A 2020-ra előrejelzett 7,4 milliárd dolláros forgalomról öt éven belül csaknem triplájára – 20,6 milliárd dollárra – növekedhet a mezőgazdasági robotok piaca a MarketsandMarkets előrejelzése szerint. A blog.syngenta.hu/ visszatekintett az elmúlt év legfontosabb robotikai és dróntechnológiai fejlesztéseire.

A kutatók szerint a mezőgazdasági egyre növekvő automatizáltsága a szakképzett munkaerő csökkenése, valamint az internet és GPS-alapú technológiák egyre szélesebb körű megfizethetősége miatt törhet előre.

A készletet a szakemberek szerint könnyű beállítani, kalibrálni és
karbantartani (Fotó: John Deere)

A legnagyobb növekedést az önvezető traktorok piacán és a mezőgazdasági drónok szegmensében várja a kutatás. Utóbbiak ma már nemcsak a földterület monitorozására, hanem konkrét beavatkozásokra, például növényvédő szerek kijuttatására is alkalmasak.

Ma a mezőgazdasági robotok piacán az Egyesült Államok az éllovas. Vezető szerepe a következő években sem fog csökkenni, viszont a közeljövőben – méreteiknél fogva – a dél-amerikai farmok invesztálhatnak majd nagyobb mértékben robotizált technológiákba.

Precíziós vezérlési rendszer

Az univerzális John Deere AutoTrac Controller 300 az integrált precíziós irányítás előnyeit nyújtja a gazdálkodók számára anélkül, hogy komolyabb átalakítást kellene végrehajtani a traktoron, írta a Futurefarming szakmai portál.

A rendszer felszerelhető különféle típusú, korú és márkájú mezőgazdasági traktorokra, amelyek hidraulikus kormányzással rendelkeznek, és legalább négy kerekük van.

A készletet a szakemberek szerint könnyű beállítani, kalibrálni és karbantartani. Telepíthető anélkül, hogy az eredeti kormánykereket módosítani kellene. A precíziós kijelzőn minden adatot nyomon tud követni a gazdálkodó. A könnyű kezelhetőség mellett az az AutoTrac révén optimalizálható a jármű útja és sebessége, ez alacsonyabb üzemanyag-felhasználáshoz vezet, és precízebb vetőmag-, műtrágya- és növényvédőszer-kijuttatást eredményez.

Dino, a gyomirtó

Egy éve „él” és dolgozik az Egyesült Államokban Dino, a Naïo robotja. A hírek szerint komoly hírnevet szerzett magának a gyomok elleni határozott fellépésével.

Dino egy éve költözött a napfényes Kaliforniába, ahol a gazdálkodók saláta gyomlálására fogták be. Az itt leszűrt tapasztalatok révén az ötletgazda Naïo mérnökei újabb fejlesztéseket hajtottak végre a roboton, főként az amerikai farmok igényeire szabva.

Az első kihívás az volt, hogy a robot által megtett útvonalat tökéletesebbre hangolják a térképekkel. Egy másik fejlesztői csapat pedig a kamera irányítását és az eszköz mechanikáját tökéletesítette.

Dino már 2019-ben több hektár mezőgazdasági földterületet mentesített a kártékony gyomoktól, 2020-ban pedig több „testvére” is munkába állt a kaliforniai farmokon.

Drónokkal mérsékelnék a munkaerőhiányt Kínában

A nagy gazdaságokkal ellentétben a legtöbb rizzsel rendelkező ázsiai országban sok apró farmon zajlik a termelés. A magas költségek miatt ezért ők nem vásárolhatnak nagy automatizált gépeket. Itt jönnek képbe a fürge, agilis drónok.

A gazdálkodók életkorának emelkedése és a globális munkaerőhiány komoly kihívás elé állítja a mezőgazdaságot. Mindezt tetézik a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések, amelyek miatt tömegek maradtak távol a munkahelyükről, így a szántóföldtől, kertészetektől is. A szakértők szerint az automatizált rendszerekkel, robotokkal lehetne enyhíteni a kínzó válságon.

A XAG ennek szellemiségében egy új megoldással jelentkezett a rendkívül munkaigényes közvetlen vetésű rizsgazdálkodásban.

A vállalat nemrégiben élesben is letesztelte a hagyományos és a légi vetést az egyik legnagyobb kínai mezőgazdasági farmon. Eredményeik szerint a XAG drón tizedannyi idő alatt végzett a vetéssel, mint a munkavállalók kézi erővel. A mezőgazdasági drónjuk óránként 50 ezer négyzetméter földet képes bevetni, amelyhez 50-60 szántóföldi munkás kellene.

A XAG drón éjszaka is képes dolgozni, ennek több előnye is van: egyrészt meghosszabbítja a munkaidőt, másrészt a megfigyelések szerint naplemente után kevésbé szeles az időjárás.

Megosztás

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás