Az energiahatékonysági és a környezetvédelmi előnyei miatt Magyarországon is egyre elterjedtebb megoldás a hőszivattyú telepítése. A berendezés egy kalorikus gép, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki, azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa, és leadja az ottani környezetnek. Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, melynek során hűtési energiát fűtésben fel lehet használni, illetve környezeti hőt lehet hasznosítani. A hőszivattyú elvileg olyan hűtőgép, melynél nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt hasznosítják.

Az Eu-Solar foglalta össze azt a 8 érvet, ami a hőszivattyú telepítése mellett szól. 

A hőszivattyú berendezés egy kalorikus gép, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki, azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa, és leadja az ottani környezetnek

1. Egyszerű a telepítése

A levegő-víz hőszivattyúkat gyakorlatilag bárhova lehet telepíteni, hosszas engedélyeztetési folyamat nélkül. Amennyiben az épület hőleadói adottak, akkor a rendszer akár egy napon belül üzemelhet - írták az első pontban.

2. Nem csak az új házak építésénél alkalmazható

A hőszivattyú akár meglévő fűtési rendszerhez is csatlakoztatható, így a régebben épített ingatlanok fűtésének korszerűsítésére is kiválóan alkalmas.

3. Másra is használható a fűtésen kívül

A hőszivattyú a fűtési igények kielégítésén túl a melegvíz előállítására is alkalmas, sőt, egy fan coil berendezéssel nyáron megoldható vele az ingatlan hűtése is.

4. Radiátorral együtt is remek megoldás lehet

A hőszivattyú adott esetben, magasabb hőfokon, nagyobb felületű fűtőtestekkel, radiátorral is alkalmazható. A cikk szerint azonban fontos megjegyezni azt is, hogy a modern padlófűtési technológiák sokkal hatékonyabbak a radiátorokhoz képest, így azok a levegő-víz hőszivattyúval kombinálva ideális megoldást jelentenek a lakás felfűtésére.

5. Hideg időben is hatékonyan működik

A levegő-víz hőszivattyúk hatékonysága hideg időben sem csökken jelentősen, a legújabb rendszerek akár -28 Celsius fokig is jól működnek és megfelelő meleg hőmérsékletet biztosítanak a lakásban. 

6. A hőszivattyúval nagyban csökkenthetők a rezsiköltségek

A hőszivattyúk működéséhez villamos energia szükséges. Más fűtési rendszerekkel összehasonlítva és a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve ez a leghatékonyabb technológiai megoldás a fűtésre - írták. A hatékonyság miatt összességében a megnövekedett villamos energia igény ellenére is csökkenthető a rezsiköltség.

7. A hőszivattyú működése kevés zajjal jár

A cikk szerzői azt írták, hogy a sztenderd mérési eljárások szerint a korszerű hőszivattyúk alig hangosabbak, mint egy átlagos hűtőszekrény.

8. Napelemrendszerrel is kombinálható

A levegő-víz hőszivattyú és a napelemrendszer jól kiegészíti egymást. A kombinációjuk a rendkívül alacsony rezsiköltség mellett a környezetvédelmi szempontok miatt is jó választás lehet.

A technológia Európában

Míg Észak- és Nyugat Európában a hőszivattyúk használata elterjedt, Közép-Kelet Európában a statisztikák szerint egyelőre nincs jelentős hagyománya az alkalmazásuknak, bár az utóbbi években folyamatosan nőnek az eladási adatok, ami arra enged következtetni, hogy az emberek egyre jobban elismerik a hőszivattyúk létjogosultságát - írta a Wikipedia a rendszerekről. A 8 legtöbb hőszivattyúval rendelkező ország Svédország, Németország, Franciaország, Ausztria, Finnország, Hollandia, Dánia és Lengyelország.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás