Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint körülbelül 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása után – ami tavaly 420 000 halálesethez vezetett. Egészségügyi szakértők a világ hét legveszélyesebb élelmiszerével kapcsolatban mondták ki ítéletüket – és ez tartalmaz néhány mindennapos alapanyagot is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felsorolt ​​élelmiszerek közül sok veszélyessé válik, mert nem megfelelően készítették el vagy tárolták őket. Becslések szerint körülbelül 600 millió ember betegszik meg szennyezett élelmiszer elfogyasztása után, és ez tavaly 420 000 ember halálát okozta. Néhány ember azért betegszik meg, miután az ételt nem megfelelően készítették el vagy szennyezték, súlyos allergiás reakciókat okozva.

A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt (Fotó: Pixabay)

Ezzel szemben néhányan megpróbálják próbára tenni határaikat olyasmivel, ami nem jó nekik. Összefoglaló a világ hét leghalálosabb ételéről.

1. Fugu

A japán szakácsoknak speciálisan kell készülniük a fugu elkészítésére, az amerikai fogyasztók számára pedig Japánban kell elkészíteniük, mielőtt fagyasztva repülőn szállítanák speciálisan erre a célra kialakított tartályokban. 

A szakácsoknak először meg kell semmisíteniük a hal szemét, agyát, petefészkeit, máját és beleit, amelyek halálosak lehetnek. Tetrodotoxin nevű neurotoxint tartalmaznak – amely 1200-szor halálosabb, mint a cianid –, és egy fuga 30 felnőtt megöléséhez elegendő mérget tartalmaz. Ha valaki elfogyaszt egy apró darabot, egy napon belül légzésbénulást szenvedhet. De a legtöbb ember azért hal meg, mert saját maga készítette el a fugát.

Japánban minden évben kerülnek kórházba emberek, miután gömbhalat ettek, többen meghalnak közülük 

2. Ackee

Az ackee-t 1973 óta tiltják Amerikában. Éretlen állapotban van egy hipoglicin A nevű mérgező toxin, amely növeli a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kockázatát. Ez azt eredményezheti, hogy a személy kómába kerül vagy meghal. Az ackee magjai rendkívül mérgezőek, ezért soha nem szabad megenni őket.

Az ackee biztonságos elfogyasztásához a fán kell érlelni, és fogyasztás előtt blansírozni kell, hogy csökkentse a toxinszintjét. A termés akkor érett , amikor külső héja három fehér részre hasad. 

Ha a hús még mindig sárga, akkor éretlen, és nem biztonságos vagy tiszta. Ismeretes, hogy „jamaicai hányásos betegséget” okoz, az áldozat kómába eshet, vagy akár meg is halhat. A megfelelően érlelt fagyasztott és konzerv ackee biztonságosan fogyasztható.

3. Sannakji

Ez egy koreai étel, amely élő bébi polip előkészített és szeletelt csápjaiból készült. A Sannakji nem mérgező a maga teljes formájában, de a vásárlók meghalhatnak, ha nem megfelelően eszik meg a vergődő csápokat. Csápjai rátapadhatnak a száj tetejére, és korlátozhatják a légutakat, amitől az étkező megfulladhat. A Food and Wine szerint évente hat ember hal meg a sannakji evésétől.

4. Hákarl

A hákarl erjesztett cápahús Grönlandról, mérgező cápától származik. Magas szinten, magas trimetil-amin-oxidot és húgysavat tartalmaz, ami extrém mérgezést és bélbetegséget okozhat. Neurológiai hatásai is vannak, és halálhoz is vezethet. 

Méreganyagai azonban semlegesíthetők, ha hagyjuk rothadni. A cápát hagyományosan hónapokig homok alá temették az előkészítés során, ami elpusztítja a mérgeit, mielőtt kiszáradna. A legtöbben azt mondják, hogy a vizelethez hasonló elhúzódó utóíze van. Egy rosszul előkészített hákarl-darabnak negatív mellékhatásai lehetnek.

5. Rebarbara

A rebarbarából általában lekvárokat és lepényeket készítenek. A szár ennivaló, de a fogyasztókat a leveleire figyelmeztetik. A zöld levelek oxálsavat tartalmaznak, amely mérgező, és megölheti a fogyasztóját, ha túl sokat eszik belőle. Már néhány levél elfogyasztása is kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet, mint például égő torok és száj, hányinger, légzési nehézség vagy hasmenés.

6. Manióka

Ez egy trópusi gyökér, amelyet tápióka készítéséhez használnak, de a nyers manióka cianidot tartalmaz, ezért fontos, hogy megfelelően előkészítse.

A keserű manióka cianidtartalma sokkal magasabb, és a biztonságos fogyasztásra való felkészítés különbözik. Az édes maniókát csak azért szabad főzni, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. De a keserű maniókát először le kell reszelni, áztatni és főzni, hogy csökkenjrn a méreg mennyisége.

7. Vörös vesebab

A vörösbab sokak kedvenc étele, de főzés nélkül nagyon mérgező a nagy mennyiségű fitohemagglutinin miatt. Ez a vörösvértestek összetapadását okozza, és súlyos ételmérgezést okozhat. A fitohemagglutinin szintjének csökkentése érdekében előzetesen be kell áztatni és fel kell főzni.

(Forrás: mirror.co.uk)

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás