Először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, a végső győztes mellett kihirdették az állattenyésztés, a borászat, a gyümölcs- és szőlőtermesztői, a kertészeti, a kistermelői családi birtok, és a szántóföldi növénytermesztői kategóriák legjobbjait is.

A zsűri a szakmai megfelelőséget, a díszkertet, a fenntartható gazdálkodást, az más társaságokkal történő együttműködést, az épített környezetet, a higiéniai szempontokat, az innovációt, a környezetvédelmet, a megközelíthetőséget, a munkabiztonságot, a technikai felszereltséget, az átláthatóságot és az esztétikai megjelenést értékelte - írja az Agrotrend.

Az Állattenyésztés kategóriában a Szántó 2000 Kft. nyert. A Lakitelek területén, de Tiszakécske közelében található baromfitelepen húskacsa tenyésztés történik,, svájci exportra, és hizlalnak is. A máj szintén külföldön kerül eladásra - mondta Szántó István ügyvezető igazgató. A legközelebbi fejlesztésük egy új szalmázórendszer lesz, és továbbra is igyekeznek fenntartani a boldog kacsa programot, amiben állatjóléti szempontból a legkiválóbb körülmények között élhetnek a szárnyasok.

Borászat kategóriában a Koch Borászat lett az első. A Borotán termelő Koch Csaba családi hagyományt őriz: tizedik leszármazottja Koch Józsefnek. 140 hektáron gazdálkodnak, a Hajós–Bajai borvidéken évente 20 mázsa szőlőt, 15 ezer hektoliter bort, és 800.000 palackot tudnak felmutatni. A boruk 90 százalékát  Magyarországon adják el. A szőlészetben 10 éve rovarölők nélkül dolgoznak, sőt,  30 hektáron már átálltak a bioszőlőre, aminek 2018-ban lesz iható eredménye.

A kertészetek közül Kerekes Tibor vitte el a pálmát, aki árutermelő díszfaiskolát hozott létre Enyingen, a Mezőség déli csücskén, csernozjom talajon. Szerencséjére a kiváló gabonatermő vidéken a díszfák is nagyon jól megteremnek. A vállalkozás 0,3 hektárral indult, ma 15 hektáron dolgoznak, a jövőbeni terveik között pedig egy csepegtetőrendszer beszerzése szerepel.

Kistermelői családi birtok kategóriában a Tekeresvölgyi Manufaktúra győzött. A Veszprémtől 3 kilométerre lévő nemesvámosi sajtmanufaktúrát a Kovács család viszi, ahol érlelt sajtok, falusi szálláshely szolgáltatás, és rendezvények szervezése a fő tevékenység. Havi 10.000 liter tejet dolgoznak fel és 3 tonna érlelt sajt várja sorsát folyamatos körforgásban a pincében. Jelenleg 35 magyar tarkát tartanak, az állományt legfeljebb 50-re szeretnék bővíteni.

A szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában a Gárdonyi család lett az első. Dégen, a Mezőföld szívében, jó Aranykorona értékű földeken gazdálkodnak. A kezdeti 4 hektárról ma 1200 hektáron gazdálkodnak. Főleg kukorica, búza, napraforgó van a földjeiken, búzából vetőmagot és étkezésit is előállítanak. A precíziós gazdálkodásba most kezdtek belemélyedni, és arra a legbüszkébbek, hogy a két testvér sikeresen megőrizte a szülők által  elindított vállalkozást.

A közönségdíjat Takács János nyerte, ő Rakamazon, 3 hektáron tart 12 ezer almafát. A gazdálkodó 30 éve foglalkozik almával, és szuperintenzív, hármas ikersorrendszerű ültetvényén saját maga találta ki a technológiát. Jéghálóval és hűtőházzal felszerelt gazdasága nincs kitéve a piac veszélyeinek, a termést akár 6-7 hónapig is tárolni tudja.

De kié Magyarország Legszebb Birtoka 2017-ben?

A győztesek győztese Bács-Kiskun megyéből került ki: a zsűri döntése szerint  a gyümölcs- és szőlőtermesztő kategória legjobbja, Somodi Ferenc birtoka lett legszebb Magyarországon.

A gyönyörű gazdaságban 30 hektáron alma, szilva, és kajszi terem. A vállalkozás 1720 óta családi tulajdon. Van hűtőház, jégháló, és az egész terület öntözött. Somodi Ferenc pedig arra a legbüszkébb, hogy családjuk ősi földjén a nulláról elindulva olyan gazdaságot épített fel, amit megálmodott.

Somodi Ferenc; övé Magyarország Legszebb Birtoka /kép: Facebook/

Megosztás

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás