Számos olyan hasznos rovar van a kertekben, amely azon túl, hogy ártalmatlan a növények számára, még a gazda előnyére is válhat. Ezért nem érdemes minden ízeltlábútól megszabadulni a kertben. Akadnak köztük olyanok, amelyek a beporzásban segíthetnek, egyesek a kártevőket pusztítják, mások pedig a növényeket és a talajt teszik egészségesebbé. A kert leghasznosabb rovarainak hetes listáján olyan állatok szerepelnek, amelyek jelenléte kifejezetten előnyös a kertekben.

A Balconygardenweb.com anyaga alapján a Kiskertblogger írta meg, hogy nem minden rovar okoz kárt a kerti növényekben. Sőt, sokkal több a hasznos repülő lény a kertekben, mint azt az átlagos kertész gondolná. Mielőtt tehát valaki az elpusztításukon gondolkodna, érdemes utánanéznie, melyek azok a rovarok, amelyek hasznosak. 7 olyan állat következik, amelyik hozzájárulhat ahhoz, hogy a kerti növények szebbek és egészségesebbek legyenek.

A kiskertekben hasznos rovarok egyike a szitakötő

Szitakötő

A szitakötők azon felül, hogy lenyűgözően néznek ki, nagyon hasznos rovarok. Olyan kártevőkkel táplálkoznak, mint a szúnyogok, valamint a gyümölcslegyek és azok lárvái. Így a kertünkben jó szolgálatot tehetnek, hiszen a katicabogarakhoz hasonlóan ők is segítségünkre lehetnek a kártevők irtásában.

Földigiliszta

A földigiliszták rendkívül hasznosak a kertben. Ezek az élőlények rengeteg tápanyaggal látják el a talajt és a növényeinket. Szellőztetik, valamint levegőztetik a termőföldet, valamint szabályozzák annak pH-ját is.

Poszméhek és dongók

A dongók hasznos beporzók. A méretük ellenére ártalmatlanok. A méhekhez hasonlóan ők is kolóniákban élnek, lakhelyük azonban a talajban, avarban, valamint üreges farönkökben van. A poszméhek kedvenc csemegéje a növények nektárja, így a virágzó gyümölcsfák terülj, terülj, asztalkámat jelentenek számukra.

Pók

Ugyan a pókok a legtöbb ember számára nem túl szép lények, a kertek egyik leghasznosabb állatainak számítanak. Néhány pókfaj persze valóban ártalmas lehet, de többségük ártalmatlan. Ráadásul a növények számára legveszélyesebb kártevők pusztításával foglalatoskodnak. Kedvenc eledeleik közé tartoznak többek között a hangyák, a legyek, a szúnyogok, illetve a levéltetvek.

Méh

A méhek azon túl, hogy a mézkészítés királyai, elengedhetetlen szereplői a kerteknek. Nagyban hozzájárulnak ugyanis a növények egészséges fejlődéséhez. Ők a legfontosabb beporzók, hiszen miközben a virágok nedveit fogyasztják, be is porozzák őket.

Katicabogár

A katicabogarak igen falánk rovarok, szinte kielégíthetetlen az étvágyuk. Az egyik leghasznosabb élőlényei a kerteknek, kedvenc táplálékaik között ugyanis olyan kártevők vannak, mint például a levéltetvek. Nem érdemes tehát megszabadulni tőlük, mert ők az egyik leghasznosabb természetes kártevőirtók.

Lepke

A lepkék szintén nagyon hasznosak a kertek élővilágában. Azon felül ugyanis, hogy szépek és színesek, a növények szaporodásában is segítenek. A lepkék általában a virágok nektárjával táplálkoznak, a pollenek szétszórásával azonban a növények megtermékenyítésében is jó szolgáltatot tehetnek a kertészeknek.

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás