Megjelent az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozott rendelet, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget. A támogatás keretösszege 3 milliárd forint. A támogatást a takarmányszállításához szükséges kilométer alapján számolják el.

Az Agrárminisztérium írta meg, hogy a támogatást a takarmányszállításához szükséges kilométer alapján számolják el, amelynek igazolására az állattartóknak 2022. június 1. és szeptember 23-a között kiállított fuvardokumentumokat (vagy ezek másolati példányát) kell benyújtaniuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetékes falugazdászaihoz 2022. szeptember 26-ig. Ezt követően a támogatási kérelmeket 2022. október 3-9 között lehet elektronikus úton a Magyar Államkincstárhoz beterjeszteni.

Életbe léptek a takarmányszállítási támogatásról szóló szabályok, 3 milliárd forintot kaphatnak a gazdák - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

A gazdálkodó által a kamara részére továbbított dokumentumoknak külön-külön, vagy akár együttesen tartalmazniuk kell 

  • a fuvardokumentum azonosítószámát, 
  • kiállításának dátumát és 
  • kiállítójának azonosító adatait, 
  • a számla számát (ha a fuvardokumentumot számla alapján állították ki), 
  • a szállított tömegtakarmány megnevezését és mennyiségét, 
  • a tömegtakarmány szállítás címzettjét (azaz az állattartó nevét és címét), 
  • az átvevő aláírását és a szállított tömegtakarmány állattartó részére történő szállításához szükséges távolságot kilométerben megadva. 

A kedvezményezett állattartók

A támogatási konstrukció kedvezményezettjei - az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe (ENAR) 2022. augusztus 1-ig bejelentett állategyedek tekintetében - azok a juh- és szarvasmarhatartók, akik a 2022. évben termeléshez kötött támogatás iránti kérelmet nyújtottak be, illetve azon kecsketartók, akik a 2021. évi kecske csekély összegű támogatásban részesültek. Támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a lótartók is, akik a Vidékfejlesztési Program keretén belül a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzés intézkedésre a 2022. évben támogatást igényeltek.

A Magyar Államkincstár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által igazolt takarmányszállítási kilométerek alapján dönt a hozzá beérkezett támogatási igényekről, és egyúttal intézkedik a jogos támogatási igények kifizetéséről - írták.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás