Az átlagnál melegebb idő már a végét járja, hiszen minden bizonnyal a hét második felében, talán az év eddigi legmarkánsabb időjárás változását tapasztalhatjuk meg. Ugyan teljesen biztosat nem lehet állítani, mégis a modellek hasonló számításai alapján csütörtökön viharos, a Bakonyban akár orkán erejű széllel és hóval, szibériai eredetű sarkvidéki fagyos levegő árasztja el a Kárpát-medencét.

Szerdán ér el minket a változást elősegítő ciklon. Ennek eleinte előoldalán leszünk, így az északi megyéket leszámítva megenyhül az idő és délen ismét 8-10 fok lesz. Északra azonban nem tud feljutni a meleg, ott fagypont körül alakulnak majd a hőmérsékletek. Már szerdán is jelentős mennyiségű csapadék hullhat, ami északon, északnyugaton havas eső, eső és hó formájában valószínű. Megmaradó hó azonban csak az északnyugati csücsökben és a magasabb hegyeinkben lehetséges átmenetileg - írta a metkep.hu.

Hőmérsékletek alakulása péntek reggel

Csütörtök hajnalban a ciklon hátoldalára kerül hazánk, hidegfront következik. Ekkor részben az országtól északnyugatra elhelyezkedő anticiklon és a tőlünk délkeletre elhelyezkedő ciklon középpontja közötti nyomás különbség miatt, részint pedig a hirtelen markáns hőmérsékleti különbségnek köszönhetően viharos, általában 60-80km/h-s, a Bakonyban, Budai-hegyekben, Pilisben, Alpokalján és a Börzsönyben, valamint a Balatonnál esetleg a 100-110km/h-t is elérhetik a legerősebb széllökések a jelen állás szerint.

A széllel sarkvidéki hideg tör majd be, ami órákon belül, néhol közel 20 fokos lehűlést okoz. Éjjel még csak az ország nyugati és északi harmadán, reggelre már a Tisza vonalanál is fagyhat, estére országszerte -5 fok köré, alá, északon akár  -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez annak fényében kifejezetten extrém, hogy hajnalban a Dunától keletre 7-12 fokot mérhetünk. Péntek reggelre ezeken a részeken is -7, -10 fokig hűlhet a levegő, miközben erős, viharos szél fújhat!

A csapadék estétől nyugat felől gyors ütemben vált át havazásba és a déli órákban már országszerte hó formájában hullhat. A hideg érkeztével fokozatosan a csapadék megszűnik, még így is a jelenlegi számítások szerint országszerte kialakulhat lepel-10cm közötti hóréteg, vagy ezt meghaladó, amit a viharos szél hordhat és magasabb torlaszokat is emelhet. A legtovább keleten eshet a hó, ott akár péntek délig is kitarthat.

A folytatásban a hideg nagy valószínűséggel elárasztja hazánkat. A magasban  -15, -23 fok közötti hőmérséklet valószínű, ez nagyjából 1500m magasan, ami az idei és az elmúlt évek téli időjárásának az egyik, ha nem a leghidegebb időszakát jelentheti. A hétvégén és a jövő hét elején hajnalban -20 fok köré, a havas, szélvédett tájakon esetleg az alá csökkenhet a hőmérséklet és napközbeni is jellemzően -5, -12 fok közötti hőmérsékletek várhatóak.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás