A korábbi évekhez hasonlóan, idén is igényelhető állami támogatás a növénybiztosításokhoz. Jó hír a gazdáknak, hogy 3-ról 4 milliárdra növekedett az éves támogatási keret. Erre a célra 2020-ig összesen 23,7 milliárd forintot különített el a szaktárca. A támogatási rendszer jogosultjai pedig az aktív mezőgazdasági termelők, amelyből idén a nagyvállalatokat sem zárták ki.

Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő, Agrisk.hu

Idén egyszerűsödik az adminisztráció, így az MVH-s regisztrációs számmal rendelkező termelőknek az egységes kérelemben és annak beadásakor kell jelölniük, hogy igényt tartanak az állami támogatásra, a rendszer pedig kikerülhetetlenül felteszi a kérdést az ügyben. A korábbi években alkalmazott meghatalmazások is feleslegessé válnak, tehát valóban egyszerűsödött a helyzet.

Fontos tudni, hogy kizárólag abban az esetben igényelhető támogatás, ha a szerződő a teljes biztosítási díjat tárgyév október 31-ig a biztosítónak megfizeti.

A támogatás maximális intenzitása 65%, de a túligénylésből következő kerettúllépés miatt ez bizonyos növények és konstrukciók esetében lecsökkenhet 30%-ra, ezt a szintet viszont az állam már garantálja. A biztosítói prognózisok alapján valószínűsíthető, hogy a megnövekedett keret miatt 65% közeli visszatérítésekkel számolhatnak a gazdák.*

Hogy ez mit is jelent számszerűen, és hogy mekkora támogatási összegre és ezzel együtt mekkora biztosítási költségre számíthat az, aki hisz az öngondoskodásban, az az Agrisk.hu agrárbiztosítási portál felületén egyszerűen és személyre szabottan kiszámolhatja. Nézze meg, és döntsön megalapozottan biztosítási kiadásairól.

Szerző: Surmann Árpád agrisk.hu portálvezető, agrárbiztosítási szakértő

(x)

*A rendelkezés jogi keretét a 2011. évi CLXVIII törvény, a Vidékfejlesztési Program Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Irányító Hatósága (IH) közleménye és a VP3-17.1.1-16 kódszámú pályázati felhívás adja.

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás