Hirdetés
4 tanács, hogy biztosan friss laskagombát vegyünk
A többféleképpen elkészíthető laskagomba nem csak finom, hanem magas rost- és fehérjetartalma miatt rendkívül egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség-és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampánya, az Európai Friss Csapat program. Ennek ellenére az átlagos éves gombafogyasztás országosan csupán 1 kilogramm fejenként, míg az uniós átlag ennek négyszerese.
Az emberiség becslések szerint 30 ezer éve fogyasztja a gombákat. Ezek egyike a hazánkban is népszerű, termesztett laskagomba, amelynek intenzív termesztéstechnológiáját magyar kutatók dolgozták ki. A világszerte leggyakrabban használt csírafajta (szaporítóanyag) a hazai nemesítés büszkesége, ráadásul a táptalajához tucatnyi szabadalmaztatott magyar technológia áll rendelkezésre. Termesztése szalmás tápközegben történik, a gomba nem érintkezik trágyával, termőfölddel.
![](/public/agronews/an_article_inner/2956/f7677edf8fc9fdfc544f1cad05d86f3c_1.jpeg)
Vásárlásnál mindenképp érdemes figyelni a gomba frissességére. A friss gomba
- kellemes illatú,
- kalapja rugalmas, roppantható,
- a kalapszél ép, nem szeldelt, és enyhén befelé hajlik.
- Minél sötétebb a színe, annál tovább tárolható hűtve.
Fontos információ, hogy a fiatal, nem teljesen kifejlett termőtest (gombacsokor) még sok speciális gombacukrot tartalmaz, ezért a „bébigomba” fogyasztásakor az úgynevezett umami íz sokkal inkább megjelenik. A nagy, túlnőtt kalapok kevesebb vizet tartalmaznak, ezért rostosabbak, nehezebb felhasználni őket.
Hirdetés
Nyersen is felhasználható a laskagomba
A laskagombát nyersen is fogyaszthatjuk, például salátában; finomabb, ha előtte egy kicsit blansírozzuk (1-2 percig, forrásban lévő vízben), és úgy tesszük a salátába, de kiváló grillezéshez, főzéshez, pároláshoz is. A szárított gombát pedig felhasználás előtt be kell áztatni langyos vízben, hogy visszanyerje a szárítás során elvesztett víztartalmát. Sok ízanyag kioldódik az áztatóvízbe, ezért célszerű azt is felhasználni, miután leszűrtük.
A laskagomba leveseknek, hús- és tojásos ételeknek is kiváló alkotója, de grillezve, pörköltnek, salátának, tésztákra ragunak, vagy akár töltelékként is kitűnő. A vegetáriánus konyha elmaradhatatlan alapanyaga - írták. Az idősebb példányok és a tönk kissé rágós, de jól felhasználhatóak, ha apróra vagdalva vagy darálva tesszük az ételbe, vagy ha szárítjuk és porrá törjük.
Ezért érdemes ezt a gombát fogyasztani
Az élelmi rostokban dús laskagomba fogyasztása elősegíti a szervezet harmonikus működését. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, megköti az epesavat, így csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet. Igen figyelemreméltó a vérkoleszterin, valamint a vérlipoprotein szintre kifejtett hatása, sőt antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes vegyületeket is tartalmaz - fogalmaztak.
Fejlődött a magyar gombatermelés mértéke
A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről mára közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra kerül.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés