A többféleképpen elkészíthető laskagomba nem csak finom, hanem magas rost- és fehérjetartalma miatt rendkívül egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség-és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampánya, az Európai Friss Csapat program. Ennek ellenére az átlagos éves gombafogyasztás országosan csupán 1 kilogramm fejenként, míg az uniós átlag ennek négyszerese.

Az emberiség becslések szerint 30 ezer éve fogyasztja a gombákat. Ezek egyike a hazánkban is népszerű, termesztett laskagomba, amelynek intenzív termesztéstechnológiáját magyar kutatók dolgozták ki. A világszerte leggyakrabban használt csírafajta (szaporítóanyag) a hazai nemesítés büszkesége, ráadásul a táptalajához tucatnyi szabadalmaztatott magyar technológia áll rendelkezésre. Termesztése szalmás tápközegben történik, a gomba nem érintkezik trágyával, termőfölddel.

Sütve és főzve is egészséges a laskagomba, mégis keveset fogyasztanak belőle átlagban a magyarok

Vásárlásnál mindenképp érdemes figyelni a gomba frissességére. A friss gomba

  • kellemes illatú,
  • kalapja rugalmas, roppantható,
  • a kalapszél ép, nem szeldelt, és enyhén befelé hajlik.
  • Minél sötétebb a színe, annál tovább tárolható hűtve.

Fontos információ, hogy a fiatal, nem teljesen kifejlett termőtest (gombacsokor) még sok speciális gombacukrot tartalmaz, ezért a „bébigomba” fogyasztásakor az úgynevezett umami íz sokkal inkább megjelenik. A nagy, túlnőtt kalapok kevesebb vizet tartalmaznak, ezért rostosabbak, nehezebb felhasználni őket.

Nyersen is felhasználható a laskagomba

A laskagombát nyersen is fogyaszthatjuk, például salátában; finomabb, ha előtte egy kicsit blansírozzuk (1-2 percig, forrásban lévő vízben), és úgy tesszük a salátába, de kiváló grillezéshez, főzéshez, pároláshoz is. A szárított gombát pedig felhasználás előtt be kell áztatni langyos vízben, hogy visszanyerje a szárítás során elvesztett víztartalmát. Sok ízanyag kioldódik az áztatóvízbe, ezért célszerű azt is felhasználni, miután leszűrtük.

A laskagomba leveseknek, hús- és tojásos ételeknek is kiváló alkotója, de grillezve, pörköltnek, salátának, tésztákra ragunak, vagy akár töltelékként is kitűnő. A vegetáriánus konyha elmaradhatatlan alapanyaga - írták. Az idősebb példányok és a tönk kissé rágós, de jól felhasználhatóak, ha apróra vagdalva vagy darálva tesszük az ételbe, vagy ha szárítjuk és porrá törjük.

Ezért érdemes ezt a gombát fogyasztani

Az élelmi rostokban dús laskagomba fogyasztása elősegíti a szervezet harmonikus működését. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, megköti az epesavat, így csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet. Igen figyelemreméltó a vérkoleszterin, valamint a vérlipoprotein szintre kifejtett hatása, sőt antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes vegyületeket is tartalmaz - fogalmaztak.

Fejlődött a magyar gombatermelés mértéke

A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről mára közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra kerül.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás