A klímaváltozás nyomán 2050-ig több élelmiszertől is elköszönhetünk szakértők szerint. Agrár-apokalipszis nem várható a következő évtizedekben, de a munkákat és a termelést megnehezíti majd a magas hőmérséklet és rendszertelen időjárási körülmények. Nézzük, mit nem ehet, ihat majd nagy eséllyel egy 2050 után született ember, vagy legalábbis mihez nem juthat hozzá barátságos áron!

1. Kávé

Rossz hír az arabica kávé kedvelőinek, hogy nevezett fogékony fajta a betegségekre, mint például a klímaváltozással egyre gyakoribbá váló rozsdagombára. A gomba sötétbarnává teszi a leveleket, kevesebb hozamot és gyengébb minőséget eredményez, de akár a növény halálát is okozhatja. A problémáról már 2011-ben készült egy jelentés, ami előrevetítette a szomorú jövőt, hacsak nem tesznek ellene. Nicaragua, ami a világ kávétermelésének 17%-át adja, könnyen elbúcsúzhat ezen tevékenységétől. Közép-Amerika helyett Texasból vagy Dél-Franciaországból kell majd beszerezni a kávébabot. Aggódni azért nem kell, a Starbucks reagálva a változásra saját kávéfarmot hozott létre, ahol a szárazságnak, betegségeknek és lehetséges nukleáris műveleteknek is ellenálló hibridet termesztenek.

2. Csokoládé

Legalábbis az olcsóbbik fajta. A világ különösen hőérzékeny kakaótermésének 70%-a Nyugat-Afrikában terem, ott, ahol nagy hőmérsékletemelkedésre lehet számítani a következő évtizedekben. A gazdák feljebb ültethetnék a fákat a domboldalakon, azt leszámítva, hogy Afrika nem éppen a dimbes-dombos felszínéről ismert. Egy 2011-es jelentés szerint 2050-ig 2,3 fokkal fog nőni az átlaghőmérséklet, ami a terméshozam összeomlásához, és az árak emelkedéséhez vezet majd. Ezt megelőzendő már nagyban folynak olyan kutatások, amik a hőtoleráns fajtákat próbálják kitenyészteni.

3. Mogyoróvaj

A mogyorót termelő földek szárazabbá válása drágább termést ígér. Ez a hüvelyes termésű növény rendkívül érzékeny a körülményekre: egy bizonyos időszakban 50 és 100 centiméter esőre van szüksége. Ha ennél kevesebb jut neki, akkor elszáradhat, ha ennél több, akkor pedig mérgező penész támadhatja meg.

4. Alma

Mint ismert, az almafák lombhullatóak. Azonban, ha nincs meg az igazi hideg tél, a következő tavasszal nem tud teljesen kivirágozni. Köszönhetően a hőmérséklet emelkedésének, egyre rövidebb az almaszezon, ami kevesebb és drágább almát jelent. Arról nem is szólva, hogy az íze is változhat. Más lehet, mint amire emlékszünk. A Fuji alma például lágyabb és édesebb ízű, mióta előbb borulnak virágba és érnek meg. De ugyanígy hatással vannak a változó évszakok a barackokra, szilvákra, körtékre.

5. Víz

Igaz, a vizet kevesen mondják ízletesnek, de enélkül számos étel nem létezne. Egy 2010-es riport szerint minden harmadik amerikai ország magas kockázattal fog szembenézni a vízhiányt illetően a század közepére. 2030 és 2050 között várható, hogy már jelentős problémát jelent majd friss víz találása az országok főbb mezőgazdasági és városi területein. Új forrást az elolvadó hó jelenthet.

6. Sör

A sör két legfontosabb hozzávalójának jövője ismeretlen. Egyrészt szükség van megbízható vízforrásra a sörkészítők közelében (akár a ködre – a szerk.), és különleges komlóra, ami jól bírja a hőséget. Tudósok már dolgoznak a kifejlesztésén, és egy jobb öntözési rendszeren, de a készítők aggódnak. A komlónak, nem újdonság, hideg télre és meleg nyárra van szüksége. Az angliai termesztőknek viszont csak meleg tél, és a tavasz jut, ami kevés, korán érő termést hoz. Készülhetünk tehát a kevesebb vagy drágább sörre is?

7. Hal

Egy 2012-es felmérésből tudjuk, hogy a halak kezdenek összemenni, egyre kisebbek. A globális felmelegedés következtében ugyanis csökken a halak számára felvehető oxigén mennyisége az óceánokban. Ami pedig a növekedés elengedhetetlen feltétele. A halak átlagos tömege 14, de akár 24%-kal is csökkenhet 2050-ig. Ez arra ösztönzi az embereket, hogy a hűvösebb, oxigénben gazdagabb északibb, délibb vizekre terelje a halakat. A halak zsugorodása az amúgy is kisméretű halaknak jó hír, mivel a ragadozó halak zsugorodnak.

8. Banán

A costa ricai gazdák a felmelegedést okolják a kártevők miatt, ami a termésüket pusztítja. A csapadék és a hőmérséklet megváltozása kedvez a betegségeknek, és a bogaraknak. A bogárral szennyeződött gyümölcsöt viszont képtelenség exportálni. Érdekesség, hogy egy 1950-ben pusztító talajgomba ismét felütötte fejét. Mindez rossz hír a kistermelőknek.

Készült a huffingtonpost.com cikke alapján.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás