Elindul a TalentA oktatási és támogatási program a női gazdálkodók számára Magyarországon. 2021. október 15-én a vidéki nők világnapján jelentették be a női gazdáknak szóló ösztöndíjprogramot. A programot a Magyar Női Unió Egyesület támogatásával a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat kezdeményezte és koordinálja. Összesen 30 hölgy kap támogatást képzés formájában, hárman pedig összesen 3 millió 250 ezer forintot kapnak a projektjeik megvalósítására.

A Corteva Agriscience célja, hogy a TalentA programban tovább bővítse az oktatási lehetőségeket és hozzáférést biztosítson újabb financiális lehetőséghez a mezőgazdasággal foglalkozó nők számára. A program, amin 30 magyar női gazdálkodó vehet részt, egy összetett ingyenes online intenzív oktatási képzés szakmai szakértők és mentorok bevonásával.

30 magyar hölgy vehet részt a TalentA programban

A képzés végén azoknak a résztvevőknek van lehetőségük pályázni a megadott támogatásokra, akik sikeresen teljesítették a programot és projektötleteik összhangban vannak a Corteva Agriscience 2030 fenntarthatósági céljaival. 

Ezek például
  • a világ egyes részein tapasztalható éhínség csökkentése,
  • a közösségek élelmezés-biztonságának fejlesztése,
  • az ivóvíz minőségének és hozzáférhetőségének javítása,
  • az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

A támogatás összege

A teljes támogatási összeg 3 millió 250 ezer forint, amelyet így osztanak szét a nyertes projektek között:

  • 1. hely - 1 500 000 forint
  • 2. hely – 1 000 000 forint
  • 3. hely – 750 000 forint

A nyertes projektek gazdái egy 6 alkalmas mentoráláson vesznek részt, ahol segítséget kapnak a szakmai kérdésekben és támogatják az ötletük elindulását.

Tervezői gondolkodás, problémamegoldó megközelítés

A képzési terv a női gazdák tényleges igényein alapul, amelyeket a célközönség képviselőivel készített mélyinterjúk során 2020 áprilisában azonosítottak. A képzési ütemterv a tervezői gondolkodás (design thinking) módszerén alapul. A kreatív problémamegoldás megközelítésén, amely segít a résztvevőknek abban, hogy jobban megértsék önmagukat és vállalkozásukat, új ötleteket és projekteket generáljanak, gyorsabban tanuljanak, új ismeretekre és készségekre tegyenek szert.

A képzési ütemterv a tervezői gondolkodás (design thinking) módszerén alapul a programban

Magyarországon most először indul el

Magyarországon idén lesz először TalentA program. Elsőként Spanyolországban, 2019 -ben a Corteva Agriscience a Falusi Nőegyesületek Szövetségével (FADEMUR) együtt indította el ezt az oktató és innovatív projektet a mezőgazdasággal foglalkozó innovatív szemléletű nők számára. A program bemutatkozása nagyon sikeres volt, ezért elindították Ukrajnában, majd Oroszországban, Romániában, Portugáliában és idén a magyar női gazdák számára is elérhetővé válik a képzési lehetőség és a támogatás.

Borsos László, ügyvezető igazgató - Corteva Agriscience, Magyarország így nyilatkozott:

“A Corteva Agriscience fenntarthatósági céljai között van a gazdálkodók támogatása, az életminőség javítása és a globális élelmiszer-ellátási lánc átláthatóságának növelése. A női gazdálkodók támogatásában a Corteva aktív szerepet vállal. Ennek egyik kiemelt projektje a TalentA program, ami a női gazdákat segíti az innovációban, üzleti készségek fejlesztésében és a piac naprakész ismereteinek elsajátításában.”

Kollár Krisztina, a TalentA program koordinátora, vállalati kommunikációs specialista ugyancsak a Corteva Agriscience magyar csapatából ezt mondta:

„A TalentA program elindításával Magyarországon a mai modern kommunikációs eszközök segítségével olyan naprakész tudást tudunk eljuttatni országszerte a mezőgazdaságban dolgozó nőknek, amely segíti őket ötleteik és vállalkozásuk kibontakozásában, képességeik, kreativitásuk és üzleti tudásuk fejlesztésében. A cégünk folyamatosan erőfeszítéseket tesz egy fenntarthatóbb jövőjéért, a nyertes projekteknek felajánlott támogatásokkal pedig még egy lépéssel közelebb kerülünk ehhez a pozitív jövőképhez. Őszintén köszönjük partnerünk, a Női Unió támogatását és szakértelmét, amely lehetővé teszi a programban meghatározott célok elérését és a hozzájárulást közösségeink fejlődéséhez.”

Battyhány-Schmidt Margó, a Magyar Női Unió elnöke így beszélt a programról:

A Magyar Női Unió küldetése elsősorban a hagyományőrző és egyben értékteremtő női szerepvállalás népszerűsítése. Ezért is fogadtuk nagy örömmel a Corteva kezdeményezését, hiszen a TalentA program egyedülálló lehetőséget nyújt civil szervezetünk számára stratégiai céljai támogatásában, valamint a mezőgazdaságban dolgozó vidéki nők szerepének és hozzáadott értékének erősítésében. A program partnereként a Magyar Női Unió innovatív eszközök és megoldások széles skáláját tudja biztosítani a hazai női mezőgazdasági vállalkozók számára. Továbbá az agrárszektor résztvevői és a vidéki női közösségek közötti folyamatos konstruktív párbeszéd kialakításában és fenntartásában is aktív szerepet kívánunk betölteni."

Mezőgazdasággal foglalkozó nők vehetnek részt a TalentA programban

Kik lehetnek a TalentA program résztvevői?

Azok a nők, akik mezőgazdasággal foglalkoznak és Magyarországon élnek, hajlandóak fejlesztési projekteken dolgozni, és elkötelezettek üzleti tevékenységük fenntartható, dinamikus és versenyképes kialakítása mellett, valamint hozzájárulnak a helyi közösségek fejlődéséhez amelyben élnek és dolgoznak.

Hogyan kell jelentkezni a versenyre?

2021. november 2. és november 15. között lehet jelentkezni a programra. A jelentkezés részleteiről a Corteva és a Magyar Női Unió honlapján lehet tájékozódni novembertől. A résztvevők regisztrációja 2021. november 15-én 12 órakor zárul le. A nyertes résztvevőket e-mailben tájékoztatják.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás