Miközben a tejtermelők arra készülnek, hogy teheneiket dús tavaszi fűre állítsák, a tej minősége fokozottan figyelemmel kísérendő, és szükség esetén módosítaniuk kell az állatok étrendjét. A téli tartási takarmányozási költségeket követően a tejtermelők a takarmányszámlák csökkentését várják, amikor a tehenek legeltetési időszakba lépnek.

A tejelő tehenek takarmányának legolcsóbb formája a fű, de nagy kihívást jelenthet a tej minőségének megőrzése, ami a tej árát befolyásoló kulcstényező. A legelők megfelelő kezelésével a tejtermelők célja, hogy teheneiket a lehető leghamarabb kitereljék, így maximalizálva a takarmányból származó tejtermelést. A cél az, hogy a lehető leghosszabb ideig legeltessék őket a szabadban, hogy csökkenjenek a takarmányköltségek, ugyanakkor ügyeljenek a tej minőségének ellenőrzésére is.

A tej minőségének megfelelő szinten tartása érdekében hagyjon elegendő időt arra, hogy a teheneket a szabadba vigye tavaszi legeltetésre. (Fotó: Pixabay)

A tavaszi fű jól emészthető a tehenek számára, de alacsony a szerkezeti rosttartalma, magas a nyersfehérjeszintje, és változó a szárazanyagszintje, és ez kihívásokat jelenthet.

A legjobb tippek a tejminőség kezeléséhez a kiválasztáskor a következők.

1. Szabadba költöztetés

Hagyjon elegendő időt a tehenek szabadba költöztetésére, a tavaszi legeltetésre; 2-3 hét elég arra, hogy a bendőmikrobák alkalmazkodjanak az ottani táplálékhoz, valamint a talajviszonyok javuljanak, különösen nedves időjárás után.

Napi néhány óra legeltetés, amikor az időjárási viszonyok lehetővé teszik, lehetővé teszi a bendőmikrobák számára, hogy alkalmazkodjanak a friss fűhöz.

A tavaszi fű fehérjeszintje bendőben lebontható fehérje (RDP) formájában körülbelül 25%. A bendőmikrobáknak problémáik lehetnek ennek a fehérjének a felhasználásával, különösen akkor, ha nem áll rendelkezésre elegendő fermentálható energia. Ez az RDP a bendőben ammóniává bomlik, átjut a bendőfalon a véráramba, és a májban karbamiddá alakul. Ez viszont negatív hatással lehet a tejtermelésre, a tehenek termékenységére és a láb egészségére.

2. A minőségi fű arányának maximalizálása

A tejelő tehén takarmányában a minőségi fű arányának maximalizálása a szezon során növeli a tejfehérje szintjét. Az optimális gyepgazdálkodás magában foglalja a legeltetésre szánt minőségi fű kínálatának egyensúlyát a legeltetési igényekkel a szezon során. A farmon a gyeptakarók mérése és a füves rész fenntartása az egész szezonban segít abban, hogy minden legeltetés a lehető legközelebb legyen az optimális, hektáronként 3000 kg szárazanyag-tartalom előlegelő-borításhoz.

Különösen fontos a tavaszi legeltetésre összpontosítani, mivel ez határozza meg a fű minőségét a szezon későbbi szakaszaiban a következő legeltetési körökben.

Az észak-írországi Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Vidéki Vállalkozási Főiskola (CAFRE) tanulmányai, amelyek a tejfehérje-termelést vizsgálták, azt mutatták, hogy a szezon későbbi szakaszában csökkent a tejfehérje a tavasszal lazán legeltetett gyepeknél, szemben a tavasszal szorosan legeltetett gyepekkel. Meg kell azonban találni az egyensúlyt, mivel ha a tehenek tavasszal túl szorosan legelnek, az csökkenti a bevitelt és ezáltal a tejfehérje-termelést.

A fű szezonális növekedési görbéje és az időjárás folyamatos kihívássá teszi a minőségi fű fenntartását legeltetésre az egész szezonban. Számos eszköz áll rendelkezésre a fűfeleslegek és -hiányok kezelésére, ideértve az állományszint megváltoztatását, a legelőterület megváltoztatását, a műtrágya alkalmazását, a felesleges fű eltávolítását és bálázását, a pótlék beépítését, a legeltetést stb.

A CAFRE-kutatások azt is kimutatták, hogy a tejfehérje-tartalom növelhető a legeltetési időszak meghosszabbításával, lehetővé téve a tehenek legeltetését kora tavasszal és késő ősszel.

A Greenmount Campus farmján a legeltetési szezon általában március közepén kezdődik, és november közepéig tart, az időjárási viszonyoktól és a fűtakarótól függően. A végső forgási hossz és a karámzárás ütemezésének megtervezése kritikus fontosságú a következő legeltetési szezonban a legelőrész korai kitéréshez való előkészítésében.

A legelőkön a 60-70%-os minimális perjetartalom fenntartása fontos ahhoz, hogy a szezon elején füvet tudjunk termeszteni, és a fűhozamot az egész szezonban fenntartani. A magasabb perjetartalmú gyepek növelik az energiabevitelt és a tejfehérje-termelést, mivel a perjefajták jobban emészthetők a nem vetett fajtákhoz képest.

3. Vigyázz SARA-ra! 

Bár túlnyomórészt a télen tartott teheneket érinti, a gazdálkodóknak arra, hogy a füvessé vált szubakut bendősacidózisra (SARA) is figyelniük kell A tavaszi napsütés a rostszegény leveles zöld növények mellett megemeli a cukrot, ez megnehezíti a bendő működését, és betegséghez vezethet.

A SARA tehenenként akár napi 3 literrel csökkentheti a tejtermelést, és csökkentheti a fehérje- és vajzsírtartalmat. A SARA elkerülése érdekében a gazdáknak folytatniuk kell a tehenek pufferetetését a szabadban, hogy a gyorsan fermentálódó szénhidrátok egyensúlyba kerüljenek, és a tehenek elegendő fizikai rosthoz jussanak.

Az étrendnek elegendő glükózt is tartalmaznia kell a máj működéséhez, hogy növelje a laktóztermelést, ami viszont növeli a tejhozamot. Ennek elmulasztása a test állapotának túlzott mozgósítását eredményezheti, ami negatív hatással lehet a termékenységre.

4. Vigyázzon a tejláz tüneteire!

A frissen kivett teheneket is fenyegeti a tejláz, ami szintén ronthatja a tejtermelést és a tejminőséget. A tehenek tejlázzal szembesülnek, ha szervezetükben kevés a magnézium, ami egy olyan tápanyag, amelyet nem tudnak tárolni, ezért napi rendszerességgel megfelelő mennyiséget kell kapniuk.

A legeltetett fű, különösen a kora tavaszi fű alacsony magnéziumtartalmú, ami azt jelenti, hogy a tehenek nagyobb kockázatnak vannak kitéve ebben az időszakban. Az ásványi kiegészítők táplálása jó módszer a probléma ellensúlyozására.

5. Fontos a tejfelvétel

A tejrögzítés számos adattal látja el a gazdákat az egyes tehenek teljesítményéről és a tej minőségéről. Ha egy tehénnek valamilyen problémája van, az tükröződik a tejtermelésében és a minőségi tendenciáiban.

Ez egy teljes körű irányítási eszköz, amely lehetővé teszi a gazdálkodóknak és az állatorvosoknak, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a figyelmet igénylő tehenekkel kapcsolatban. Termelési adatok, valamint vajzsír, fehérje, karbamid, ketózis, acidózis és sejtszám keletkezik.

(Forrás: dairyglobal.net)  

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás