Az elmúlt hónapok elszálló inputköltségei nehéz helyzetbe hozták a hazai takarmány- és takarmánykiegészítő gyártókat, -forgalmazókat és az állattartókat is. Ráadásul nagy rajtuk a nyomás a fenntarthatósági elvárások térnyerése miatt is. Éppen ezért megkérdeztünk öt érintett cég képviselőjét, hogy szerintük hogyan fog megváltozni a takarmányok összetétele a következő 5 évben, milyen egyéb trendek várhatók az iparágukban, mik lesznek a legelterjedtebb fehérjeforrások, és végezetül arra kértük őket, hogy mutassák be cégük egyik leginnovatívabb termékét. Válaszaikat az alábbiakban olvashatják.

Tasnádi Attila, Agrifirm Magyarország Zrt. termékmenedzsere

A fehérjeforrások felhasználásában a közeljövőben komolyabb változásokkal számolunk. Korábban inkább az ár-érték arányokon volt a hangsúly, ám ez mára sokban módosult, mivel a szektort erősen befolyásolják geopolitikai kérdések, új trendek, környezetvédelmi szempontok, a fenntarthatóságra és felelős élelmiszerláncra való törekvés, az alapanyagok elérhetősége és sorolhatnánk még hosszan. A szójaforrások valószínűsíthetően háttérbe szorulnak, mivel fenntarthatósági szempontból komoly aggályokat vetnek fel a hatalmas karbonlábnyomuk okán. A receptúrák esetében ezt a törekvést segíti a fehérjecsökkentést célzó általános trend. Az újabb szintetikus aminosavak megjelenésével egyre jobban optimalizálható az aminosavarány, így alacsonyabb fehérjefelhasználás mellett is magasabb termelési színvonal érhető el.

A monogasztrikus állatok mellett ma már a kérődzők takarmányozásában is egyre nagyobb fontosságú ezen a kérdés megközelítése, a fehérjecsökkentés mellet annak bypass-fehérjehányad emelése, és az aminosavak alkalmazása, mivel a nitrogénkibocsátás csökkentés már nem csak törekvés, de egyre inkább kötelező paraméter a szektorban. A fehérjeforrások változása mindenképp a szója kiváltása és melléktermék jellegű fehérjeforrrások felé mutat, vagyis olyan alapanyagok alkalmazásának irányába, melyek élelmiszerfelhasználásra nem, vagy kevésbé alkalmasak, ezért fenntarthatósági szempontból előnyösebb választásnak tűnnek. A lokális fehérjeforrások jelentősége emelkedni fog, részben megjelenhet a rovarfehérje is, bár ennek megítélése a pozitív oldal mellet inkább ár-költséghatékonysági kérdés, és ha begyűrűzik a termelésbe, akkor is inkább csak a fiatal állatok takarmányai viselhetik el ennak árnyomását.

Az Agrifirm hosszú távon, előretekintően gondolkodva, arra törekszik, hogy fenntartható élelmiszerláncot hozzon létre a jövő generációi számára, így kiemelten fontosnak tartja fenntartható termelés kérdését. Ebből adódóan élen jár a COés nitrogén világszintű kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos innovatív megoldások kidolgozásában, és a karbonsemlegesség megvalósításában is. Mi az Agrifirmnél nemcsak termékekkel szeretnénk megoldani széndioxid- és nitrogénkibocsátás, vagyis karboncsökkentés kérdését, mert abban hiszünk, hogy a termékek önmagában nem oldják meg ezeket a kérdéseket. Mi partnereink igényeit, telepeik adottságait és lehetőségeit figyelembe véve olyan koncepciókat javaslunk, melyekkel egyedi, telepspecifikus megoldások formájában teszünk partnereinkkel közösen gyermekeink és az őket követő genereációk jövőjéért.

Szerzők: Tasnádi Attila – Dr. Forgó István – Gyurcsó Gábor


Kálmán Ákos, a Biochem Hungaria Animal Health and Nutrition Kft., Tecnical Sales Managere

A következő években a takarmányágazat továbbra is kulcsfontosságú szerepet fog játszani az élelmiszer-termelés fenntarthatóságának fokozásában. Ezért a takarmányfejlesztések során egyre nagyobb fókuszt kap a klímasemlegességre való törekvés és a környezeti terhelés csökkentése, az új KAP-célkitűzésekkel összhangban. A takarmányösszetételt tekintve az adott haszonállat igényeinek megfelelő fehérjeoptimalizálás és foszforszint mérséklése mind ökonómiai, mind állatjóléti szempontból előnyös lehet. Várható, számos új típusú alapanyag (pl. alternatív fehérjeforrások, ipari eredetű melléktermékek, rovarfehérje-liszt, stb.) és takarmányadalékanyag nagyobb arányú megjelenése az EU takarmánygyártásában.

Számos kutatás zajlik napjainkban is, amelyek új trendeket jelenthetnek a takarmányozásban (pl. egész vagy roppantott magvak etetése, fermentált takarmány). Általánoságban kijelenthető, hogy egyre nagyobb szerepük lesz a funkcionális takarmányadalékanyagoknak, amelyek javítják a takarmány emészthetőséget, csökkentik az állategészségügyi kockázatokat és javítják a takarmány minőségét, valamint hozzájárulnak a klímacélok eléréséhez. A kiegészítő takarmányok segíthetnek az állattartó telepeken felhasznált antibiotikumok mennyiségének mérséklésében is.

A haszonállatok takarmányozására számos fehérjeforrás felhasználható, diverzifikálható és helyettesíthető. A Biochemnél úgy gondoljuk, a szója továbbra is kiváló minőségű növényi fehérje, az egyik legfontosabb forrás marad a következő 5 évben. Ugyanakkor az EU-ban egyre nagyobb hangsúlyt kap az „importfehérje-függőség” csökkentése, ezért a régiós – GMO-mentes – szójatermesztés mellett a kukorica és a napraforgó ipari feldolgozásakor keletkező melléktermékeket, valamint az állattenyésztésben használható, bioetanol-gyártáskor képződő fehérje-melléktermékeket is számításba kell venni.

A szintetikus aminosavakat is egyre gyakrabban használják a takarmányokban, de felhasználásuk költséghatékonyságát folyamatosan értékelni kell.

A termékfejlesztőinknek köszönhetően folyamatosan teszteljük, értékeljük és átültetjük a gyakorlatba a legújabb tudományos áttöréseket. Az idei évben kapott EU regisztrációt legújabb probiotikumunk, a TechnoSpore. A jótékony baktérium egyedülálló hatásmechanizmussal fokozza a monogasztrikusok teljesítményét: egyszere ötvözi a tejsavtermelő baktériumok és a spórás Bacillusok előnyeit. Az új típusú probiotikum hőstabil, ezért kis dózisban, folyamatosan adagolni tudjuk az állatok számára, akár morzsázott, akár pelletált takarmányról van szó. A TechnoSpore támogatja az egészséges bélflóra összetételét, ezért optimális körülményeket teremt a profitábilis állattartáshoz.


Czompó Krisztián, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. takarmányértékesítési és innovációs igazgatója

Kérdés, hogy az éghajlatváltozás hatására melyek lesznek a fő gabonák, amelyekből a jövőben a takarmányokat készítjük. Úgy véljük, hogy a búza megmarad, de a kukoricának a rovására a jelenleginél is nagyobb mértékben fogjuk használni a cirkot alapanyagként. Fehérjeoldalon azt gondoljuk, hogy azoknál a monogasztrikus fajoknál (pl. brojlercsirke, pecsenyekacsa), ahol sok szóját használunk, ott egyre nagyobb mennyiségben fogunk extrahált repcedarát alkalmazni, de lehetséges, hogy nem a normál extrahált repcedarát, hanem különféle fehérjekoncentrátumokat használ majd az iparág. Számolunk azzal is, hogy lesznek olyan eljárások, amelyek a rosttartalmat csökkentik, és ezáltal jobban fog hasznosulni a takarmány a baromfifajoknál. A napraforgódaránál már jelenleg is használunk olyat, ami rostcsökkentett, és szerintünk ennek is egyre nagyobb jelentősége lesz.

Biztos, hogy a jövőben a kutatások is abba az irányba mozdulnak majd el, hogy a takarmányok nyersfehérje-tartalmát hogyan lehet csökkenteni és a szintetikus aminosavak szintjét miképp lehet emelni a termékekben.

A sertés esetében az elmúlt 10 évben megvalósuló genetikai előrelépés olyan nagymértékű volt, hogy elmondhatjuk, ez az állatfaj jól takarmányozható állatfaj jelenleg. Viszont fehérjeelőállítás szempontjából sokkal hatékonyabb a brojlercsirke vagy a pecsenyekacsa, ahol a trendeket nagyban befolyásolja az, hogy melyek azok az állatjóléti irányok, amelyeket végül az Európai Unió elfogad majd. Hiszen teljesen más helyzetet teremt, és a trendet is befolyásolni fogja, hogy milyen feltételek mellett lehet tartani majd az állatokat (pl. baromfi esetében négyzetméterenként kevesebb állat tartása lesz-e kötelező).

Ha gyökeresen megváltoztatjuk az állattartás körülményeit a jelenlegihez képest, akkor az egy teljesen más világot teremt majd, mint a mostani. Ha most csak szűken a takarmányozásról beszélünk, akkor a trend az lehet, hogy még további nyersfehérje-csökkentés mellett, a nyersfehérje forrásának a változtatásával kell számolnunk, és ha a karbonlábnyomunkat is csökkenteni szeretnénk, akkor olyan alapanyagokat kell majd felhasználni a takarmányok gyártásához, amelyeket helyileg meg tudunk termelni.

Mi magunk is termelünk szójababot, csak mivel a napsütéses órák száma nálunk nem annyi, mint Dél-Amerikában, így itt a hektáronkénti hozam sokkal rosszabb. A repce és a napraforgó viszont nagyon jól érzi magát ezen az égövön, és ha nincs extrém időjárási körülmény, akkor ezekből többet lehet lehozni fehérjearányosan hektáronként, mint a szójából. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a napraforgó- és a repcedara fogja egy jelentős százalékban kiváltani a szóját a jövőbőben, a szintetikus aminosavak pedig a meglévőnél is nagyobb hangsúlyt fognak kapni.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. leginnovatívabb terméke most a malactakarmányozásban használt, a cink-oxid-mentes felnevelést lehetővé tevő, Platino Zero nevű termékkörünk. Ez egy lényegesen csökkentett nyersfehérje-tartalmú takarmány, mivel a cink-oxid-mentes malacnevelés – az uniós szabályozásoknak megfelelően – csak így valósítható meg. Ez egy valós innováció, egy jól működő termékkör, amit az is bizonyít, hogy nem csak a saját, a Bonafarm Mezőgazdaság rendszerében használjuk, hanem a kocaintegrációnk jelentős részében is ezt etetik a termelők, mert működik, illetve számos más partnerünk is vásárolja.


Bódi Zsolt, a NEOCONS Plus Kft. ügyvezetője 

2050-re bolygónk népessége várhatóan meghaladja a 10 milliárd főt. Az állati fehérje (hús, tej és tojás) iránti igény addigra meg fog duplázódni. Egyre többen tudják majd maguknak megengedni az állatti fehérjét, viszont a karboncsökkentés miatt a növényi fehérjék is egyre nagyobb teret nyernek, melyek aránya várhatóan 2050-re 70%-kal fog növekedni.

A fenntartható iparszerű állattartás továbbra is meghatározó lesz az állati fehérje előállításban, melynek oka a korábban említett népességnövekedés, és nagy tartalékok rejlenek az aquakultúrában is, mivel a legkisebb energia- és takarmánybefektetéssel ott állítható elő a legnagyobb állati fehérje mennyiség.

Továbbá a legtöbb gyártónál a karbonlábnyom csökkentése is jól meghatározható cél.

A jövőben meghatározó lesz a rovarfehérje szerepe, valamint különböző fajta algák és békalencsék, mint fehérjealternatívák jelenhetnek meg a piacon. Az előállítási költségek miatt ezek egyelőre még csak alternatívák, a jelenleg is használt növényi alapú fehérjeforrások továbbra is meghatározóak lesznek (szója, naparaforgó, repce).

A NEOCONS Plus Kft. antibiotikum-mentes és természetes alapanyagok felhasználásával segíti az állattartó telepek receptúráját, ezzel csatlakozva a fenntartható gazdálkodáshoz. A leginnovatívabb termékcsaládunk a NeoPiggy termékcsalád, amely a cink-oxid mentes takarmányozást támogatja. Mind a termékcsalád, mind pedig a takarmány összetétele segíti a telepeket a malacnevelés ezen fázisában.


Fülöp Péter, az UBM Feed Zrt. kereskedelmi igazgatója

A következő években a takarmányok beltartalmi értéke, összetétele alapvetően a versenyképesség további fenntartása érdekében fog változni. A különböző, itthon megtermelhető és/vagy külföldi forrásból beszerezhető alapanyagok ára, elérhetősége és nem ritkán beltartalmi paraméterei is jelentősen változhatnak a termőterület, a termelési év és szezon alapján.

Takarmánygyártóként nekünk az a feladatunk, hogy a fentiek figyelembevételével úgy állítsuk össze az általunk gyártott és forgalmazott takarmányainkat, hogy azok megfeleljenek az:

  • a teljesítményében és közgazdaságilag is eredményes állatitermék előállítás követelményeinek,
  • kiváló ár/érték aránnyal bírjanak, és
  • megfeleljenek minden hatósági szabályozásnak, az érvényben lévő környezetvédelmi előírásoknak és egyéb vevői igényeknek.

Ellentétben az elmúlt évek alapanyag keresleti trendjével, a következő években csökkenő, illetve, az elmúlt 2-3 év átlagos alapanyag árszínvonalához képest jelentősen alacsonyabb árakra számítunk, ami – amennyiben egy extrém szárasság, vagy egyéb vis maior tényező nem írja felül – várhatóan így is lesz, ameddig a hazai és a nemzetközi kamatkörnyezet magas marad.

A szójadara továbbra is a legszélesebb körben használt fehérjeforrás marad a következő években, köszönhetően a várhatóan továbbra is kedvező ár/érték-arányának, illetve az elérhető legjobb aminosav garnitúrájának.

A hazai termesztésű takarmány alapanyagok esetében a fókuszban az időjárási kockázatok mérséklése áll, jelesül az, hogy a szárasság, illetve az extrém hőhullámok, a légköri aszály a lehető legmérsékeltebb károkat okozza a hozamokban, illetve a termény beltartalmi értékeiben.

Az UBM legújabb innovációja a pálmaolaj mentes szarvasmarha takarmányozás koncepciója, amely egyszerre felel meg a várható ESG (fenntartható termelés és zöld vállalati környezet) követelményeknek, az ezirányú  partneri igényeknek. A hosszú évek tapasztalatára alapozott takarmányozási koncepció lehetővé teszi, hogy folyamatos kontroll mellett, biztonságosan leváltsuk a pálmaolaj-alapú védett zsírkiegészítéseket a tejelő tehenek fejadagjában. Stratégiánkat a POFCAP (Palm Oil Free Certification Accreditation Programme) által jóváhagyott tanúsító védjeggyel igazoljuk.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás