A nyári kertek varázsát hat olyan elbűvölő kúszónövény segítségével mutatjuk be, amelyek virágzó paradicsommá varázsolják a kertet. Ezek a mindenbe belekapaszkodó szépségek nemcsak függőlegességükkel és az élénk színekkel bűvölnek el, hanem egyedi formákkal és illatokkal is inspirálnak.

A kúszónövény olyan növény, amely vízszintesen nő a talaj mentén, vagy függőlegesen kapaszkodik tartószerkezetek segítségével. A merev, egyenes növekedésű fákkal és cserjékkel ellentétben a kúszónövények különböző módszereket alkalmaznak a kapaszkodásra és mászásra, például indákat, léggyökereket vagy ikerszárakat. Bármilyen teret átalakíthatnak, buja növényzetet és élénk virágzást biztosítva a kertben a mélység és a természetes szépség érzetét keltve.

A trombitaszőlő teljes napsütésben és jó vízelvezetésű talajban virágzik a legjobban. Tökéletes nagyméretű építmények, például falak, kerítések és pergolák lefedésére, így szépséget és élőhelyet biztosít a beporzóknak. (Forrás: garden-guide.com)

A kúszó szépségek jellegzetes vonásai

A kúszónövények általában hajlékony szárral rendelkeznek, ez lehetővé teszi számukra, hogy elterjedjenek a felületeken. Lehetnek speciális szerkezeteik, például indák vagy ragasztópárnák, amelyek segítenek a támasztékokhoz tapadni. Ezek a növények gyakran gyorsan növekszenek, és viszonylag gyorsan beborítanak nagy területeket, így ideálisak a függőleges takarás céljairara. Sok kúszónövény gyönyörű virágokat hoz, esztétikus vonzerőt adva a falak, rácsok, kerítések és lugasok lefedésére szolgáló gyakorlati funkciójához.

A kúszónövények  ápolása

A kúszónövények gondozása magában foglalja a mászófajták megfelelő támogatását, a rendszeres öntözést és a megfelelő metszést a növekedés szabályozása és a virágzás ösztönzése érdekében. A legtöbb kúszónövény a jó vízelvezetésű talajt és a napos helyet részesíti előnyben, bár némelyik részleges árnyékban is virágzik. A tenyészidőszak alatti trágyázás elősegítheti az egészséges növekedést és a bőséges virágzást. A kártevők és betegségek rendszeres ellenőrzése szintén kulcsfontosságú egészségük és életerejük megőrzése érdekében.

Hat látványos nyáron virágzó kúszónövény

Bougainvillea (Bougainvillea spp.)

A Bougainvillea híres élénk és hosszan tartó felleveleiről, amelyek rózsaszín, lila, piros, narancssárga és fehér árnyalatúak. Ezek a fellevelek veszik körül a kicsi, nem feltűnő virágokat, lenyűgöző színvilágot hozva létre. A Bougainvillea teljes napsütésben és jó vízelvezetésű talajban virágzik, így ideális falak, kerítések és rácsok mentén történő ültetéshez. Szárazságtűrése és alacsony karbantartási igénye miatt a forró, száraz éghajlati viszonyok kedvence.

Klematisz (Clematis spp.)

A klematisz egy változatos nemzetség gyűjtőneve, számos fajtával, amelyek nyáron virágoznak. Virágaik különböző formájúak, méretűek és színűek, köztük kék, lila, rózsaszín és fehér. A klematisz a napos, árnyékos gyökerű helyeket részesíti előnyben, ezért előnyös olyan helyre ültetni, ahol a növény alapját talajtakaró vagy más növények árnyékolják. Tökéletesek rácsok, lugasok és pergolák burkolására, függőlegesen elhelyezve érdekességet és eleganciát kölcsönözve bármely kertnek.

Lonc (Lonicera spp.)

A loncot illatos, csőszerű virágai miatt szeretik, ezek vonzzák a méheket, a pillangókat és a kolibrikat. A virágok sárga, narancssárga, rózsaszín és fehér árnyalatúak. A lonc teljes napsütésben vagy részleges árnyékban virágzik, és a nedves, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Kiváló választás kerítések, falak és rácsok mentén történő ültetéshez, szépséget és kellemes illatot biztosítva a kertnek.

Golgotavirág (Passiflora spp.)

A golgotavirág bonyolult, egzotikus megjelenésű virágokkal büszkélkedhet, egyedi szerkezete lenyűgözi a bámészkodókat. A virágok jellemzően lilák, kékek vagy fehérek, központi szálkoronával. A golgotavirág a teljes napsütést és a jó vízelvezetésű talajt kedveli, indák segítségével erőteljesen tud kapaszkodni. Ideális rácsok, lugasok és kerítések lefedésére, trópusz hangilatot kölcsönözve bármely kertnek.

Trombitaszőlő vagy trombitafolyondár(Campsis radicans)

A trombitaszőlő nagy, trombita alakú virágairól ismert, élénk narancssárga, piros és sárga árnyalatokban. Ezek a virágok vonzzák a kolibrikat, és hangsúlyos színfoltot kölcsönöznek a kertnek. A trombitaszőlő teljes napsütésben és jó vízelvezetésű talajban virágzik a legjobban. Tökéletes nagyméretű építmények, például falak, kerítések és pergolák lefedésére, így szépséget és élőhelyet biztosít a beporzóknak.

Wisteria (Wisteria spp.)

A Wisteria híres illatos virágainak lépcsőzetes fürtjeiről, amelyek a szőkőhöz hasonlóan csüggenek. A virágok lila, kék, rózsaszín és fehér árnyalatúak, így késő tavasszal és nyár elején lélegzetelállító látványt nyújtanak. A Wisteria a teljes napsütést és a jó vízelvezetésű talajt kedveli. Erős támasztékot igényel nehéz, fás tőkéi miatt. Ideális pergolák, lugasok és falak burkolására, a wisteria romantikus, régies varázst kölcsönöz a kertnek.

Optimális elhelyezés és funkciók a kertben

  • Bougainvillea: Napfényes helyre ültetve a falak vagy kerítések mentén élénk, színes háttér hozható létre.
  • Clematis: Használgató rácsokon, lugasokon és pergolákon, függőleges hatása egy csipetnyi eleganciát adj.
  • Lonc: Ülőhelyek vagy járdák közelébe helyezve élvezhető elragadó illata, amely vonzza a beporzókat is.
  • Passionflower: Ideális egzotikus fókuszpont létrehozásához rácsokon, lugasokon és kerítéseken.
  • Trombitaszőlő: Használható nagy szerkezetek lefedésére, és merész, színes kijelzőt biztosít, amely vonzza a kolibriket.
  • Wisteria: Tökéletes pergolák és lugasok borítására, romantikus, lépcsőzetes virágmintázattal.

E lenyűgöző, nyáron virágzó kúszónövények gondos kiválasztásával és elhelyezésével olyan kertet hozhat létre, amely egyszerre szép és funkcionális. Szerkezetet, színt és élőhelyet biztosít a vadon élő állatok számára. Megfelelő gondozás mellett ezek a növények buja növekedésükkel és látványos virágzásával jutalmazzák meg gazdájukat évről évre.

(Forrás: garden-guide.com)

 

Megosztás

További híreink

Biztos, hogy drágul a kenyér, csak az a kérdés, mikor és mennyivel

2024.09.09.

Biztosra vehető, hogy a kenyér ára emelkedni fog, a kérdés már csak az, hogy mennyivel, mivel a fogyasztók tűréshatáruk szélénél járnak. Az idei aszály jelentős károkat okozott, de a helyzet nem olyan súlyos, mint két évvel ezelőtt. Ahogy véget ért a nyár és a termények nagy részét már betakarították, elkezdhetjük értékelni az idei szezont. Bár nem volt az agrárium számára ideális év az extrém meleg és száraz időjárás miatt, ami az árakban is meg fog mutatkozni, az aszály leginkább az őszi betakarítású növényeket érintette, mint a kukorica, a napraforgó és a szója, melyeknél a tavalyihoz képest jelentős hozamcsökkenés várható.

Negyedszerre sikerült a közbeszerzés, felújítják a MATE gödöllői campusának neobarokk főépületét

2024.09.09.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői campusának műemlék főépületét 1,7 milliárd forintért újíthatja fel a kivitelező.

Üvegház, fólia, folyami rák és fűszerút is van az ebesi gazdaságban

2024.09.09.

A Szender Kert egy családi őstermelő vállalkozás, amit a korábban debreceni szakácsként dolgozó Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg

Ne lepődjön meg, a héten már 8 fok is lehet éjszaka - mutatjuk mikor

2024.09.09.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, a Dunától több lesz a felhő, sőt a keleti, északkeleti megyékben sokáig borult marad az ég, és ott csak lassan szűnik a csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra a legtöbb helyen 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten 20 fok közelében, vagy kevéssel az alatt marad a csúcsérték.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Új fejlesztési hullám a kertészeti ágazatban szeptember 10-től

2024.09.09.

Szeptember 10-től lehet pályázni gyümölcs-, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvények telepítésére irányuló támogatásokra, míg szeptember 24-től a kertészeti üvegházak, hűtőházak, valamint zöldség- és burgonyatárolók fejlesztésére, illetve a kapcsolódó post-harvest beruházásokra benyújthatók a támogatási kérelmek.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 38 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás