szándékszik csökkenteni az üvegházhatású gázok bruttó kibocsátását 2030-ig.

Székesfehérvári erdészetre hivatkoztak a tűzifás csalók, a Nébih ellenőre buktatta le őket

2024.09.17.

A székesfehérvári állami erdőgazdaság, a Vadex Zrt. nevét felhasználva hirdettek csalók olcsó tűzifát, a Nébih ellenőre telefonos próbavásárlás során buktatta le a szélhámost.

Partner

Borjúnevelés - segít a Noack Magyarország Kft.

2024.09.17.

Az üsző borjak nevelése kiemelten fontos a tejtermelő gazdaságok számára, mivel az egészséges és gyorsan növekvő borjak biztosítják a jövőbeni magas tejhozamot. A Noack Magyarország több speciális terméket is forgalmaz, amelyek hozzájárulnak a borjak optimális fejlődéséhez. Ezek közé tartozik az Ascomilk tejpótló, a Garant Kalber Müsli Omega borjútápja és a Progut Rumen.

Nagyon sok veszteséget szenvedtek el a magyar kukorica- és napraforgótermelő gazdák

2024.09.17.

Kényszer vagy lehetőség, a hazai kukorica- és napraforgó-termesztés jövője” címmel tartotta meg a XXVII. Kukorica-, Napraforgó- és Szójatanácskozást a Debreceni Egyetemen.

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Partnerhírek
Partner

Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO

2024.09.17.

Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.

Partner

Borjúnevelés - segít a Noack Magyarország Kft.

2024.09.17.

Az üsző borjak nevelése kiemelten fontos a tejtermelő gazdaságok számára, mivel az egészséges és gyorsan növekvő borjak biztosítják a jövőbeni magas tejhozamot. A Noack Magyarország több speciális terméket is forgalmaz, amelyek hozzájárulnak a borjak optimális fejlődéséhez. Ezek közé tartozik az Ascomilk tejpótló, a Garant Kalber Müsli Omega borjútápja és a Progut Rumen.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 72 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás