Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint körülbelül 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása után – ami tavaly 420 000 halálesethez vezetett. Egészségügyi szakértők a világ hét legveszélyesebb élelmiszerével kapcsolatban mondták ki ítéletüket – és ez tartalmaz néhány mindennapos alapanyagot is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felsorolt ​​élelmiszerek közül sok veszélyessé válik, mert nem megfelelően készítették el vagy tárolták őket. Becslések szerint körülbelül 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása után, és ez tavaly 420 000 ember halálát okozta. Néhány ember azért betegszik meg, miután az ételt nem megfelelően készítették el vagy szennyezték, súlyos allergiás reakciókat okozva.

A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt (Fotó: Pixabay)

Ezzel szemben néhányan megpróbálják próbára tenni határaikat olyasmivel, ami nem jó nekik. Összefoglaló a világ hét leghalálosabb ételéről.

1. Fugu

A japán szakácsoknak speciálisan kell készülniük a fugu elkészítésére, az amerikai fogyasztók számára pedig Japánban kell elkészíteniük, mielőtt fagyasztva repülőn szállítanák speciálisan erre a célra kialakított tartályokban. 

A szakácsoknak először meg kell semmisíteniük a hal szemét, agyát, petefészkeit, máját és beleit, amelyek halálosak lehetnek. Tetrodotoxin nevű neurotoxint tartalmaznak – amely 1200-szor halálosabb, mint a cianid –, és egy fuga 30 felnőtt megöléséhez elegendő mérget tartalmaz. Ha valaki elfogyaszt egy apró darabot, egy napon belül légzésbénulást szenvedhet. De a legtöbb ember azért hal meg, mert saját maga készítette el a fugát.

Japánban minden évben kerülnek kórházba emberek, miután gömbhalat ettek, többen meghalnak közülük 

2. Ackee

Az ackee-t 1973 óta tiltják Amerikában. Éretlen állapotban van egy hipoglicin A nevű mérgező toxin, amely növeli a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kockázatát. Ez azt eredményezheti, hogy a személy kómába kerül vagy meghal. Az ackee magjai rendkívül mérgezőek, ezért soha nem szabad megenni őket.

Az ackee biztonságos elfogyasztásához a fán kell érlelni, és fogyasztás előtt blansírozni kell, hogy csökkentse a toxinszintjét. A termés akkor érett , amikor külső héja három fehér részre hasad. 

Ha a hús még mindig sárga, akkor éretlen, és nem biztonságos vagy tiszta. Ismeretes, hogy „jamaicai hányásos betegséget” okoz, az áldozat kómába eshet, vagy akár meg is halhat. A megfelelően érlelt fagyasztott és konzerv ackee biztonságosan fogyasztható.

3. Sannakji

Ez egy koreai étel, amely élő bébi polip előkészített és szeletelt csápjaiból készült. A Sannakji nem mérgező a maga teljes formájában, de a vásárlók meghalhatnak, ha nem megfelelően eszik meg a vergődő csápokat. Csápjai rátapadhatnak a száj tetejére, és korlátozhatják a légutakat, amitől az étkező megfulladhat. A Food and Wine szerint évente hat ember hal meg a sannakji evésétől.

4. Hákarl

A hákarl erjesztett cápahús Grönlandról, mérgező cápától származik. Magas szinten, magas trimetil-amin-oxidot és húgysavat tartalmaz, ami extrém mérgezést és bélbetegséget okozhat. Neurológiai hatásai is vannak, és halálhoz is vezethet. 

Méreganyagai azonban semlegesíthetők, ha hagyjuk rothadni. A cápát hagyományosan hónapokig homok alá temették az előkészítés során, ami elpusztítja a mérgeit, mielőtt kiszáradna. A legtöbben azt mondják, hogy a vizelethez hasonló elhúzódó utóíze van. Egy rosszul előkészített hákarl-darabnak negatív mellékhatásai lehetnek.

5. Rebarbara

A rebarbarából általában lekvárokat és lepényeket készítenek. A szár ennivaló, de a fogyasztókat a leveleire figyelmeztetik. A zöld levelek oxálsavat tartalmaznak, amely mérgező, és megölheti a fogyasztóját, ha túl sokat eszik belőle. Már néhány levél elfogyasztása is kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet, mint például égő torok és száj, hányinger, légzési nehézség vagy hasmenés.

6. Manióka

Ez egy trópusi gyökér, amelyet tápióka készítéséhez használnak, de a nyers manióka cianidot tartalmaz, ezért fontos, hogy megfelelően előkészítse.

A keserű manióka cianidtartalma sokkal magasabb, és a biztonságos fogyasztásra való felkészítés különbözik. Az édes maniókát csak azért szabad főzni, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. De a keserű maniókát először le kell reszelni, áztatni és főzni, hogy csökkenjrn a méreg mennyisége.

7. Vörös vesebab

A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt. Ez a vörösvértestek összetapadását okozza, és súlyos ételmérgezést okozhat. A fitohemagglutinin szintjének csökkentése érdekében előzetesen be kell áztatni és fel kell főzni.

(Forrás: mirror.co.uk)

Megosztás

További híreink

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás