Arra ösztönzik az állattenyésztőket, hogy számítsák ki, mennyi fű áll rendelkezésre takarmányozás szempontjából, és gyorsan cselekedjenek, ha fűhiány lép fel. Az április és a május is tipikusan azok a hónapok, amikor a szálas takarmány termesztése számottevő, viszont néhány állattenyésztő kiegészítő takarmánnyal, korai elválasztással és silózásra szánt mezők lelegeltetésével tenyészti állatait.

Liz Genever állattenyésztési tanácsadó szerint azonban fontos, hogy a gazdálkodók áttekintsék, mennyi takarmány biztosítására is van szükségük. Továbbá a gazdáknak meg kell akadályozniuk a legelők károsodását, amelyet sokszor a túllegeltetés idéz elő. A szakértő szerint, ha 4 centiméter alatti a legelő növényeinek magassága, és nem hagy elegendő pihenési időt a gazda a két legeltetés között, akkor az befolyásolhatja a növények fejlődését akár rossz irányba is. Genver elmondása szerint a gazdálkodóknak mérlegelniük kell, hogy mennyivel termett kevesebb fű a területen, és hogy ennek függvényében hogyan kell tervezniük a következő évet - írta az fwi.co.uk.

A juhállomány fenntartásához érdemes odafigyelni a legelők állapotára. (Fotó: Pixabay, Analogicus)

Clyde Jones legeltetési tanácsadó szerint néhány dél-angliai tejüzemben szükség van a kiegészítő takarmányozásra. A jelentések szerint a fű növekedése naponta 20-30 kg szárazanyag/ha, míg a kereslet 40-50 kilogramm. Jones úr szerint a fű növekedése a felére csökkent, mint amennyire szükség lenne, ezért többen is a kiegészítő takarmány mellett döntenek.

De nézzük, hogy milyen lehetőségek állnak a takarmányhiányos gazdálkodók előtt.

A fű hiányosságainak felismerése

A fű mérése és annak ismerete, hogy hány legelőnap van még előttünk, lehetővé teszi, hogy a gazdálkodó megtervezze a jövőbeni elképzeléseit, és tud védekezni a hiány leküzdése ellen.

Priorizálja az állatcsoportokat a gazdaságban

A sorrend a következő: juhok és bárányok – növekvő szarvasmarha – tehenek, borjak.

Tervezze meg a téli takarmány költségvetését

A tervezés segít abban, hogy milyen szálas takarmányra lesz szükség október elsején, és a téli takarmány alakulását befolyásolja az, amit az elkövetkezendő három hónapban tesznek a gazdák.

A bárányok korábbi elválasztása

A bárányok esetében hallható az, hogy 8 hetes koruktól elválaszthatóak, azonban ideálisabb a 10-12 hét. A korai leválasztású juhok azonban csökkentik a fűigényt, ugyanis a nem szoptató anyajuhok tápanyagigénye alacsonyabb, mint szoptató társaiké.

Alkalmazzon kiegészítő takarmányt

A bárányok számára kifejezetten meghatározó a tápanyagbevitel mennyisége, így a fű mellett szükség lehet széna vagy koncentrátumok adagolására is, amennyiben a kereslet túlhalad a kínálaton. A bárányok etetése gazdaságonként eltérő, van, ahol elegendő a koncentrátumszint eléréséhez 2-3 kilogramm, míg máshol akár a kétszeresére is szükség lehet.

A legeltetés forgásának lelassítása

Néhány növény forgási időszaka megközelítőleg 21 és 30 nap között alakul, viszont ha gyógynövényeket is alkalmaznak a legelőkön, akkor ez akár 40 napra is növelhető. Az a tábla például, amely sok vörös lóherét tartalmaz, akár 50 napra is hosszabbítható.

Hibrid repcék

Aki újratelepítésen gondolkozik, az ültethet takarmányrepcét, amely akár 12 hét után kész is a legeltetésre. Bár ez nyomást gyakorolhat a legelőre, később a további takarmány biztosításában is szerepet játszik. A gyors növekedésnek köszönhetően egész évre hatékony termelést nyújt.

Állatállomány csökkentése

Egyes gazdaságok esetében megoldást jelenthet az alulteljesítő állatok levágása vagy eltávolítása az állományból.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás