Bár még Anglia és Belgium adatai hiányoznak, az eddig nyilvánosságra hozott információkból az látszik, hogy az Európai Unió sertésállománya, noha csak kis mértékben is, de emelkedett 2014-re. Melyik ország tartja a legtöbb és melyik a legkevesebb sertést? Hol áll Magyarország a sertéspiacon? Cikkünkből megtudhatják!

Az európai elit…

A legnagyobb sertésállománnyal az Európai Unióban Németország rendelkezik. 2014-ben 28,2 millió darab sertést tartottak, ami 100 ezer darabbal szárnyalta túl a 2013-as adatokat. A képzeletbeli dobogó második fokára Spanyolország állhatott fel, itt 26,5 millió sertés élt 2014-ben, ami 1 millióval magasabb létszám, mint egy évvel korábban volt. Franciaország jelentősen lemaradva, 13,2 milliós sertésállományával a harmadik helyen végzett, körülbelül 120 ezres egyedszám-csökkenést követően. Dánia éppen csak lemaradva a dobogóról a negyedik helyen végzett 12,7 millió sertéssel (ami a 2013-as adatokhoz képest 300 ezer darabos emelkedésnek számít!), míg ötödik helyen Hollandia tanyázik stagnálónak tekinthető, 12 milliós sertésállományával.

A mezőny hátsó vége…

Az élmezőnyről már szóltunk, következzen a hátsó traktus. Utolsó helyen Málta áll, mindösszesen 47 ezres sertésállományával, amely a 2013-as évhez képest 2 ezerrel csökkent. Utolsó előtti helyen 92,5 ezer darab sertéssel Luxemburg található. Itt 2013-hoz képest 3 ezerrel növekedett a sertések száma. Hátulról a harmadik helyet Szlovénia foglalja el 281 ezer darabos sertésszámmal, amely 7 ezer darabbal kevesebb, mint 2013-ban. Hátulról a negyedik helyen Ciprus áll 342 ezres egyedszámmal, míg az ötödik legkevesebb sertést tartó ország 349 ezer darabbal Lettország.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánk jelenleg az Európai Unió 12. legnagyobb sertéstenyésztő országának számít. A 2014-es adatok szerint összesen 3,1 millió sertést tartottak hazánkban. 2013-ban ez a szám 3 millió volt, így 1 év alatt százezer darabbal emelkedett a sertések száma hazánkban, bár a növekedés ellenére egy hellyel visszacsúsztunk az Európai Unió ranglistáján.

Forrás: eurostat.com

Megosztás

További híreink

Végre jövedelmezőbbé válhat a hazai állattenyésztés több banki szakértő szerint is

2024.07.10.

Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ami kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre.

Az egyik legfontosabb kérdés a növénytermesztésben a fajtaválasztás: ünnepelt a Gabonakutató Kiszomboron

2024.07.09.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatót tartott a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Új tulajdonosa van a vegyszerhasználat jelentős csökkentésén dolgozó Ekobot vállalatnak

2024.07.09.

Az Ekobot elképzelése, hogy fenntartható alternatívákat kínáljon az emberi fogyasztásra szánt növények vegyszeres permetezésének csökkentésére vagy megszüntetésére.

Jégeső csapott le az őszi káposztarepce fajtabemutatóra a Nyírtelek közeli Gyulatanyán

2024.07.09.

Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán.

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás