43 millió forint bírság a nyári élelmiszer razzia termése
Augusztus 31-ével lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés, melynek keretében számtalan létesítményt ellenőriztek a Nébih szakemberei. Az összesített eredmények javulást mutatnak higiénia terén, de még így is több mint 40 millió forintnyi bírságot szabtak ki az ellenőrök.
A már hagyománynak számító nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés július elsején vette kezdetét. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálta a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével.
A célterületek között a büfék, cukrászdák, fagylaltozók és éttermek mellett az utcai vendéglátás, a büfékocsik, valamint a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok élelmiszer-forgalmazói egyaránt szerepeltek. A szakemberek kiemelten vizsgálták többek között a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a halételeket, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, de fokozott figyelmet fordítottak a vendéglátóegységekben használt sütőolajra, az étkezési tojásokra és az UHT tejekre is.
Hirdetés
A Nébih közleménye szerint szakembereik két hónap alatt több mint 7 700 létesítményt ellenőriztek. Tevékenység korlátozásra 38 esetben volt szükség, emellett 226 figyelmeztetést, valamint 443 alkalommal bírságot szabtak ki az ellenőrök, mintegy 43 millió forint értékben. Probléma főleg a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, az élelmiszerek nyomonkövethetőségével akadt. Az előző évekhez képest a higiéniai hiányosságok megállapításának előfordulási aránya jelentősen csökkent.
A termékvizsgálatok során a több mint 23 600 ellenőrzött tételből 781-et kellett kivonni a forgalomból, ami 102 tonna, mintegy 12 millió forint értékű élelmiszer zárolását jelenti. Az előző évhez képest a lejárt és a jelölési hibás tételek aránya kissé emelkedett, ugyanakkor a fogyasztásra alkalmatlan és az ismeretlen eredetű termékek, valamint a minőségi hiba előfordulási aránya csökkent.
A NÉBIH laboratóriumaiban csaknem 500 mintát vizsgáltak. Három fűszerezett, pácolt előkészített hús termékben szalmonella jelenlétét mutatták ki a szakemberek, egy halételnél pedig a fajazonossági vizsgálat során kiderült, hogy sült fogasként nílusi sügért árusítottak. Három külföldi UHT tejnél a jelöltnél alacsonyabb volt a zsírtartalom.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés