Új sajtüzemet avattak a Tolna megyei Szekszárdon, a Tolnatej Zrt-nél. Az üzem 5 milliárdos beruházás eredményeként készült el, itt európai szinten is kiemelkedő technológiával készül a félkemény sajt. A 100 tehenészettel kapcsolatot tartó, évente 260 millió liter tejet feldolgozó Tolnatej Zrt. Magyarország legnagyobb félkemény sajtot gyártó társasága, s a beruházás ennek a pozíciónak megőrzését is szolgálja. Cél az is, hogy az itt készült termékek átvegyék az importált hasonló sajtok helyét. A beruházást kétmilliárd forinttal támogatta a Pénzügyminisztérium.

A háború okozta infláció és energiaválság következtében minden eddiginél fontosabb az önellátás erősítése, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztése – jelentette ki Varga Mihály a Tolnatej Zrt. új üzemének átadó ünnepségén. A pénzügyminiszter szerint a magyar élelmiszeripari vállalkozások a háborús válság ellenére is növelték beruházásaikat, az év első felében több mint 170 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre.

Varga Mihály pénzügyminiszter (k), Horváth István országgyűlési képviselő (b) és Koller Attila, a Tolnatej vezérigazgatója (j) a Tolnatej Zrt. ötmilliárd forintos beruházásból épült szekszárdi sajtüzemének átadásán 2022. szeptember 15-én. Az új üzemben évente 19 ezer tonna sajtot lehet előállítani. MTI/Kiss Dániel

40 százalékos támogatás a fejlesztésre

A miniszter a Tolnatej Zrt. beruházásáról szólva elmondta: az 5 milliárd forint értékű új sajtüzemi komplexum megépítését a kormány 2 milliárd forinttal támogatta. Az új üzemben évente 19 ezer tonna sajtot lehet előállítani, a fejlesztéssel a cég működése és munkahelyei a következő időszakban is biztosítottak - írta az Agrárminisztérium.

Az eseménnyel kapcsolatban a helyi Teol írta meg, hogy a szekszárdi beruházás folytatódik, az ünnepség is a majdani bővítést jelző oszlopsor között felállított sátorban volt. Itt épül az Innovációs Minisztérium 1,3 milliárd forintos támogatásával az a 8500 négyzetméteres csarnok, ahol a sajt további feldolgozását, csomagolását végzik majd.

A Tolnatej Zrt. szekszárdi üzeme 2022. szeptember 15-én. Ezen a napon átadták a cég ötmilliárd forintos beruházásból épült sajtüzemét. Az új üzemben évente 19 ezer tonna sajtot lehet előállítani. MTI/Kiss Dániel

A beszédeket követően az új üzem oldalán emléktáblát avattak. Ezen pedig az áll, hogy az új üzemcsarnokot a Tolnatej Zrt. alapjait lerakó Koller Ferencről nevezik el. Ez meglepetés volt az üzem vezetését évekkel ezelőtt gyermekeinek átadó korábbi vezérigazgató számára.

Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium versenyképességért és területi tervezésért felelős helyettes államtitkára, Horváth István országgyűlési képviselő, Varga Mihály pénzügyminiszter, Koller Attila, a Tolnatej vezérigazgatója, Koller Ferenc nyugalmazott elnök-vezérigazgató és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (b-j) a Tolnatej Zrt. ötmilliárd forintos beruházásból épült szekszárdi sajtüzemének átadásán 2022. szeptember 15-én. MTI/Kiss Dániel

Ezért fontos a fejlesztés Szekszárdon

Óriási mérföldkő ez a mai nap – mondta beszédében Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója. Az új üzemmel tudják megerősíteni azt a pozíciót, amelyet a társaság kivívott magának nem csak a magyar tejpiacon, hanem szerte a világon. Fontos, a generációkon átívelő szakmaiság, hiszen édesapja volt az, aki 40 évvel ezelőtt lerakta a legmodernebb hazai sajtüzem alapját Szekszárdon.

Ma már 13 megyéből ideszállított tejet dolgoznak fel, s elődeik példáját követve döntöttek a fejlesztésről, amelynek során létrehozták Közép-Kelet Európa legnagyobb kapacitású, félkemény sajtot gyártó nagyüzemét. Ez évi 20 millió kilogramm sajt előállítására képes, kielégítve a folyamatosan szigorodó minőségi és élelmiszerbiztonsági követelményeket, s hatékonyan felhasználva az egyre szűkösebben rendelkezésre álló erőforrásokat. Az alacsony munkaerő-igény, a hatékony energiafelhasználás és csökkenő karbantartási költségek mellett a javuló minőség lehetővé teszi versenyelőnyük megtartását - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás