Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érdemes megfogadnia. Emellett kiderül az is, hogy mely növények állnak közeli rokonságban egymással, és melyeknek nincs közük egymáshoz.

1. Koncentráljon egy-két fajtánál többre, ha szeretné elkerülni, hogy korlátozottak legyenek a lehetőségei!

Vannak olyan zöldségek, amelyek elriasztják egymás növényi kórokozóit, de vannak olyanok, amelyek segítenek a szaporodásukban. Ráadásul sok zöldség korán beérik, a leszedett termés helyére a nyár közepén lehet másik növényt is ültetni, vetni. Így pedig hozamot növelhetnek.

2. Ne termesszen egymás után ugyanazon a helyen rokon zöldségeket!

Legyen tisztában a vetésforgó hasznosságával. Azaz, az egymással rokonságban lévő növényeket (pl: vöröshagyma és póréhagyma, paradicsom és burgonya) ne ültessen ugyanazon ágyásba a következő évben. Cél, hogy minél távolabbi rokonságban legyenek az egymás közelébe ültetett növények. Néhány példa:

Távoli rokonság – jó növény párok

Közeli rokonság – rossz növény párok

sárgarépa

hagyma

petrezselyem

fejes saláta

burgonya

zöldborsó

sárgarépa

spenót/kapor

fejes saláta

borsó/karfiol

 

 

brokkoli

burgonya

hagyma

káposzta/burgonya

bab/uborka

karalábé

 

 

petrezselyem

káposzta

burgonya

napraforgó/uborka

paprika

bazsalikom

 

 

paradicsom

fokhagyma

paradicsom

karalábé/sárgarépa/petrezselyem

retek

uborka/zeller

   
3. Elsőre könnyebb esetekkel próbálkozzon!

Először sikerélményt adó zöldségekkel foglalkozzon. Ilyen a burgonya, a tök, az uborka, vagy a póréhagyma és a zöldhagyma. De még könnyebb lehet a dolga, ha hibrid fajtákkal (F1 jelzéssel ellátottak) kezd. Ezt követően vethet céklát, sóskát, spenótot, mángoldot, salátát, borsót, babot vagy éppen kukoricát.

4. Szakértelemmel kényesebb növényeket is ültethet!

A dinnye sok napfényt, és területet igényel, plusz rengeteg profi gondoskodást. A paprika az átlagosnál több tápanyagra és vízre tart igényt. Ráadásul könnyen áldozatul esik a kártevőknek, kórokozóknak. A káposzta és rokonai (karalábé, kelkáposzta, karfiol) is nagyon igényesek, bár a betegségek ellen viszonylag könnyen megvédhetők permetezéssel.

Ha leszedte a káposztát, jövőre ültethet a helyére petrezselymet, de a hagymát felejtse el!
 
5. Vízgazdálkodás és szerszámok

Úgy válassza meg a növényeket, hogy mennyit hajlandó öntözni őket. Illetve érdemes átgondolni, hogy milyen kerti szerszámra lesz szükség a gondozás során.

Forrás: vetomag-arak.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás