Az USA agrárminisztériumának (USDA) májusi előrevetítése szerint az egy évvel korábbinál 0,5 százalékkal több, 768 millió tonna rekord globális búzatermés várható a 2020/2021. gazdasági évben. Ez a kibocsátás elegendő a 753 millió tonnára prognosztizált globális felhasználás fedezéséhez, ezáltal a készletek 310 millió tonnára bővülhetnek (+5 százalék). Az USDA elemzői a világ kukoricatermését 1187 millió tonnára becsülik a 2020/2021. gazdasági évre, ami 72 millió tonnával haladná meg a folyó szezon kibocsátását. Ez a volumen 25 millió tonnával múlhatja felül az előre jelzett felhasználást, így a globális készletek 340 millió tonnára (+8 százalék) bővülhetnek.

Búza

Az Európai Unióban (EU-28) az egy évvel korábbinál 4 százalékkal kisebb területről (22,8 millió hektár) 9 százalékkal kevesebb (133 millió tonna) búzatermésre számítanak a Tallage francia piacelemző vállalat szakértői. Európa nagy részén a rendkívül száraz április után május elején megérkezett az eső, helyenként zivatarok formájában. A csapadék eloszlása azonban nagyon egyenletlen volt, így a főbb búzatermesztő tagországokban az egy hónappal korábbihoz képest lefelé módosultak a termésvárakozások. Franciaországban 7,2 tonna/hektár (–9 százalék) termésátlag mellett 33 millió tonna (–17 százalék) termés kerülhet a tárolókba. Németországban a hozam 2 százalékos javulása ellenére (7,6 tonna/hektár) – a terület 4 százalékos zsugorodása miatt – 1,5 százalékkal kevesebb (22,6 millió tonna) búzát arathatnak. Az Egyesült Királyságban a termőterület 26 százalékos és a termésátlag 17 százalékos csökkenése a kibocsátás 39 százalékos (9,9 millió tonnára) visszaesését eredményezheti. Lengyelországban 11,2 millió tonna (+1 százalék), Romániában 7,5 millió tonna (–9 százalék), Bulgáriában 6,1 millió tonna (+2 százalék) búza betakarítására van kilátás. Spanyolországban a hozam jelentősen, 29 százalékkal emelkedhet az idén – köszönhetően a tavaszi csapadékos időjárásnak –, így 6,2 millió tonna (+30 százalék) búza aratására kerülhet sor. Magyarországon még nem állnak rendelkezésre a 2020 nyarán várható termésre vonatkozó adatok, a Tallage szakértői a tavalyitól 2,5 százalékkal elmaradó kibocsátást jeleznek.

A búza különböző határidőre szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén (2019–2020) Forrás: CME Group, AGRÁRPIACI JELENTÉSEK GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza júliusi jegyzése 183–192 dollár (USD)/tonna tartományban mozgott 2020. május 15. és június 5. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 184–190 euró/tonna között ingadozott a termény szeptemberi tőzsdei elszámolóára ugyanekkor. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 1 százalékkal magasabb, átlagosan 58 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával június első hetében. A takarmánybúza 53 ezer forint/tonna áron (+1 százalék) forgott ugyanekkor.

Rekord globális búzatermés várható a 2020/2021. gazdasági évben, míg a kukoricatermés 72 millió tonnával haladná meg a folyó szezon kibocsátását. (Fotó: Pixabay, Epicioci)

Kukorica

Az Európai Unióban csaknem 9 millió hektáron (+2,5 százalék) vetettek kukoricát az idén, a szakértők szerint a tavalyinál közel 3 százalékkal több, 65,9 millió tonna termény kerülhet a tárolókba (Tallage). Romániában 2,6 millió hektárról (+1 százalék) Franciaországban 1,6 millió hektárról (+11 százalék) arathatnak kukoricát az idén. Lengyelországban 650 ezer (–2 százalék), Olaszországban 610 ezer (–3 százalék), Németországban 470 ezer (+12 százalék) hektárról kerülhet a termény a tárolókba 2020 őszén. Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 988,7 ezer hektáron vetettek kukoricát a gazdák.

A kukorica különböző határidőre szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén (2019–2020) Forrás: CME Group, AGRÁRPIACI JELENTÉSEK GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK

A chicagói árutőzsdén 130 dollár/tonnáig nőtt a kukorica júliusi tőzsdei elszámolóára június 5-ig. A párizsi árutőzsdén 167–171 euró/tonna között jegyezték a terményt júniusban. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacon az egy évvel korábbinál 8 százalékkal magasabb, átlagosan 47,3 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica június első hetében.

Forrás: NAIK AKI

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás