20 tuti tipp burgonyához
Vannak dolgok, melyet ösztönösen tudunk a burgonyáról, felhasználásáról, mert láttuk az édesanyánktól, vagy ellestük a nagyitól. De lehetnek olyan dolgok is, melyről fogalmunk sincs…
Íme, húsz hasznos tanács a krumpli tárolásához, felhasználásához:
- A krumplit mindig sötét és hűvös helyen kell tartani, de soha nem a hűtőszekrényben.
- Ha bezöldült a krumpli, akkor az a része emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ez többnyire a fény hatására történik, amikor is mérgező anyagok képződnek a burgonyában.
- Az újburgonyát könnyebb megpucolni, ha 10-15 percig hideg vízben hagyjuk állni.
- Az idősebb krumplit, főleg ami már kicsit kivirágzott, alaposan meg kell pucolni, és lehetőleg vastagon vágjuk le a héját, mert közvetlenül alatta mérgező anyagok gyülemlenek fel.
- Hogy megtartsuk a krumpli vitamintartalmát ajánlatos héjastul főzni.
- Ha mégis meg kell pucolnunk főzés előtt a krumplit, felhasználásig tartsuk hideg vízben, hogy feketedjen be. Csak a felhasználás előtt közvetlenül szeleteljük fel.
- Ha tört krumpliból szeretnénk ételt készíteni, előfordul, hogy bebarnul a krumpli. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, adjunk hozzá némi meleg tejet.
- Krumplisütés előtt, a már megpucolt és feldarabolt szeleteket szárítsuk meg alaposan egy szalvéta, vagy tiszta konyharuha segítségével.
- A legjobb, ha zománcozott lábasban főzzük a krumplit.
- A krumplit lassú tűzön tanácsos főzni, méghozzá fedett edényben. A víznek, pedig legalább 1,5 cm-rel kell fednie a burgonyát, egy liter vízhez, pedig 10 gramm sót kell adni.
- Krumplisalátához ajánlatos a burgonyát héjában főzni.
- Hogy megtartsuk a krumpli C-vitamin tartalmát, tanácsos a vízhez némi zsiradékot adni.
- Ha a főzés során hozzáadunk a vízhez egy gerezd fokhagymát, akkor jelentősen javíthatjuk a krumpli ízét, illetve a C-vitamin veszteséget is megelőzhetjük.
- Különleges ízt ad még, ha a krumplit az alaplében főzzük meg.
- A héjában főtt krumplit könnyebb lesz megpucolni, ha főzés után azonnal hideg víz alá tesszük.
- A burgonya főzése során néha kellemetlen szagot lehet érezni, amit úgy nyomhatunk el, ha teszünk a vízbe pár szem fekete borsot, és egy babérlevelet.
- Az idősebb krumpli nem lesz foltos, ha a főzővízhez hozzáadunk némi ecetet.
- A krumplipürét meleg vagy langyos tejjel érdemes elkészíteni, ha hideg tejet használunk, csúnya szürke színű lehet az eredmény.
- Hasábburgonya sütése esetén jobb eredményt érünk el, ha többféle zsírt használunk és egy nagy serpenyőben, kis adagokban sütjük ki.
- Ahhoz, hogy a sült krumpli szép aranyszínűre süljön, a zsiradék 6-8-szorosa kell, hogy legyen, a krumpli mennyiségének.
Forrás: Burgonya Világ (II. évfolyam 2. szám - 2014. november)
Hirdetés
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés